Κουτσούμπας: Άμεσο όφελος για το λαό μπορεί να υπάρξει με ισχυρό ΚΚΕ

Πρώτη καταχώρηση: Κυριακή, 19 Ιουνίου 2022, 13:51
Κουτσούμπας: Άμεσο όφελος για το λαό μπορεί να υπάρξει με ισχυρό ΚΚΕ

Ο γ.γ. της Κ.Ε. του ΚΚΕ, Δημήτρης Κουτσούμπας, σε συνέντευξή του στην εφημερίδα «Το Βήμα» είπε ότι στην εκλογική αναμέτρηση «για την οικονομική και πολιτική ελίτ, τα αστικά κόμματα κρίνεται η εξασφάλιση μιας κυβέρνησης - με τον ένα ή άλλο τρόπο - «εθνικής συνεννόησης» που θα έχει να διαχειριστεί: Τις επιπτώσεις της ελληνικής συμμετοχής στον πόλεμο της Ουκρανίας, τις εξελίξεις στην ελληνοτουρκική κρίση που κλιμακώνεται συνεχώς, αλλά και το ενδεχόμενο μιας νέας βαθιάς οικονομικής κρίσης στην ευρωζώνη. Από την άλλη μεριά για το λαό μας, το κρίσιμο είναι πώς ο ίδιος θα ανοίξει το δρόμο και μέσα από τις διάφορες εκλογικές μάχες που θα δοθούν, μέσα από τους αγώνες του, για να βάζει όσα περισσότερα εμπόδια μπορεί σε αυτήν την πολιτική, να κερδίζει ανάσες ανακούφισης και κυρίως να ανοίξει τον δρόμο, αλλάζοντας πολιτικούς συσχετισμούς για να μπει ένα τέλος σε αυτή την αδιέξοδη πορεία. Κι αυτό μπορεί να το εγγυηθεί μόνο η συμπόρευση με το ΚΚΕ, ώστε να βγει ένα ΚΚΕ πολύ πιο ισχυρό και δυνατό και στις εκλογές».

Σχετικά με την «ανάγνωση» του αποτελέσματος των βουλευτικών εκλογών στη Γαλλία από τον ΣΥΡΙΖΑ, ως «ισχυρού μηνύματος σε όλη την Ευρώπη για την «ανάγκη σύμπραξης των αριστερών, προοδευτικών δυνάμεων» είπε ότι «κάθε πολιτική δύναμη κρίνεται από τη στάση της στο δίλημμα «με το λαό ή τα μονοπώλια και τον καπιταλισμό». Και η συμμαχία αυτή, στην πραγματικότητα αποτελεί ένα αστικό σοσιαλδημοκρατικό συνονθύλευμα που βάζει πλάτη στη διαχείριση του εκμεταλλευτικού συστήματος κατά του λαού. Μια δήθεν «Αριστερά», που ως και οι Γάλλοι βιομήχανοι επαίνεσαν το «συνεκτικό» πρόγραμμά της. Η ελληνική «ανάγνωση» δεν μπορεί να είναι άλλη από το ότι η «συμμαχία Μελανσόν», όπως ο ΣΥΡΙΖΑ και το ΠΑΣΟΚ στην Ελλάδα, επιχειρούν την αναπαλαίωση μιας σοσιαλδημοκρατίας από την οποία έχει «καεί η γούνα» των λαών πάμπολλες φορές».

Ως προς το ερώτημα «γιατί να μην θέσει και το ΚΚΕ την ατζέντα του προς όφελος των εργαζομένων σε μια υποτιθέμενη κυβέρνηση συνεργασίας;», απάντησε: «Το ΚΚΕ θέτει την ατζέντα του προς όφελος των εργαζομένων καθημερινά, στην πάλη, και μέσα στη Βουλή και έξω απ' αυτή. Δεν θέτει όμως την ατζέντα του αυτή, στη διάθεση εκείνων που έφτιαξαν στο παρελθόν και φιλοδοξούν και στο μέλλον να φτιάξουν κυβερνήσεις, που κάθε άλλο παρά «η ατζέντα τους υπέρ των εργαζομένων» ήταν. Η ελληνική και η διεθνής εμπειρία είναι πλούσια, με τελευταίο παράδειγμα τη μνημονιακή κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ». «'Αμεσο όφελος για τον λαό μπορεί να υπάρξει με ένα ισχυρό, μεγάλο ΚΚΕ και μέσα στη Βουλή, πρωτοπόρο στο κίνημα και την οργάνωση των εργαζομένων κόντρα σε τέτοιες από χέρι «χαμένες» κυβερνήσεις» τόνισε.

Ο Δ. Κουτσούμπας είπε ότι «οι αποκαλύψεις του «Ριζοσπάστη» επιβεβαιώνουν το βάθος της ελληνικής εμπλοκής στον πόλεμο, τους κινδύνους που μεγαλώνουν για το λαό, αλλά και για την άμυνα της χώρας. Αντί, λοιπόν, ο υπουργός να απαντήσει επί της ουσίας, πετάει την μπάλα στην εξέδρα και στοχοποιεί ανώτερους στρατιωτικούς, οι οποίοι ανησυχούν για το ρόλο του σημαιοφόρου που αναλαμβάνει η χώρα μας στον αμερικανοΝΑΤΟϊκό σχεδιασμό».

«Ας ψάξει τα «ελβετικά τυριά» της στα επιτελεία του ΝΑΤΟ και στις πρεσβείες των ΗΠΑ και άλλων και τις σχέσεις τους με την τούρκικη ηγεσία. Έστω και τώρα να απαντήσει η κυβέρνηση: Ισχύουν αυτές οι λίστες; Ποια όπλα και από ποιες μονάδες θα σταλούν στο πολεμικό μέτωπο της Ουκρανίας; Και παρεμπιπτόντως: Αληθεύει - όπως γράφτηκε - ότι η Νούλαντ μετέφερε στην κυβέρνηση την απαίτηση της Τουρκίας να αποσυρθούν οι αντιπλοϊκοί πύραυλοι από τη Σκύρο; Περιλαμβάνονται αυτοί οι πύραυλοι στην παρτίδα που φεύγει για Ουκρανία;» πρόσθεσε.

Επισήμανε ότι «η στάση του ΝΑΤΟ, των άλλων «συμμάχων» (ΗΠΑ-ΕΕ) αποτελεί διαχρονικό «ούριο άνεμο» στις απαράδεκτες στοχεύσεις της τουρκικής αστικής τάξης σε βάρος των κυριαρχικών δικαιωμάτων της χώρας, της ειρήνης» τονίζοντας «σ' αυτό το επικίνδυνο σκηνικό ο λαός επιβάλλεται να επαγρυπνεί και να παλεύει για τα δικά του συμφέροντα κατά της συμμετοχής της χώρας στους ιμπεριαλιστικούς σχεδιασμούς».

Αναφορικά με την «σκληρή γλώσσα με αφορμή την τροπολογία για την ΛΑΡΚΟ («πολιτική αλητεία» κλπ.)» και αν έπεισε με όσα είπε ο υπουργός Οικονομικών» απάντησε «Πως αλλιώς να μιλήσεις για αυτούς που βάζουν ταφόπλακα σε μια επιχείρηση σαν τη ΛΑΡΚΟ, πετούν τους εργαζόμενους στο δρόμο, τους βγάζουν από τα σπίτια τους;». «Ό,τι είπα στη βουλή εκφράζει το αίσθημα των εργαζομένων της ΛΑΡΚΟ και όλου του λαού της περιοχής» τόνισε προσθέτοντας ότι «ο κ. Σταϊκούρας παρά τους ωμούς εκβιασμούς, δεν πείθει τους ίδιους τους εργαζόμενους, οι οποίοι συνεχίζουν τον ηρωικό αγώνα τους για να διασφαλιστεί η ενιαία λειτουργία της ΛΑΡΚΟ, όλες οι θέσεις εργασίας και η καταβολή του μόχθου τους στο 100%».

Χαρακτήρισε «υποκριτικό» το δίλημμα «Βαριοπούλες ή βιβλιοθήκες;» όταν «ΝΔ και ΣΥΡΙΖΑ, έχουν «λερωμένη τη φωλιά» τους στη διαχρονική μείωση της χρηματοδότησης των ΑΕΙ, με υποβάθμιση και των πανεπιστημιακών βιβλιοθηκών». «Το πραγματικό ερώτημα είναι: Πανεπιστήμια σύγχρονα, δημόσια και δωρεάν, της επιστήμης και της ουσιαστικής ακαδημαϊκής ελευθερίας ή ΑΕΙ supermarket προσόντων, της καταστολής και του αυταρχισμού; Στο δίλημμα αυτό, η κυβέρνηση έχει πάρει θέση με το νόμο-πλαίσιο» είπε ο Δ. Κουτσούμπας και τόνισε, μεταξύ άλλων, καταλήγοντας στη συνέντευξή του: «Όποιος είναι με την επιστημονική μόρφωση έχει θέση στην πάλη για να μην κατατεθεί αυτός ο νόμος και να μείνει - όπως και η πανεπιστημιακή αστυνομία - στα χαρτιά» τόνισε στη συνέντευξή του ο γ.γ. της Κ.Ε. του ΚΚΕ.

Τελευταία ενημέρωση: Κυριακή, 19 Ιουνίου 2022, 13:51