Το εμπόριο της Ιρλανδίας με τη Βόρεια Ιρλανδία αυξήθηκε με ταχείς ρυθμούς το 2021, με τις εισαγωγές να αυξάνονται κατά 65% και τις εξαγωγές στη βρετανική επαρχία να είναι κατά 54% υψηλότερες, βοηθώντας να αντισταθμιστεί η μείωση κατά 13% των εισαγωγών από τη Βρετανία κατά τον πρώτο χρόνο ελέγχων του Brexit, σύμφωνα με στοιχεία που ανακοινώθηκαν σήμερα.

Ενώ το εμπόριο από τη Βρετανία βελτιώθηκε στην πορεία του 2021 αφού οι εισαγωγές ήταν κατά 32% χαμηλότερες το πρώτο εξάμηνο, οι συνολικές εισαγωγές σημείωσαν άλμα 18% στο επίπεδο ρεκόρ των 102 δισεκ. ευρώ.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Η Βόρεια Ιρλανδία παραμένει στην εμπορική τροχιά της ΕΕ βάσει του πολιτικά διχαστικού πρωτοκόλλου της Βόρειας Ιρλανδίας στη συνθήκη αποχώρησης της Βρετανίας από την ΕΕ. Στόχος του πρωτοκόλλου ήταν να διατηρηθούν τα ευαίσθητα, ανοικτά σύνορα με την Ιρλανδία αλλά ουσιαστικά δημιούργησε ένα σύνορο στη Θάλασσα της Ιρλανδίας, εξοργίζοντας του φιλοβρετανούς ενωτικούς.

Οι εξαγωγές της Ιρλανδίας στη Βόρεια Ιρλανδία σημείωσαν άλμα στα 3,7 δισεκ. ευρώ, γεγονός που υποδηλώνει ότι οι εταιρίες βόρεια των συνόρων παρακάμπτουν τους νέους ελέγχους στα προϊόντα από το υπόλοιπο Ηνωμένο Βασίλειο προς τη Βόρεια Ιρλανδία, φέρνοντας περισσότερα προϊόντα από την Ιρλανδία.

Πολιτικοί που ανήκουν στις τάξεις των ενωτικών έχουν κατ’ επανάληψη καταδείξει την αύξηση στις εισαγωγές από την Ιρλανδία ως ένδειξη ότι οι νέοι έλεγχοι παρεμποδίζουν το εμπόριο της Βόρειας Ιρλανδίας με το υπόλοιπο Ηνωμένο Βασίλειο.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Η αξία των ιρλανδικών εισαγωγών από το Ηνωμένο Βασίλειο, εξαιρουμένης της Βόρειας Ιρλανδίας, μειώθηκαν στα 15,4 δισεκ. ευρώ από τα 17,7 δισεκ., αντιστοιχώντας στο 15% της αξίας των συνολικών εισαγωγών πέρυσι συγκριτικά με 21% το 2020.

Οι εξαγωγές στη Βρετανία, που έχει αναβάλει τους ελέγχους στα προϊόντα από τη Δημοκρατία της Ιρλανδίας έως την ολοκλήρωση των συνομιλιών αναφορικά με το πρωτόκολλο, αυξήθηκαν κατά 17% σε ετήσια βάση το 2021. Οι συνολικές εξαγωγές αυξήθηκαν κατά 2%.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης