Όλοι οι ποδοσφαιρικοί δρόμοι οδηγούν σε μία και μόνο κατεύθυνση. Στο «Γεώργιος Καραϊσκάκης» όπου χτυπά η καρδιά του ελληνικού ποδοσφαίρου καθώς στις 19:30 αναμετρώνται οι «αιώνιοι» σε ένα παιχνίδι που πιθανώς θα κρίνει σε μεγάλο βαθμό το φετινό πρωταθλητή.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Βεβαίως – και ανεξάρτητα από το ουσιαστικό διακύβευμα του αποψινού ντέρμπι μεταξύ Ολυμπιακού και Παναθηναϊκού που είναι ο απώτερος στόχος της κατάκτησης του πρωταθλήματος – οι «μάχες» των δύο έχουν ανέκαθεν μία κλασσική ιδιαιτερότητα. Το γόητρο και την υστεροφημία καθώς είναι σαφές ότι κανένας από τους αποκαλούμενους «αιώνιους αντιπάλους» του ελληνικού αθλητισμού δεν θέλει να βγαίνει από το γήπεδο με το στίγμα του ηττημένου.

Αυτό αναμένεται να συμβεί και σήμερα πολύ δε περισσότερο από την στιγμή που στα 90 λεπτά της αναμέτρησης παίζεται ουσιαστικά μία «κούπα».

Τα αμιγώς ποδοσφαιρικά δεδομένα πέραν του γοήτρου της υστεροφημίας και της εκατέρωθεν «λαϊκής απαίτησης» για νίκη είναι λίγο πολύ απλά.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Ο Ολυμπιακός θα “κατέβει” στον αγωνιστικό χώρο με το σοβαρό πλεονέκτημα των 7 βαθμών διαφοράς από τον Παναθηναϊκό στον βαθμολογικό πίνακα επιθυμόντας απλώς να προσθέσει μια ακόμη νίκη στη φετινή συλλογή του τερματίζοντας  επί της ουσίας την κούρσα του πρωταθλήματος πολύ πριν από το τελικό νήμα.

Με νίκη – ακόμη και ισοπαλία όπως σύμφωνα με τους ειδικούς –  οι «ερυθρόλευκοι» πολύ απλά αφήνουν στους «πράσινους» μαθηματικές και μόνο ελπίδες για το πρωτάθλημα και τους υποχρεώνουν να στρέψουν αλλού το βλέμμα όχι πάντως στην διεκδίκηση του πρωταθλήματος.

Με επικράτηση, όμως, των «πρασίνων» το πρωτάθλημα αποκτάει προφανώς νέο ενδιαφέρον.



Το ντέρμπι του φετινού Α’ γύρου στο ΟΑΚΑ

Όλα για τη νίκη και το γόητρο

Σε ένα παιχνίδι Ολυμπιακού-Παναθηναϊκού το κυρίαρχο ζητούμενο είναι πάντα η κυριαρχία του ενός επί του άλλου.

Ανεξάρτητα αν υπάρχει ή όχι βαθμολογικό κίνητρο, η νίκη σε αυτού του βεληνεκούς τα παιχνίδια αξίζει πολύ περισσότερο από τους τρεις βαθμούς. Μετράει στο «βιογραφικό» των ομάδων, στη ψυχολογία των παικτών, στο γόητρο των προέδρων και κυρίως στις διαπροσωπικές σχέσεις των οπαδών. Ο νικητής του ντέρμπι για μεγάλο χρονικό διάστημα αισθάνεται σαν να είναι πιο ψηλός από τον αντίπαλο του

Αυτή ακριβώς η παράμετρος έκανε αντιπροσωπεία φίλων του Παναθηναϊκού να επισκεφτεί τα σπίτια των Σισέ, Γκοβού και Σιμάο για να τους εμψυχώσει και να φυσικά να τους ζητήσει τη νίκη.

Η ίδια νοοτροπία παρακίνησε τον ισχυρό άντρα του Ολυμπιακού, Βαγγέλη Μαρινάκη, να πει στους ποδοσφαιριστές της ομάδας του  «κάντε τη νίκη πριμ στους φίλους της ομάδας».

Ολυμπιακός – Παναθηναϊκός 2009-2010 (2-0)

Τα πλάνα του Ολυμπιακού 

Ο Ερνέστο Βαλβέρδε έχει βασιστεί σε όλη την προετοιμασία των «ερυθρολεύκων» στην ενδεκάδα που παρέταξε την προηγούμενη αγωνιστική στο «Κλεάνθης Βικελίδης» και η οποία έφυγε με τους τρεις βαθμούς της νίκης απέναντι στον Άρη. Ο Ισπανός δεν προτίθεται να αλλάξει τα πλάνα του για… χάρη του Παναθηναϊκού, ωστόσο ετοιμάζει κάποια τρικ. Ο Πάρντο θα κάτσει κάτω από τα δοκάρια, με τους Τοροσίδη, Μέλμπεργκ, Α.Παπαδόπουλο και Μπράβο μπροστά του, στην αμυντική τετράδα. Κεντρικοί μέσοι θα είναι οι Ιμπαγάσα και Μοντεστό, ενώ στην τριπλέτα πίσω από τον Τζεμπούρ θα παραταχθούν οι Ριέρα, Φουστέρ και Μιραλάς. Ο Βέλγος φορ, ωστόσο, θα έχει σαφείς εντολές να εναλλάσσεται συνεχώς με τον Τζεμπούρ στην κορυφή της επίθεσης, αλλά και με τον Ριέρα στα άκρα, ώστε να μπερδέψουν την «πράσινη» άμυνα.



Ολυμπιακός – Παναθηναϊκός 1995 (1-2)

 
Τα πλάνα του Παναθηναικού

Το «διπλό» και μόνο αυτό έχουν ως στόχο οι παίκτες του Ζεσουάλδο Φερέιρα, αφού γνωρίζουν ότι με οποιοδήποτε άλλο αποτέλεσμα ο τίτλος θα καταλήξει πιθανότατα στον Πειραιά.

Ο Πορτογάλος θα χρησιμοποιήσει, όπως όλα δείχνουν, τον Τζόρβα κάτω από τα δοκάρια, με τους Σαριέγκι-Καντέ κεντρικό αμυντικό δίδυμο (ελλείψει Μπουμσόνγκ) και τους Βύντρα (δεξιά), Σπυρόπουλο (αριστερά). Την τριάδα στα χαφ θα συνθέσουν οι Ζιλμπέρτο, Κατσουράνης και Καραγκούνης, με τον Νίνη να μένει έξω επειδή προέρχεται από τραυματισμό και είναι ανέτοιμος με μία μόλις προπόνηση στα πόδια του. Πάντως, η αλήθεια είναι πως αν ξεκινήσει ο 21χρονος χαφ, είτε ως εσωτερικός κεντρικός μέσος, είτε ως δεξιός επιθετικός, θα αποτελέσει έκπληξη. Η τριπλέτα μπροστά θα απαρτίζεται από τους Λέτο, Γκοβού και Σισέ.

O «άρχοντας» της συνάντησης

Διαιτητής του αγώνα θα είναι ο Δημήτρης Καλόπουλος, με βοηθούς τους Δημήτρη Σαραϊδάρη και Σπυρίδωνα Τρύφων, ενώ τέταρτος θα είναι ο Αλέξανδρος Αρετόπουλος.

Για τον Θεσσαλονικιό ρέφερι, αν και αρχαιότερος από φέτος στην Σούπερ Λίγκα, αυτό είναι μόλις το τρίτο του ντέρμπι μεταξύ Ολυμπιακού-Παναθηναϊκού. Σε κανένα από τα προηγούμενα δυο δεν είχε καταφέρει να αποφύγει τα λάθη, αλλά αυτά ανήκουν πλέον στο παρελθόν. Το τι θα κάνει απόψε είναι αυτό που μετράει και, βέβαια το βασικότερο, τι μπάλα θα παίξουν οι δυο ομάδες ώστε να απολαύσουμε όλοι ποδοσφαιρικό θέαμα.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης