Μεταξύ της επίσκεψης του προέδρου της Πορτογαλίας και θρησκευτικών τελετών, η νήσος της Μαδέρας απέτισε, σήμερα, φόρο τιμής στη μνήμη των Γερμανών τουριστών που σκοτώθηκαν, πριν από δύο ημέρες, σε ένα δυστύχημα με το λεωφορείο, όπου επέβαιναν.

Ο επικεφαλής του πορτογαλικού κράτους Μαρσέλο Ρεμπέλο ντε Σόουζα αφίχθη στο νησί το απόγευμα της Πέμπτης και μετέβη στην περιοχή όπου εκτυλίχθηκε η τραγωδία, στο χωριό Κανίσο, όπου κατέθεσε ένα στεφάνι από λουλούδια.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Πρέπει να δοθεί «προτεραιότητα στα συναισθήματα όσων επλήγησαν» επισήμανε, την ώρα που τα αίτια του δυστυχήματος παραμένουν άγνωστα.

Ο πρόεδρος, κατόπιν, επισκέφθηκε τραυματίες σε νοσοκομεία, προτού δώσει το παρόν αργά το απόγευμα στις τελετές που έγιναν στην πρεσβυτεριανή εκκλησία του Φουντσάλ και στη συνέχεια στον καθεδρικό ναό της πρωτεύουσας της αυτόνομης περιοχής.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

«Σήμερα, προσευχόμαστε, καθώς οι επιζώντες και οι συγγενείς των θυμάτων έχουν όσο ποτέ άλλοτε ανάγκη από προσοχή και συμπαράσταση» είπε στο Γαλλικό Πρακτορείο η Γερμανίδα πάστορας Ίλσε Μπεράρντο.

Η Πορτογαλία έχει κηρύξει τρεις ημέρες εθνικού πένθους για τα θύματα της τραγωδίας.

Την Τετάρτη το βράδυ, έχοντας ξεκινήσει από το ξενοδοχείο τους για να πάνε να δειπνήσουν, 29 τουρίστες από τη Γερμανία βρήκαν τραγικό θάνατο, όταν το λευκό λεωφορείο τους βγήκε από τον δρόμο, ανατράπηκε και κατέληξε πεσμένο στο πλάι πάνω σε ένα οίκημα στην πλαγιά ενός λόφου.

Μεταξύ των θυμάτων 17 γυναίκες και 12 άνδρες, ηλικίας 40-60 ετών. Στο δυστύχημα τραυματίστηκαν επίσης 27 άνθρωποι: 25 Γερμανοί και 2 Πορτογάλοι, ο οδηγός κι ένας ξεναγός.

Οι πορτογαλικές και οι γερμανικές αρχές ανέλαβαν από κοινού να στηρίξουν τους διασωθέντες και να ταυτοποιήσουν τα θύματα.

«Έχουμε αναλάβει ένα εξαιρετικά δύσκολο έργο: τον επαναπατρισμό των τραυματιών, την αναγνώριση των θυμάτων, την ενημέρωση των οικογενειών» δήλωσε ο υπουργός Εξωτερικών της Γερμανίας Χάικο Μάας, που μετέβη χθες στη Μαδέρα, συνοδευόμενος από μια ομάδα γιατρών, ψυχολόγων και προξενικών αξιωματούχων.

Ένα αεροσκάφος, με το οποίο θα επαναπατριστούν τα θύματα, βρίσκεται «σε αναμονή» και θα χρησιμοποιηθεί «αμέσως μόλις καταστεί δυνατό να μεταφέρουμε τους τραυματίες στη Γερμανία», σημειώνει στο Γαλλικό Πρακτορείο το γερμανικό ΥΠΕΞ.

Σύμφωνα με πληροφορίες από το νοσοκομείο του Φουντσάλ, 16 τραυματίες, εκ των οποίων οι 14 Γερμανοί, παραμένουν υπό νοσηλεία.

«Η κατάσταση της υγείας τους είναι σταθερή» και δείχνει να βελτιώνεται, όμως η μεταφορά τους δεν θα γίνει πριν από το Σάββατο, διευκρίνισε ο αναπληρωτής διοικητής του νοσοκομείου Μιγκέλ Ρέις.

Σύμφωνα με Γερμανούς τουρίστες, που επέζησαν, ο οδηγός του μοιραίου λεωφορείου έχασε τον έλεγχο και νωρίτερα, σχεδόν μετά την αναχώρησή του.

«Πιστεύω ότι τα φρένα» είχαν πρόβλημα, περιέγραψε ένας εξ αυτών, ηλικίας περίπου 60 ετών.

 

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης