Εμμένει στη στάση της η Σερβία περί μη επιβολής κυρώσεων στη Ρωσία, δήλωσε σε συνέντευξη Τύπου ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Αλεξάνταρ Βούτσιτς της χώρας, διευκρινίζοντας, ωστόσο, το ενδεχόμενο η πολιτική αυτή επιλογή να έχει ορισμένο χρονικό ορίζοντα. Το Βελιγράδι παρά την καταδίκη της ρωσικής εισβολής στην Ουκρανία και παρά τις συνεχείς πιέσεις που δέχεται από την Ευρωπαϊκή Ένωση και τις Η.Π.Α., αρνείται να επιβάλει κυρώσεις στην Ρωσία.

Όπως επεσήμανε χαρακτηριστικά: «Θα διατηρήσουμε την θέση μας στο θέμα των κυρώσεων μέχρι να διαπιστωθεί ότι η ζημιά που θα προκληθεί στην Σερβία θα είναι πολύ μεγαλύτερη απ’ ότι σήμερα, οπότε θα πρέπει να αποδεχθούμε μία διαφορετική πραγματικότητα». Ο δεν απέκλεισε το ενδεχόμενο η επερχόμενη κυβέρνηση, η οποία θα πρέπει να συσταθεί έως τις 30 Οκτωβρίου, να λάβει μια διαφορετική απόφαση για τις κυρώσεις κατά της Ρωσίας.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Συνεχίζοντας αναφέρει ότι: «Τηρούμε την στάση αυτή όχι μόνο επειδή επωφελούμαστε από την τιμή του φυσικού αερίου ή επειδή η Ρωσία θα μας στηρίξει στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ (σ.σ. για το ζήτημα του Κοσόβου), το κάνουμε και επειδή σεβόμαστε το διεθνές δημόσιο δίκαιο και σεβόμαστε τον εαυτό μας».

Στα πλαίσια της συνέντευξης, ο Πρόεδρος της Σερβίας έκανε μνεία και στο θέμα του Κοσόβου και δη στη νέα γαλλογερμανική πρόταση για οριστική επίλυση του ζητήματος, η οποία δεν έχει ακόμη λάβει επίσημο χαρακτήρα και την οποία απέρριψε, επισημαίνοντας ότι η πρόταση αυτή δεν μπορεί να γίνει δεκτή με βάση το Σύνταγμα της χώρας. Συγκεκριμένα, δήλωσε ότι: «Η ουσία της γαλλογερμανικής πρωτοβουλίας είναι να επιτρέψει η Σερβία την ένταξη του Κοσόβου σε διεθνείς οργανισμούς συμπεριλαμβανομένων και των Ηνωμένων Εθνών και να λάβει ως αντάλλαγμα την ταχεία ένταξη στην ΕΕ και πιθανόν κάποια σημαντικά οικονομικά οφέλη». 

Δεν θα μπορούσε να λείπει από την ατζέντα το ζήτημα της ενέργειας, που αποτελεί φλέγον θέμα για την ευρύτερη διεθνή κοινότητα. Συγκεκριμένα, ο Αλεξάνταρ Βούτσιτς ανακοίνωσε την κατασκευή αγωγού πετρελαίου προς την Ουγγαρία, ο οποίος αναμένεται να ολοκληρωθεί σε δύο χρόνια, ενώ παράλληλα ανέφερε ότι εξετάζονται και οι δυνατότητες για την κατασκευή ενός αγωγού μέσω Βόρειας Μακεδονίας προς το Δυρράχιο της Αλβανίας, ώστε να μην εξαρτάται η Σερβία για την προμήθεια αργού πετρελαίου μόνο από τον κροατικό αγωγό JANAF.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Τέλος, για το φυσικό αέριο αναφέρθηκε στην εναλλακτική πηγή προμήθειας που θα μπορούσες να αποτελέσει η Αλεξανδρούπολη ενώ δε δίστασε να εκφράσει και το ενδιαφέρον της Σερβίας για την διασύνδεση ενός αγωγού αερίου που θα διασχίζει την Βόρεια Μακεδονία και θα φτάνει στην Ελλάδα.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης