Σοκ προκαλούν τα στοιχεία που δόθηκαν στη δημοσιότητα σχετικά με τα βασανιστήρια και τη σεξουαλική βία που υπέστησαν αντιφρονούντες στη Νικαράγουα. Την έρευνα διεξήγαγε η ΜΚΟ, Συλλογικότητα Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων Νικαράγουας.

Τα μέλη της ΜΚΟ πήραν συνεντεύξεις από 56 πρώην κρατουμένους. Τα αποτελέσματα που είδαν χθες το φως της δημοσιότητας έδειξαν τη σεξουαλική βία, εικονικούς στραγγαλισμούς με πλαστική σακούλα, κλοτσιές και μπουνιές, ηλεκτροσόκ, κάψιμο με τσιγάρα, ακόμη και «ρώσικη ρουλέτα», που υπέστησαν οι φυλακισμένοι, όπως αποκαλύπτει ένας από τους συντάκτες της έρευνας, ονόματι Χουάν Κάρλος Άρσε.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

«Στόχος των πρακτικών αυτών ήταν η τρομοκρατία», προκειμένου να αποθαρρυνθούν οι διαδηλωτές εναντίον του προέδρου Ντανιέλ Ορτέγα, σχολίασε κατά την παρουσίαση της έκθεσης.

Η Νικαράγουα, την οποία κυβερνά από το 2007 ο Ορτέγα, περνά μεγάλη κοινωνική κρίση από τον Απρίλιο του 2018.  

Οι διαδηλώσεις κατά της μεταρρύθμισης του ασφαλιστικού συστήματος εξελίχθηκαν σε κινητοποιήσεις με αίτημα την αποχώρηση του προέδρου της χώρας, τον οποίο οι πολίτες κατηγορούν ότι έχει επιβάλει στη Νικαράγουα μια διεφθαρμένη δικτατορία.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Η καταστολή ήταν αιματηρή. Περισσότεροι από 325 άνθρωποι σκοτώθηκαν, σχεδόν 70.000 εξορίστηκαν, εκατοντάδες διαδηλωτές φυλακίστηκαν και η χώρα βυθίστηκε σε οικονομική ύφεση.

Η έκθεση αναφέρει τέσσερις λεπτομερείς μαρτυρίες γυναικών που υπέστησαν σοβαρές σεξουαλικές κακοποιήσεις όσο βρίσκονταν υπό κράτηση. Μία εξ αυτών, που κρατήθηκε στη φυλακή Λα Μοντέλο, κοντά στη Μανάγκουα, κατήγγειλε ότι είχε αιμορραγία για περισσότερο από μία εβδομάδα μετά τον βιασμό της.

«Η καταστολή ήταν τερατώδης, η αντίσταση τεράστια» δήλωσε ο επικεφαλής της Συλλογικότητας Γκονσάλο Καριόν. «Ποτέ σε καιρό ειρήνης ο λαός της Νικαράγουας δεν έχει υποστεί τέτοια εγκληματική καταστολή» πρόσθεσε.

 

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης