«Είναι το 1938. Το Ιράν είναι η Γερμανία και πρόκειται να εξοπλιστεί με πυρηνικά όπλα».

Έτσι ξεκίνησε μια ομιλία στην οποία άκουσα τον ηγέτη της αντιπολίτευσης Μπέντζαμιν Νετανιάχου να εκφωνεί στις Εβραϊκές Ομοσπονδίες της Βόρειας Αμερικής στο Λος Άντζελες το 2006.

Η αναλογία με το Ολοκαύτωμα αναστάτωσε μερικούς, αλλά το μήνυμα έγινε δεκτό. Το Ιράν αποτελούσε σοβαρή απειλή για το Ισραήλ και ο Νετανιάχου ήταν ένας από τους λίγους ανθρώπους που μιλούσαν γι’ αυτό.

Ο Πρωθυπουργός Μπενιαμίν Νετανιάχου εκθέτει αρχεία που αποδεικνύουν το πυρηνικό πρόγραμμα του Ιράν σε συνέντευξη Τύπου στα κεντρικά γραφεία της Κυβέρνησης Kirya στο Τελ Αβίβ, στις 30 Απριλίου 2018

Αν και έλαβε θερμά χειροκροτήματα, ήταν απίθανο το ότι πολλοί από τους παρευρισκόμενους συνέχισαν να σκέφτονται την Τεχεράνη, καθώς κατευθύνονταν προς τον μπουφέ με τα ορεκτικά και τα ποτά. Ξέρω ότι εγώ δεν το έκανα.

Αλλά, o Νετανιάχου το έκανε.  Τρία χρόνια αργότερα, έγινε Πρωθυπουργός για δεύτερη φορά, μια θέση που κατέχει σχεδόν συνεχώς από τότε. Και συνέχισε να θίγει το ζήτημα του Ιράν.

Kατεστραμμένο κτίριο μετά τις ισραηλινές επιδρομές, στην Τεχεράνη, στις 13 Ιουνίου 2025 (πηγή: MAJID ASGARIPOUR/WANA (WEST ASIA NEWS AGENCY) ΜΕΣΩ REUTERS)

 

Καθ’ όλη τη διάρκεια των ετών που διανύει η Γάζα και ο Λίβανος, η Δυτική Όχθη και η Συρία, η ιρανική απειλή ήταν η πρώτη προτεραιότητα στη λίστα των προτεραιοτήτων του.

Σχεδόν κάθε φορά που ο Νετανιάχου απευθυνόταν στη Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ, επιτίθετο στο Ιράν με τα πολύ δυσφημισμένα οπτικά βοηθήματά του. Μάλιστα, έθεσε σε κίνδυνο τις σχέσεις με τον μεγαλύτερο σύμμαχο του Ισραήλ, τις ΗΠΑ, όταν απευθύνθηκε σε κοινή συνεδρίαση του Κογκρέσου το 2014, καταδικάζοντας τη συμφωνία του Προέδρου Μπαράκ Ομπάμα με το Ιράν, επειδή δεν αφαιρούσε την ικανότητα της Τεχεράνης να αποκτήσει τελικά πυρηνικά όπλα.

Φαίνεται ότι ολόκληρη η καριέρα του οδήγησε στην άνευ προηγουμένου επίθεση της Πέμπτης το βράδυ στις πυρηνικές δυνατότητες του Ιράν.

Αυτός θα μπορούσε να είναι ο λόγος για τον οποίο αρνήθηκε να παραιτηθεί λόγω της εμπλοκής του στη σφαγή της 7ης Οκτωβρίου, και ο λόγος για τον οποίο αρνήθηκε να δεχθεί οποιαδήποτε συμφωνία παραδοχής στις ποινικές υποθέσεις του, κάτι που θα οδηγούσε επίσης στην αποχώρησή του από το αξίωμα.

Πιθανότατα έβλεπε ως έργο της ζωής του, την εξουδετέρωση της ικανότητας της Τεχεράνης να εκτοξεύσει πυρηνικά όπλα εναντίον του Ισραήλ. Και ούτε οι όμηροι στη Γάζα, ούτε τα δώρα στην πρωθυπουργική κατοικία επρόκειτο να περιορίσουν αυτόν τον στόχο.

Το αξιοσημείωτο επίτευγμα κατά του Ιράν – το βάθος και οι λεπτομέρειες του οποίου εξακολουθούν να αποκαλύπτονται – είναι το κορυφαίο επίτευγμα της καριέρας του Νετανιάχου. Εάν το καθεστώς ανατραπεί, ή εάν οι πυρηνικές δυνατότητες του Ιράν εξουδετερωθούν, αυτό θα αλλάξει τα δεδομένα για τη Μέση Ανατολή.

Η ιστορία θα θυμάται τον Νετανιάχου ως αυτόν που σταμάτησε ένα πυρηνικό Ιράν. Φυσικά, την απίστευτη επιχείρηση πραγματοποίησαν η αεροπορία, η Μοσάντ, οι Στρατιωτικές Υπηρεσίες Πληροφοριών και οι Ισραηλινές Αμυντικές Δυνάμεις, αλλά η ιστορία θυμάται τους ηγέτες, και ο Νετανιάχου βρισκόταν στο τιμόνι αυτού του ιστορικού γεγονότος.

Η επιθυμητή κληρονομιά του Νετανιάχου να εξασφαλίσει το Ισραήλ για τις μελλοντικές γενιές, φαίνεται να βρίσκεται καθ’ οδόν προς την πραγματοποίησή της. Δεν γνωρίζουμε τι προμηνύουν οι επόμενες ημέρες και εβδομάδες, και αν η απάντηση του Ιράν θα είναι σφοδρή. Αλλά τελικά, ο Νετανιάχου θα μείνει στην ιστορία του Ισραήλ ως ο Πρωθυπουργός που σταμάτησε το Ιράν.

Αν πράγματι συνειδητοποιεί αυτή την υψηλή φιλοδοξία, δεν του απομένει τίποτα άλλο να κάνει. Ήρθε η ώρα να εισπράξει την ευγνωμοσύνη του ισραηλινού λαού, καθώς και του δυτικού κόσμου, ο οποίος επίσης θα απαλλαγεί από ένα πυρηνικό Ιράν, και να αφήσει τη χώρα να επικεντρωθεί στην επούλωση των βαθιών πληγών που έχουν ανοίξει τα τελευταία δύο χρόνια. Κάντε μια συμφωνία παραδοχής, στις ποινικές υποθέσεις σας, συστήστε μια εξεταστική επιτροπή για την 7η Οκτωβρίου, και αποχωρήστε.

Θα έπρεπε να φύγει από την κορυφή, όταν η κληρονομιά του δεν θα επικεντρώνεται μόνο στην αποτυχία της 7ης Οκτωβρίου ή στην πιθανή καταδίκη του για εγκλήματα. Μπορεί τώρα να εγκαταλείψει την πολιτική ζωή για να μείνει στην ιστορία ως ο μεγάλος προστάτης του Ισραήλ.

Είναι σημάδι σοφού ανθρώπου να συνειδητοποιεί πότε έχει ολοκληρωθεί το έργο της ζωής του. Η Επιχείρηση Rising Lion ήταν ο λόγος ύπαρξης του Νετανιάχου. Γι’ αυτό, μπορούμε συλλογικά να τον ευχαριστήσουμε που ασχολήθηκε με το Ιράν για πάνω από δύο δεκαετίες. Αν έχει πλέον εξασφαλίσει το μέλλον του Ισραήλ, είναι καιρός να αφήσουμε το μέλλον του Ισραήλ να εξελιχθεί – χωρίς αυτόν.

Πηγή: jpost.com

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης