Αν και έχουν περάσει αρκετά 24ωρα μετά την αιματοχυσία σε χριστιανικές εκκλησίες και ξενοδοχεία, οι Αρχές συνεχίζουν να βρίσκονται σε ύψιστη επιφυλακή, καθώς εκτιμάται ότι εξακολουθεί να υφίσταται κίνδυνος και νέου τρομοκρατικού χτυπήματος. Όπως εκτίμησε τη Μ. Τρίτη ο πρωθυπουργός της Σρι Λάνκα Ράνιλ Βικρεμεσίνγκε, αρκετοί ύποπτοι εξακολουθούν να διαφεύγουν τη σύλληψη. Το γεγονός ότι το αυτοαποκαλούμενο Ισλαμικό Κράτος ανέλαβε την ευθύνη των επιθέσεων δεν φάνηκε να προκαλεί έκπληξη στις Αρχές της ασιατικής χώρας. «Πιστεύουμε ότι υπάρχουν διασυνδέσεις στο εξωτερικό, υπάρχουν ενδείξεις ότι υπάρχουν διασυνδέσεις με το ISIS. Θα συνεχίσουμε τις έρευνες προς αυτήν την κατεύθυνση» δήλωσε ο Βικρεμεσίνγκε.

Η κυβέρνηση της Σρι Λάνκα έκανε λόγο για μια εντελώς νέα μορφή τρομοκρατίας. Τη Μ. Δευτέρα η ίδια έβαζε στο κάδρο των πιθανών δραστών μια άγνωστη μέχρι πρότινος τοπική ισλαμιστική οργάνωση, προχωρώντας στη σύλληψη περίπου 40 μελών της.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Μολονότι συγκλίνουσες εκτιμήσεις θέλουν τις πολύνεκρες τρομοκρατικές επιθέσεις να πραγματοποιήθηκαν σε αντίποινα για την τρομοκρατική επίθεση εναντίον μουσουλμάνων στη Νέα Ζηλανδία στα μέσα Μαρτίου, ο πρωθυπουργός Ράνιλ Βικρεμεσίνγκε ήταν αρκετά επιφυλακτικός ως προς αυτό το σενάριο: «Ναι, ενδεχομένως η επίθεση στο τζαμί στο Κράισττσερτς να είχε κάποια σχέση, αλλά δεν είμαστε βέβαιοι. Περισσότερα θα μπορούμε να πούμε μόνον όταν θα έχουν ολοκληρωθεί όλες οι έρευνες».

Γιατί δεν αντέδρασαν οι Αρχές στις προειδοποιήσεις;

Το ερώτημα γιατί δεν είχαν αντιδράσει εγκαίρως οι αρχές ασφαλείας της χώρας σε προειδοποιήσεις ξένων μυστικών υπηρεσιών πυροδοτεί στο μεταξύ μια έντονη εικοτολογία. Ο πρωθυπουργός παραδέχθηκε ότι έγιναν λάθη και πως οι υπεύθυνοι θα κληθούν να λογοδοτήσουν.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Το πρωί της Μ. Τρίτης, η Σρι Λάνκα τίμησε τη μνήμη των 350 και πλέον θυμάτων των τρομοκρατικών επιθέσεων της Κυριακής. Οι τραυματίες ξεπερνούν τους 500 και πολλοί από αυτούς νοσηλεύονται σε κρίσιμη κατάσταση. Όσοι επέζησαν έχουν υποστεί ένα ανεπανόρθωτο τραύμα, διηγείται η Νιρμάλα από το Κολόμπο: «Δεν πάω πια στην εκκλησία. Φοβάμαι. Ποιος ξέρει τι άλλο θα γίνει. Ο άνδρας μου δεν είναι εδώ, ζει στη Μεγάλη Βρετανία. Θέλω να πάω και εγώ εκεί. Εδώ φοβάμαι».

Χθες το βράδυ διατάχθηκε νέα νυχτερινή απαγόρευση κυκλοφορίας στο Κολόμπο. Ο στρατός έχει διευρυμένες αρμοδιότητες και έχει το δικαίωμα να προχωρά σε κατ’ οίκον έρευνες και συλλήψεις υπόπτων. Η κατάσταση στη Σρι Λάνκα παραμένει τεταμένη.

Πηγή: DW

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης