Έπειτα από πέντε μήνες το Ιράκ απέκτησε το βράδυ της Τετάρτης προς Πέμπτη νέα κυβέρνηση, η οποία κληρονόμησε μια κατεστραμμένη οικονομία, πολύ άσχημες διπλωματικές σχέσεις με τους βασικούς του συμμάχους και τον κίνδυνο να ξεσπάσουν νέες διαδηλώσεις κατά της λιτότητας.

Ενώπιον των βουλευτών που φορούσαν μάσκες και γάντια εξαιτίας της επιδημίας του κορωνοϊού, ο Μουστάφα αλ Καζίμι, 53 ετών, πρώην επικεφαλής των Υπηρεσιών Πληροφοριών που έχει σχέσεις τόσο με την Ουάσινγκτον όσο και με την Τεχεράνη, ορκίστηκε μαζί με τους 15 υπουργούς του.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Λίγες ώρες αργότερα δέχθηκε ένα τηλεφώνημα από τον Αμερικανό υπουργό Εξωτερικών Μάικ Πομπέο, ο οποίος του ανακοίνωσε ότι οι ΗΠΑ δίνουν περιθώριο στο Ιράκ 120 ημερών να συνεχίσει να αγοράζει ηλεκτρική ενέργεια από το Ιράν χωρίς να κινδυνεύει να του επιβληθούν κυρώσεις «για να επιδείξουμε την επιθυμία μας να βοηθήσουμε να δημιουργηθούν οι όροι για την επιτυχία» της νέας κυβέρνησης, σύμφωνα με ανακοίνωση του Στέιτ Ντιπάρτμεντ.

Ωστόσο κενές παραμένουν οι ηγεσίες των κρίσιμων υπουργείων Εξωτερικών και Πετρελαίου, όπως και άλλων πέντε υπουργείων.

Από σήμερα η κυβέρνηση θα χρειαστεί να καθησυχάσει τους Ιρακινούς, πολλοί εκ των οποίων βρίσκονται σε τεχνική ανεργία λόγω της καραντίνας εξαιτίας της επιδημίας του κορωνοϊού, και να αντιμετωπίσει μια δύσκολη οικονομική κατάσταση μετά την κατακόρυφη πτώση των εσόδων της χώρας από τις εξαγωγές πετρελαίου.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Επίσης θα πρέπει να βρει έναν τρόπο να ενώσει εκ νέου την πολιτική τάξη της χώρας, που είναι πιο κατακερματισμένη από ποτέ μετά την πτώση του Σαντάμ Χουσεΐν το 2003, και να γυρίσει τη σελίδα στη διακυβέρνηση του Άντελ Άμπντελ Μάχντι.

 

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης