Ποινή κάθειρξη 15 ετών αντιμετωπίζει Γάλλος επιχειρηματία στην Κούβα, σύμφωνα με τις δηλώσεις του δικηγόρου του, αμέσως μετά την ολοκλήρωση της ακροαματικής διαδικασίας σε δικαστήριο εγκλημάτων κατά της κρατικής ασφάλειας στην πρωτεύουσα της χώρας, Αβάνα. Ο Ζαν-Λουί Οτρέ κατηγορείται για ξέπλυμα χρημάτων και φορολογική απάτη με τη δίκη του να βρίσκεται σε εξέλιξη από τις 10 Οκτωβρίου του 2010.
«Δεν είναι γνωστό πότε θα εκδοθεί η ετυμηγορία, όμως έχω την εντύπωση πως αυτό θα συμβεί μέσα στις επόμενες ημέρες. Υπήρξαν επαφές από το 2005 ανάμεσα στις αστυνομίες της Γαλλίας και της Κούβας. Οι γαλλικές Αρχές τον απάλλαξαν από κάθε ευθύνη σ’ αυτή την υπόθεση. Δεν υπάρχει αδίκημα. Δεν υπάρχει απόδειξη. Είναι αθώος και ζήτησα να σταματήσει η δίωξή του», δήλωσε ο συνήγορος υπεράσπισης.
Ο Ζαν-Λουί Οτρέ, ένας 53χρονος από την Βρετάνη που είναι εγκαταστημένος στην Κούβα από το 1993 και παντρεμένος με Κουβανή, συνελήφθη στις 7 Απριλίου 2009 αφού πούλησε, το 2004, σε δύο άλλους Γάλλους ένα γιοτ πάνω στο οποίο βρέθηκε, τον Σεπτέμβριο του 2005 κοντά στο Πράσινο Ακρωτήρι, ένα φορτίο 2,8 τόνων κοκαΐνης. Σε βάρος του Γάλλου έχουν απαγγελθεί έξι κατηγορίες, μεταξύ των οποίων για ξέπλυμα χρημάτων, φορολογική απάτη και πλαστογράφηση εγγράφων.
Τη δίκη παρακολούθησαν ο πρεσβευτής της Γαλλίας στην Κούβα, Ζαν Μεντελσόν, καθώς και ο αδελφός του επιχειρηματία Ζαν-Πιερ Οτρέ.

