Σε τελική ευθεία μπαίνουν σήμερα οι διαβουλεύσεις στο κοινοβούλιο της Ισλανδίας για τις ενταξιακές διαπραγματεύσεις με την ΕΕ, με ψηφοφορία που θα γίνει εντός της ημέρας.
Το κυβερνόν σοσιαλδημοκρατικό κόμμα, που προβλέπει πολύ μικρή διαφορά στις ψήφους, στηρίζει τη δημιουργία στενότερων σχέσεων με την ΕΕ και την υιοθέτηση του ευρώ.
Ωστόσο, πολλοί υποστηρίζουν ότι ο ζωτικής σημασίας για τη χώρα αλιευτικός κλάδος θα υποστεί βαρύ πλήγμα αν υποχρεωθεί να τηρήσει τις ευρωπαϊκές ποσοστώσεις. Διαδηλωτές κατά της ένταξης είχαν συγκεντρωθεί νωρίτερα σήμερα έξω από τη βουλή, κρατώντας πλακάτ με το σύνθημα «ΕΕ – όχι ευχαριστώ».
Αν οι βουλευτές ψηφίσουν υπέρ της έναρξης των διαπραγματεύσεων, η κυβέρνηση θα πρέπει να παρουσιάσει το αίτημά της στην ΕΕ και (εφόσον γίνει δεκτό) θα ακολουθήσει δημοψήφισμα στη χώρα.
Η χώρα, που έχει μόλις 320.000 κατοίκους, ήταν παραδοσιακά εναντίον της ένταξης, ωστόσο πολλοί άρχισαν να βλέπουν την ιδέα θετικά μετά την καταστροφική κατάρρευση των κορυφαίων ισλανδικών τραπεζών εν μέσω της οικονομικής κρίσης.
Σύμφωνα με δημοσκόπηση που δημοσιοποιήθηκε τον περασμένο Μάιο, το 61,2% των Ισλανδών είναι υπέρ των διαπραγματεύσεων και το 29,6% κατά. Ωστόσο, η κοινή γνώμη ήταν διχασμένη ως προς το εάν η χώρα πρέπει να γίνει μέλος της ΕΕ.

