Ιδιαίτερα αυξημένη ζήτηση ηλεκτρικού ρεύματος - Υψηλός κίνδυνος blackout

Πρώτη καταχώρηση: Τρίτη, 16 Φεβρουαρίου 2021, 09:09
Ιδιαίτερα αυξημένη ζήτηση ηλεκτρικού ρεύματος - Υψηλός κίνδυνος blackout

Το μικρότερο κακό φαίνεται ότι είναι οι απαράδεκτες και βασανιστικές διακοπές ρεύματος σε πολλές περιοχές της χώρας, ακόμη και στα προάστια των Αθηνών. Ο πραγματικός εφιάλτης των διαχειριστών είναι η κάλυψη της αυξημένης κατανάλωσης ηλεκτρικού ρεύματος, που από ό,τι φαίνεται δεν είναι δεδομένη τούτες τις ώρες.

Η κακοκαιρία δοκιμάζει, λοιπόν, τις αντοχές του συστήματος ηλεκτρισμού με τους αρμόδιους φορείς να εφαρμόζουν έκτακτα μέτρα και να βρίσκονται επί ποδός προκειμένου να αντιμετωπίσουν τα προβλήματα που προκύπτουν, κυρίως εξαιτίας βλαβών στο δίκτυο.

Σύμφωνα με τον σχεδιασμό που έχει γίνει από τον διαχειριστή του συστήματος μεταφοράς ΑΔΜΗΕ, προκειμένου να καλυφθεί η αυξημένη ζήτηση για ηλεκτρική ενέργεια σήμερα, η οποία θα φτάσει στις 172,52 GWh, επιστρατεύεται αυξημένος αριθμός θερμικών μονάδων.

Αρχικά από τους λιγνίτες που θα λειτουργήσουν ως μονάδες βάσης, δηλαδή θα καλύψουν τις ανάγκες του συστήματος για ολόκληρο το 24ωρο, προβλέπεται να μπουν στο σύστημα οι μονάδες Άγιος Δημήτριος 3,4, Καρδιά 3,4 και Μελίτη.

Ταυτόχρονα όμως stand by, έτοιμες να συνεισφέρουν στο σύστημα ανάλογα με τη διακύμανση της ζήτησης και τις ανάγκες, είναι και οι πιο ευέλικτες μονάδες φυσικού αερίου. Αλιβέρι 5, Μεγαλόπολη 5, της ΔΕΗ και Elpedison Θεσσαλονίκης, Elpedison Θίσβης, Protergia και Korinthos Power προβλέπεται να μπουν σήμερα στο σύστημα το οποίο στην απογευματινή του αιχμή αναμένεται να φτάσει σε υψηλό ζήτησης στις 6 το απόγευμα στα 8978MW.

Αξίζει να σημειωθεί ότι υψηλή θα είναι και η παραγωγή των ΑΠΕ, η οποία θα φτάσει τις 58,135GWh καλύπτοντας περίπου το 34% της ζήτησης.

Εκτός από το σύστημα παραγωγής, αξίζει να σημειωθεί ότι ο ΑΔΜΗΕ έχει ατύπως ζητήσει από τις ενεργοβόρες βιομηχανίες να περιορίσουν την κατανάλωσή τους, εφαρμόζοντας άτυπα υπηρεσίες διακοψιμότητας, μέχρι να ξεπεραστεί το κύμα κακοκαιρίας.

Στο πλαίσιο αυτό οι βιομηχανίες, μεταξύ των οποίων οι τσιμεντοβιομηχανίες, αλλά και χαλυβουργίες, έχουν εθελοντικά περιορίσει τα φορτία τους, συνεισφέροντας με μειωμένα φορτία στην προσπάθεια να μην υπάρξει πρόβλημα επάρκειας στο σύστημα.

Χωρίς ρεύμα τα βόρεια προάστια

Παραμένουν τα προβλήματα σε πολλές περιοχές των βορείων προαστίων εξαιτίας της κακοκαιρίας, καθώς υπάρχουν εκτεταμένες διακοπές ρεύματος στον βόρειο τομέα Αττικής. Ήδη από χθες το φαινόμενο ήταν έντονο, με τους κατοίκους να είναι χωρίς ρεύμα, ενώ αυτή την ώρα στο σκοτάδι παραμένουν οι περιοχές Διόνυσος, Ροδόπολη, Δροσιά, Άνοιξη, Άγιος Στέφανος.

Η διακοπή της ηλεκτροδότησης οφείλεται κυρίως σε δέντρα που δεν αντέχουν από το βάρος του χιονιού και πέφτουν ή γέρνουν προκαλώντας προβλήματα σε καλώδια.

Αναλυτικά η ανακοίνωση που εξέδωσε ο ΔΕΔΔΗΕ:

«Παραμένουν τα προβλήματα στην ηλεκτροδότηση, σήμερα το πρωί, που εντοπίζονται σε αρκετές περιοχές της Αττικής και στην Εύβοια.

»Ειδικότερα, διακοπές ρεύματος σημειώνονται στην Αττική στις περιοχές Άγιος Στέφανος, Κρυονέρι, Νέα Ερυθραία, Μεταμόρφωση, Νέο Ηράκλειο, Νέα Ιωνία, Φιλαδέλφεια, Εκάλη, Μαρούσι, Άνοιξη, Διόνυσος, Δροσιά, Καπανδρίτι, Μενίδι, Πάρνηθα, Αυλώνας, Μαλακάσα, Κάλαμος, Μαρκόπουλο Ωρωπού, Ροδόπολη, Σταμάτα, Βασιλικά Σαλαμίνας και Σκαραμαγκάς.

»Στην Εύβοια, το τεχνικό προσωπικό του ΔΕΔΔΗΕ συνεχίζει τις προσπάθειες αποκατάστασης των βλαβών μαζί με ενισχυμένες δυνάμεις συνεργαζόμενων εργολάβων από γειτονικές περιοχές, για την επανηλεκτροδότηση χωριών από το κεντρικό τμήμα έως και το Βόρειο, δηλαδή από τη Χαλκίδα προς Άγιο Ιωάννη Ρώσο και τα ορεινά χωριά της Ιστιαίας, καθώς υπάρχουν εκτεταμένες ζημιές στο Δίκτυο και πλήθος σπασμένων στύλων.

»Ο ΔΕΔΔΗΕ, με ανακοίνωσή του, ζητά την κατανόηση του κοινού και υπογραμμίζει πως όλο το τεχνικό προσωπικό του βρίσκεται επί ποδός καταβάλλοντας κάθε προσπάθεια κάτω από ιδιαίτερα αντίξοες συνθήκες για την όσο το δυνατόν ταχύτερη επανηλεκτροδότηση όλων των περιοχών. Η πρωτοφανής κακοκαιρία συνεχίζει να προκαλεί αρκετές ζημιές στο Δίκτυο, κυρίως από την πτώση δέντρων».

Τελευταία ενημέρωση: Τρίτη, 16 Φεβρουαρίου 2021, 09:40