Ο πρώην πρόεδρος του Κιργιστάν Αλμπαζμπέκ Αταμπάγεφ κήρυξε απεργίας πείνας σε ένδειξη διαμαρτυρίας για τις συνθήκες κράτησής του, δήλωσε ο δικηγόρος του Σεργκέι Σλέσαρεφ, προσθέτοντας ότι αυτή την στιγμή κρατείται σε υπόγειο όπου κατά το παρελθόν φυλάκιζαν του καταδικασθέντες σε θάνατο, όπου δεν υπάρχουν στοιχειώδεις συνθήκες υγιεινής.

Ο Σλέσαρεφ, ο οποίος επισκέφθηκε τον Αταμπάγεφ τη Δευτέρα μαζί με τον δεύτερο δικηγόρο του πρώην προέδρου, υπογράμμισε ότι ο Αταμπάγεφ «κρατείται σε ένα χώρο όπου δεν υπάρχει ούτε θέρμανση ούτε αποχέτευση. Δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι αντιμετωπίσει προβλήματα υγείας, πάσχει από αρτηριακή πίεση».

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Ο Αταμπάγεφ, ο οποίος είχε διατελέσει πρόεδρος του Κιργιστάν από το 2011 έως το 2017, και είχε καταδικαστεί με την κατηγορία της διαφθοράς σε κάθειρξη 11 ετών, μαζί με γνωστούς πολιτικούς της χώρας όπως ο ασκών σήμερα χρέη πρωθυπουργού Σαντίρ Ζαπάροφ και οι πρώην πρωθυπουργοί Ζαντόρο Σατιμπαλντίεφ και Σαπάρ Ισακόφ, απελευθερώθηκαν από τους οπαδούς τους κατά την διάρκεια των μαζικών κινητοποιήσεων που έγιναν στην χώρα στις 5-6 Οκτωβρίου, σε ένδειξη διαμαρτυρίας για το αποτέλεσμα των βουλευτικών εκλογών, το οποίο εν συνεχεία κύρωσε η Κεντρική εκλογική επιτροπή.

Στις 9 Οκτωβρίου πραγματοποιήθηκαν διαδηλώσεις υποστήριξης προς τον Αταμπάγεφ. Απευθυνόμενος στους διαδηλωτές και υποστηρικτές του, ο Αταμπάγεφ είχε χαρακτηρίσει τα γεγονότα ως «τρίτη επανάσταση» και άσκησε σκληρή κριτική στον πρώην πρόεδρο Σοορονμπάι Ζεενμπέκοφ, ζητώντας την διεξαγωγή νέων εκλογών.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ
σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης