Ανταπόκριση από Στρασβούργο – Νίκος Ρούσσης 

Με αφορμή την σημερινή Παγκόσμια Ημέρα Παχυσαρκίας, οι «Δεξαμενές Σκέψης» της Ευρωβουλής ενημερώνουν, επιλεγμένους αποδέκτες, ότι μέχρι το 2035, 1,9 δισεκατομμύρια άνθρωποι θα ζουν με παχυσαρκία και ο προβλεπόμενος παγκόσμιος οικονομικός αντίκτυπος του υπέρβαρου και της παχυσαρκίας θα φτάσει τα 4,32 τρισεκατομμύρια δολάρια ΗΠΑ!

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Υπογραμμίζουν, μάλιστα, ότι, μεταξύ 2020 και 2035, η παιδική παχυσαρκία αναμένεται να αυξηθεί κατά 100%!

Σημειώνουν δε ότι η παχυσαρκία λειτουργεί ως πύλη για μια σειρά ασθενειών, όπως ο διαβήτης, οι καρδιαγγειακές παθήσεις και 13 είδη καρκίνου.

Η παχυσαρκία αυξάνεται παγκοσμίως.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Τα ποσοστά μεταξύ των ενηλίκων έχουν σχεδόν τριπλασιαστεί από το 1975 και τα ποσοστά μεταξύ των παιδιών και των εφήβων έχουν αυξηθεί σχεδόν πέντε φορές. Η πανδημία του κορωνοϊού έχει επιδεινώσει περαιτέρω το πρόβλημα.

Οι εκτιμήσεις δείχνουν ότι μέχρι το 2035, 1,9 δισεκατομμύρια άνθρωποι θα ζουν με παχυσαρκία και ο προβλεπόμενος παγκόσμιος οικονομικός αντίκτυπος του υπέρβαρου και της παχυσαρκίας θα φτάσει τα 4,32 τρισεκατομμύρια δολάρια ΗΠΑ. Μεταξύ 2020 και 2035, η παιδική παχυσαρκία αναμένεται να αυξηθεί κατά 100%.

Στην ΕΕ, περισσότεροι από τους μισούς ενήλικες θεωρούνται υπέρβαροι, μια κατάσταση που επιδεινώνεται με την ηλικία, με εξαίρεση τα άτομα ηλικίας 75 ετών και άνω.

Το ποσοστό των υπέρβαρων ενηλίκων ποικίλλει μεταξύ των χωρών της ΕΕ, με τα υψηλότερα ποσοστά να καταγράφονται στην Κροατία και τη Μάλτα, όπου το 65 % των ενηλίκων θεωρήθηκαν υπέρβαροι το 2019. Αντίθετα, τα χαμηλότερα ποσοστά καταγράφηκαν στην Ιταλία (46 %), τη Γαλλία (47 %) ) και το Λουξεμβούργο (48 %). Σε όλες τις χώρες της ΕΕ, υψηλότερο ποσοστό ανδρών από τις γυναίκες είναι υπέρβαροι. Το πρόγραμμα εργασίας EU4Health 2022 αντιμετωπίζει την παχυσαρκία, ιδίως την παιδική παχυσαρκία, αυξάνοντας την ευαισθητοποίηση, ανταλλάσσοντας γνώσεις και αναπτύσσοντας βέλτιστες πρακτικές.

Η ΕΕ καταπολεμά επίσης τη σωματική αδράνεια, μεταξύ άλλων με τη διοργάνωση της Ευρωπαϊκής Εβδομάδας Αθλητισμού. Για να βοηθήσει τους καταναλωτές να κάνουν πιο υγιεινές επιλογές όταν ψωνίζουν, η Επιτροπή αναμένεται να υποβάλει νομοθετική πρόταση σχετικά με την τυποποιημένη υποχρεωτική διατροφική επισήμανση στο μπροστινό μέρος της συσκευασίας.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης