Ανταπόκριση από Στρασβούργο – Νίκος Ρούσσης

Στο συμπέρασμα ότι, στο εύρος των εφαρμογών ανίχνευσης επαφών του πληθυσμού, είναι πιθανό να επεκταθεί και η τηλεργασία, η τηλε-υγεία και η ηλεκτρονική μάθηση που είναι πιθανό να γίνουν πιο διαδεδομένα από πριν, ακόμη και μετά τη λήξη της πανδημίας, καταλήγει, μεταξύ άλλων, εμπιστευτική μελέτη του Ευρωκοινοβουλίου.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Στην μελέτη αναφέρεται ότι, η πανδημία coronavirus προκάλεσε μια απρόβλεπτη επιτάχυνση στον ψηφιακό μετασχηματισμό των κοινωνιών σε όλο τον κόσμο με αποτέλεσμα οι ψηφιακές τεχνολογίες, να χρησιμοποιούνται σε μαζική κλίμακα για να διατηρήσουν τους ανθρώπους συνδεδεμένους ενώ είναι απομονωμένοι, επιτρέποντάς τους να τηλεεργάζονται, να παρακολουθούν διαδικτυακά μαθήματα, να κάνουν αγορές στο διαδίκτυο ή να συμβουλεύονται επαγγελματίες υγείας από το σπίτι.

Σημειώνεται ότι, η κίνηση στο Διαδίκτυο έχει αυξηθεί σημαντικά από την έναρξη του περιορισμού και ότι, σύμφωνα με τις εθνικές ρυθμιστικές αρχές των κρατών μελών της ΕΕ, οι φορείς εκμετάλλευσης κατάφεραν μέχρι στιγμής να διαχειριστούν αυτήν την αύξηση, ενώ εισήγαγαν επίσης πολλά εξαιρετικά μέτρα, όπως η προσωρινή αφαίρεση ανώτατων ορίων δεδομένων ευρείας ζώνης και η διάθεση επιπλέον δεδομένων και δωρεάν διαδικτυακού περιεχομένου.

Παραδόξως, όμως, στην μελέτη υποστηρίζεται ότι, η τρέχουσα κρίση κατέδειξε τη σημασία που θα έχουν τα αναβαθμισμένα δίκτυα τηλεπικοινωνιών και το 5G για τις κοινωνίες και τις οικονομίες.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Τονίζεται δε ότι, τώρα που οι περιορισμοί έχουν αρχίσει να αμβλύνονται, είναι ολοένα και πιο σαφές ότι η ψηφιακή τεχνολογία θα συνεχίσει να παίζει πολύ σημαντικό μακροπρόθεσμο ρόλο στον έλεγχο της εξάπλωσης του κορωνοϊού.

Το εύρος των εφαρμογών ανίχνευσης επαφών είναι πιθανό να επεκταθεί και η τηλεργασία, η τηλε-υγεία και η ηλεκτρονική μάθηση είναι πιθανό να γίνουν πιο διαδεδομένα από πριν.

Ωστόσο, οι πιο δημοφιλείς ψηφιακές εφαρμογές, είτε για ηλεκτρονικό εμπόριο, μέσα κοινωνικής δικτύωσης, βιντεοδιάσκεψη ή ανίχνευση επαφών δεν είναι καταγωγής ΕΕ, δημιουργώντας ανησυχίες για την ψηφιακή εξάρτηση της ΕΕ, το ανταγωνιστικό πλεονέκτημα και το απόρρητο των δεδομένων.

Στην μελέτη συμπεραίνεται ότι, στην πραγματικότητα, η κρίση του ιού coronavirus παγίωσε περαιτέρω την υπάρχουσα κυριαρχία του «Big Tech» και η πανδημία επιδείνωσε περαιτέρω τα υπάρχοντα ζητήματα.

Για παράδειγμα, το ψηφιακό χάσμα έχει διευρυνθεί περαιτέρω και έχει σημειωθεί παγκόσμια αύξηση των συμβάντων στον κυβερνοασφάλεια. Η ΕΕ είναι έτοιμη να αντιμετωπίσει αυτά τα ζητήματα, ενώ ταυτόχρονα αγκαλιάζει τον ψηφιακό μετασχηματισμό στον τρόπο ζωής μας και επιτρέπει στο Διαδίκτυο να διαδραματίσει κρίσιμο ρόλο στην καταπολέμηση του ιού.

 

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης