Οι τιμωρητικοί δασμοί που έχει επιβάλει η κυβέρνηση του προέδρου Ντόναλντ Τραμπ στα εισαγόμενα προϊόντα –κυρίως από την Κίνα– και τα επακόλουθα αντίμετρα εναντίον των αμερικανικών προϊόντων, απειλούν περίπου 1,5 εκατομμύριο θέσεις εργασίας στις ΗΠΑ, σύμφωνα με μια μελέτη που δόθηκε σήμερα στη δημοσιότητα.

Σύμφωνα με τους συντάκτες αυτής της μελέτης, που έγινε για λογαριασμό του λιμένος του Λος Άντζελες (πρόκειται για το μεγαλύτερο λιμάνι στις ΗΠΑ) οι εισαγωγές και οι εξαγωγές που επηρεάζονται από τα μέτρα ανέρχονται στα 186 δισεκατομμύρια δολάρια ετησίως (αξία ναύλου), με βάση τα δεδομένα του 2018.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Η έρευνα αυτή συμπεριέλαβε τους επιπρόσθετους δασμούς που έχουν ήδη επιβληθεί σε κινεζικά προϊόντα αξίας άνω των 360 δισεκατομμυρίων δολαρίων καθώς και εκείνους που ενδέχεται να επιβληθούν στις 15 Δεκεμβρίου, σε άλλα κινεζικά είδη, αξίας περίπου 160 δισεκ. δολαρίων.

Μέχρι σήμερα, η αμερικανική κυβέρνηση επιμένει ότι ο εμπορικός πόλεμος δεν έχει επιπτώσεις στην αμερικανική οικονομία. Τον Σεπτέμβριο, μετά την επιβολή νέων τιμωρητικών δασμών, ο υπουργός Οικονομικών δήλωνε ότι «δεν βλέπει προς το παρόν» κάποια επίπτωση στις ΗΠΑ.

Οι οικονομολόγοι συμφωνούν ωστόσο ότι η οικονομική ανάπτυξη στις ΗΠΑ επιβραδύνεται κυρίως λόγω της αβεβαιότητας που προκαλεί ο εμπορικός πόλεμος, που αποθαρρύνει τους επενδυτές.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

«Όλες οι αστικές, προαστιακές και αγροτικές περιοχές της χώρας μας επωφελούνται από τις εισαγωγές και τις εξαγωγές που περνούν από τα λιμάνια του Σαν Πέντρο Μπέι», εξήγησε ο Τζιν Σερόκα, ο εκτελεστικός διευθυντής του λιμένος του Λος Άντζελες. Τα εμπορεύματα που περνούν από το λιμάνι αυτό ξεπερνούν σε αξία τα 380 δισεκατομμύρια δολάρια και αυτή η οικονομική δραστηριότητα δημιουργεί πάνω από 3 εκατομμύρια θέσεις εργασίας στις ΗΠΑ.

Σύμφωνα με τον Σερόκα, ορισμένες περιοχές και βιομηχανίες αισθάνονται ήδη «τη ζημιά που προκαλείται στις θέσεις εργασίας, στα εισοδήματα».

Οι δασμοί που επιβλήθηκαν από τον Μάρτιο του 2018 μπορεί να οδηγήσουν σε επιπρόσθετο κόστος 31-35 δισεκ. δολαρίων, το οποίο θα επωμιστούν οι καταναλωτές και οι αμερικανοί κατασκευαστές που χρειάζονται εισαγόμενες πρώτες ύλες.

Σύμφωνα με την έκθεση, στις αγροτικές Πολιτείες που είναι πιο ευάλωτες σε αυτόν τον εμπορικό πόλεμο περιλαμβάνονται προπύργια των Ρεπουμπλικάνων, όπως το Κάνσας, το Τέξας και η Λουιζιάνα, αλλά και άλλες, πιο αμφίρροπες, όπως το Οχάιο και η Αριζόνα.

Πηγή: ΑΠΕ

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης