Οι αμερικανικές στρατιωτικές υπηρεσίες, διατηρώντας βεβαίως την ανωνυμία τους, επιβεβαίωσαν την κατάρριψη αμερικανικού μη επανδρωμένου αεροσκάφους τύπου MQ-4C Triton πάνω από τα στενά του Ορμούζ και σε διεθνή εναέριο χώρο. Αυτά τουλάχιστον ισχυρίζεται η αμερικανική πλευρά.

Προηγουμένως ιρανικά ΜΜΕ είχαν μεταδώσει την κατάρριψη αμερικανικού drone πάνω από τον οικισμό Kuhmobarak στη νοτιότερη επαρχία της χώρας, στο Hormozgan. Στην ίδια ανακοίνωση των ιρανικών ΜΜΕ συμπεριλαμβανόταν και η πληροφορία πως το αμερικανικό μη επανδρωμένο αεροσκάφος που καταρρίφθηκε εντός του περσικού εναέριου χώρου ήταν τύπου RQ-4 Global Hawk.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Οι δύο αυτές πληροφορίες σύμφωνα με τις ισραηλινές υπηρεσίες πληροφοριών ενδεχομένως να καταδεικνύουν πως υπήρξαν τις τελευταίες ώρες δύο διαφορετικά γεγονότα. Σημειώνεται πως το κατασκοπευτικό drone Global Hawk είναι τελευταίας τεχνολογίας και ό,τι καλύτερο διαθέτει η αμερικανική στρατιωτική μηχανή. Τέτοια αεροσκάφη, σύμφωνα με στρατιωτικές πηγές, επιχειρούν τον τελευταίο καιρό από την αεροπορική βάση της Λάρισας με πτήσεις συνήθως προς τη βόρειο Αφρική και ιδιαίτερα τη Λιβύη.

Οι αμερικανικές υπηρεσίες διέψευσαν ωστόσο πως καταρρίφθηκε κατασκοπευτικό αεροσκάφος των ΗΠΑ πάνω από το Ιράν. «Ουδένα δικό μας μη επανδρωμένο αεροσκάφος εκτελούσε πτήση σε αυτή την περιοχή τη συγκεκριμένη ημέρα» ανέφερε λακωνικά αμερικανική στρατιωτική πηγή.

Η επιβεβαιωμένη όμως κατάρριψη του αμερικανικού drone Triton στα στενά του Ορμούζ αποτελεί ήδη ένα νέο στοιχείο που εντάσσεται στο πλαίσιο καθημερινής κλιμάκωσης της αντιπαράθεσης μεταξύ ΗΠΑ και Περσίας στον συγκεκριμένο γεωγραφικό χώρο από όπου διακινείται το ένα τρίτο της παγκόσμιας παραγωγής υδρογονανθράκων.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Φωτογραφία από την κατάρριψη του αμερικανικού drone που μετέδωσε το IRNA

Σύμφωνα με στρατιωτικές πηγές του Ισραήλ η κατάρριψη ενός αμερικανικού drone σε διεθνή εναέριο χώρο στον Περσικό Κόλπο μπορεί να διαδραματίσει καταλυτικό ρόλο στην κλιμάκωση της στρατιωτικής έντασης στην περιοχή.

Κατά τους Ισραηλινούς, το αμερικανικό drone Triton κατερρίφθη από πύραυλο εδάφους-αέρος ιρανικής τεχνολογίας. Το ίδιο θα είχε συμβεί, πάντα κατά τους Ισραηλινούς, και με την κατάρριψη (εάν επιβεβαιωθεί) του άλλου αμερικανικού drone RQ-4 Global Hawk στο νότιο Ιράν.

Η αεράμυνα στην περιοχή αυτή ανήκει στη δικαιοδοσία του ανώτατου επιτελείου των επαναστατικών φρουρών του Ιράν. Λειτουργεί δηλαδή ως δομή παράλληλα και αυτόνομα από την κύρια στρατιωτική δομή και το γενικό επιτελείο στην Τεχεράνη. Σημειώνεται πως μετά την επίθεση που δέχθηκαν δύο δεξαμενόπλοια τις προηγούμενες ημέρες στον Περσικό Κόλπο, οι Αμερικανοί στοχοποίησαν τους Επαναστατικούς Φρουρούς του Ιράν τους οποίους θεωρούν και υπεύθυνους για τα πλήγματα που επέφεραν στα δεξαμενόπλοια.

Οι ισραηλινές πηγές, οι οποίες σχολιάζουν video και φωτογραφίες που έδωσαν στη δημοσιότητα οι Αμερικανοί σχετικά με την επίθεση στα δεξαμενόπλοια καταλήγουν στο συμπέρασμα πως τα δύο σκάφη, το ένα νορβηγικών συμφερόντων και το άλλο ιαπωνικών συμφερόντων, επλήγησαν από βλήμα ακριβείας που φέρει στην κεφαλή μαγνητική νάρκη. Και τα δύο δεξαμενόπλοια επλήγησαν δύο με τρία μέτρα πάνω από την ίσαλο γραμμή που σημαίνει πως οι υπεύθυνοι της επίθεσης δεν επιδίωξαν την βύθισή τους.

Οι Ισραηλινοί επιμένουν πως τέτοιου είδους πύραυλοι ακριβείας με μεγάλο βεληνεκές βρίσκονται στη διάθεση των Επαναστατικών Φρουρών του Ιράν και φέρουν τεχνολογία η οποία μέχρι πριν από λίγες εβδομάδες ήταν άγνωστη στις μυστικές υπηρεσίες της Δύσης. Μάλιστα οι Ισραηλινοί επιμένουν πως τέτοιου είδους πύραυλος υψίστης ακριβείας με ενδεχόμενο σφάλμα μόνο της τάξης του 1,5 μέτρου χρησιμοποιήθηκε πριν από 1,5 μήνα είτε από Επαναστατικούς Φρουρούς είτε από συμμάχους τους στην περιοχή κατά στόχων της Σαουδικής Αραβίας. Οι πύραυλοι αυτοί έπληξαν με ακρίβεια έναν αγωγό πετρελαίου και μία εγκατάσταση αποθήκευσης υδρογονανθράκων. Την ίδια περίοδο ένας τέτοιος πύραυλος έπληξε με ακρίβεια περιοχή που γειτονεύει άμεσα με την αμερικανική πρεσβεία στη Βαγδάτη χωρίς να προκαλέσει ιδιαίτερες ζημιές και θύματα. Ήταν δηλαδή ένα καθαρά προειδοποιητικό πλήγμα.

Οι τελευταίες εξελίξεις καταδεικνύουν πως η στρατιωτική μηχανή της Περσίας έχει πλέον δυνατότητες πρόκλησης σοβαρών ζητημάτων ασφαλείας στις αμερικανικές στρατιωτικές δομές-βάσεις στην περιοχή του Περσικού Κόλπου, στο Ιράκ και στη Συρία.

Η Τεχεράνη ανακοίνωση επίσημα την κατάρριψη του αμερικανικού drone

Το πρωί της Πέμπτης, ο διοικητής των Φρουρών της Ισλαμικής Επανάστασης (IRGC) δήλωσε ότι το Ιράν κατέρριψε ένα αμερικανικό drone για να στείλει ένα «ξεκάθαρο μήνυμα» στην Ουάσιγκτον.

Το υψηλόβαθμο στέλεχος του επίλεκτου ιρανικού σώματος πρόσθεσε ότι η Τεχεράνη θα αντιδράσει σθεναρά σε κάθε επιθετικότητα προς το Ιράν, περιγράφοντας τα σύνορα ως την κόκκινη γραμμή για τη χώρα.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης