«Αυτή η δικαστική νίκη είναι η μεγαλύτερη νίκη της καριέρας μου». Αυτή ήταν η πρώτη δήλωση του Νόβακ Τζόκοβιτς μετά την απόφαση του αυστραλιανού δικαστηρίου για την πολύκροτη πλέον υπόθεση της βίζας του.

Η οικογένειά του στις 15.00 ώρα Ελλάδος παραχώρησε συνέντευξη Τύπου στο Βελιγράδι και αναφέρθηκε, μεταξύ άλλων, στα γεγονότα. Ωστόσο, ο Τζόκοβιτς, παρά τη διαβεβαίωση του πατέρα του ότι θα έστελνε το μήνυμά του μέσω βίντεο κατά τη διάρκεια της συνέντευξης, δεν εμφανίστηκε.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Στη συνέντευξη Τύπου, στην οποία παρευρέθηκαν μεγάλα διεθνή ΜΜΕ προκειμένου να ακούσουν τις δηλώσεις για τον Νόβακ Τζόκοβιτς, η οικογένεια αναφέρθηκε στην κατάσταση στην οποία βρίσκεται ο «Νόλε», ενώ ευχαρίστησε τη Δικαιοσύνη που τον δικαίωσε, τονίζοντας ότι αυτός θα είναι ο μεγάλος νικητής του Australian Open.

Ο αδερφός του Νόβακ, ο Τζόρτζε, μίλησε πρώτος στη συνέντευξη Τύπου της οικογένειας, λέγοντας: «Πρέπει να στείλουμε αγάπη στον “Νόλε” και να τον βοηθήσουμε να ξεπεράσει αυτή την πολύ δύσκολη κατάσταση ως νικητής στο τέλος. Θέλουμε να ευχαριστήσουμε το δικαστικό σύστημα της Αυστραλίας, θα θέλαμε να ευχαριστήσουμε τον δικαστή Κέρι για όσα έγραψε σε αυτή την υπόθεση. Έδωσε προσοχή σε κάθε λεπτομέρεια».

«Ήταν μια τεράστια πρόκληση για εμάς ως οικογένεια. Κάναμε ό,τι μπορούσαμε για να συμμορφωθούμε με όλα τα πρωτόκολλα. Είμαστε πολύ συναισθηματικοί και είναι πολύ δύσκολο για εμάς να υπερασπιστούμε τον Νόβακ χωρίς να προσβάλουμε κανέναν», συνέχισε ο αδερφός τού Τζόκοβιτς.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

«Η αλήθεια και η δικαιοσύνη βγήκαν στο φως και με το παρόν θέλω να ευχαριστήσω το νομικό σύστημα της Αυστραλίας και τον δικαστή Κέρι, ο οποίος ήταν αμερόληπτος και ουδέτερος, καθώς έλαβε υπόψη όλα τα δεδομένα από τότε που προσγειώθηκε ο Τζόκοβιτς στο αεροδρόμιο της Μελβούρνης, συμπεριλαμβανομένου του εκφοβισμού που υπέστη», πρόσθεσε.

Με ένα tweet στον προσωπικό του λογαριασμό, ο Νόβακ Τζόκοβιτς αντέδρασε στις εξελίξεις:

«Είμαι χαρούμενος και ευγνώμων που ο δικαστής ανέτρεψε την ακύρωση της βίζας μου. Παρά τα όσα έχουν συμβεί, θέλω να μείνω και να προσπαθήσω να ανταγωνιστώ το Australian Open. Παραμένω συγκεντρωμένος σε αυτό. Πέταξα εδώ για να παίξω σε ένα από τα πιο σημαντικά αθλητικά γεγονότα που έχουμε, μπροστά στους καταπληκτικούς οπαδούς».

Στο μεταξύ, χάος και σύγχυση επικράτησε στη Μελβούρνη, όπου εκατοντάδες οπαδοί του Νόβακ Τζόκοβιτς, Σέρβοι και Έλληνες, κατέκλυσαν την περιοχή μπροστά από τα γραφεία των δικηγόρων του διαμαρτυρόμενοι για τη συμπεριφορά της κυβέρνησης της Αυστραλίας προς τον Σέρβο τενίστα.

Η αστυνομία έκανε χρήση σπρέι πιπεριού για να συγκρατήσει τους διαδηλωτές, οι οποίοι προσπάθησαν να ακινητοποιήσουν αυτοκίνητα της Αστυνομίας και άλλα οχήματα. Οι πάντες αναμένουν τις τελικές ενέργειες της κυβέρνησης της Αυστραλίας, και συγκεκριμένα του υπουργού Μετανάστευσης, ο οποίος, σύμφωνα με το Σύνταγμα, διατηρεί τη δυνατότητα να ανατρέψει τη δικαστική απόφαση, η οποία δικαιώνει τον Τζόκοβιτς, και να εκδώσει διοικητική πράξη απέλασης του Σέρβου αθλητή διάρκειας 3 ετών.

Δείτε τις δηλώσεις της οικογένειας Τζόκοβιτς:

 

 

Τι ανέφερε ο πατέρας του

Ο πατέρας του Νόβακ, Σρντανμ, είπε: 

«Ευχαριστώ όλους τους ανθρώπους σε όλο τον κόσμο για την άνευ όρων υποστήριξή τους στον Νόβακ και στην οικογένειά του. Ευχαριστώ όλους αυτούς που υπερασπίζονται την ελευθερία της γνώμης και του λόγου. Δεν άφησε τον εαυτό του να τον γονατίσουν, ούτε θα τον γονατίσουν ποτέ.

Διάφορα πράγματα έχουν συμβεί αυτές τις μέρες. Είναι ένας ψυχικός ογκόλιθος, ένας φανταστικός νέος, που είναι καλός με όλους, κάποιος που προσπαθεί πάντα να βοηθήσει, να μην ξεκολλήσει ποτέ. Αλλά σε κάποιους ισχυρούς ανθρώπους δεν άρεσε να προέρχεται από μια “μικρή φτωχή χώρα”.

Δεν τους άρεσε που κάποιος μπορούσε να είναι ο καλύτερος στο δικό τους άθλημα. Αυτό το παιχνίδι έφτασε στο απόγειό του. Θα έπρεπε να εφεύρουν ένα άλλο παιχνίδι, αλλά και εκεί θα είναι ο καλύτερος στον κόσμο. Όμως, το παιχνίδι που παίζεται τις τελευταίες έξι μέρες ήταν απίστευτα δύσκολο για τον ίδιο και την οικογένειά του.

Τον περίμεναν στο αεροδρόμιο και δεν είχε δικαιώματα. Του αφαίρεσαν όλα τα δικαιώματα που ανήκουν σε έναν άνθρωπο. Προσπάθησαν να τον αναγκάσουν να υπογράψει απαλλαγή από την υποχρέωση θεώρησης, για να μπορέσουν να τον απελάσουν. Δεν ήθελε να υπογράψει αυτό το έγγραφο γιατί δεν συναινούσε σε αυτό.

Δεν του έδωσαν καν επαφή με την ομάδα του, δικηγόρους και φίλους, ήταν μόνος μαζί τους για αρκετές ώρες. Του πήραν ακόμη και το τηλέφωνο και άλλα πράγματα.

Η συντριπτική πλειονότητα των συναδέλφων του τον στήριξε, αλλά και όσοι δεν ήταν υπέρ του τα προηγούμενα χρόνια, όπως ο Κύργιος, που έλεγε ότι ο Νόβακ είναι φυλαχτό αυτού του αθλήματος. Υπάρχει επίσης ο Άντι Μάρεϊ, ο φίλος του από τα νεανικά του χρόνια, και πολλοί άλλοι πρώην και νυν παίκτες απ’ όλο τον κόσμο.

Δεν έχουμε τίποτα εναντίον του αυστραλιανού λαού, εναντίον οποιουδήποτε λαού στον κόσμο. Με τίποτα. Γνωρίζουμε ότι ο Νόβακ έχει την υποστήριξη του απλού κόσμου.

Και πέρυσι, όταν κάποιοι παίκτες δεν μπορούσαν να επιστρέψουν στις χώρες τους, έδωσε τα χρήματά του για να επιστρέψουν. Αυτός είναι ο Νόβακ. Είναι ο ήλιος. Όχι μόνο στη Σερβία, αλλά παγκοσμίως! Είναι η ενσάρκωση της καλοσύνης, όλων των ανθρώπινων στοιχείων που μπορεί να έχει ένα ον.

Μετά από λίγες ώρες τού επέστρεψαν το τηλέφωνο, κι αυτός και η ομάδα του ετοίμασαν μια φανταστική άμυνα. Αυτή είναι μια μεγάλη νίκη για ολόκληρο τον ελευθεριακό κόσμο. Όλοι έχουμε το δικαίωμα να λέμε αυτό που πιστεύουμε και να μην έχουμε συνέπειες για την προσωπική μας γνώμη. Σεβόμαστε όλους τους νόμους κάθε χώρας στην οποία εισερχόμαστε.

Με τις πράξεις του σεβάστηκε ό,τι του ζητούσαν για να κάνει τη δουλειά του, το τένις είναι η δουλειά και η αγάπη του. Μόλις ήρθε για να παίξει τένις και ήθελαν να του το πάρουν αμέσως. Ο δικαστής ήταν φανταστικός, σεβάστηκε τα γεγονότα. Πήρε τη μόνη απόφαση που μπορούσε να ληφθεί, να αφήσει ελεύθερο τον Νόβακ και να κάνει τη δουλειά του.

Λαμβάνουμε υποστήριξη από την Αφρική, την Ασία, τη Νότια Αμερική, τη Ρωσία, την Κίνα εδώ και μέρες… Είναι όλοι… Νόβακ. Όλοι βλέπουν την ενσάρκωση του αγώνα τους για ελευθερία μέσω του Νόβακ. Θέλω αυτό να είναι ένα σημείο καμπής. Θέλω να ξαναβρεθούμε σε τρεις εβδομάδες όταν κερδίσει το Australian Open. Θα προσπαθήσει να δείξει ότι είναι ο καλύτερος στον αθλητικό χώρο. Δεν θα τα παρατήσουμε ποτέ και δεν θα γονατίσουμε ποτέ».

Τέλος, ο πατέρας του Τζόκοβιτς είπε μία ακόμα ατάκα για τον γιο του, η οποία θα μείνει: «Θα κερδίσει άλλα 10 Grand Slam. Δεν καταλαβαίνουν τι του έκαναν. Είναι υπέροχος. Έχει τόση ψυχική δύναμη, που αυτό δεν τον έχει ενοχλήσει. Ανυπομονεί για τις 17 Ιανουαρίου για να ξεκινήσει το τουρνουά».

Τι είπε η μητέρα του

Η μητέρα του Νόβακ, Ντιγιάνα, τόνισε: 

«Ήρθαμε εδώ για να γιορτάσουμε τη νίκη του γιου μας, του Νόβακ μας. Ένα αγόρι που έμαθε στην οικογένειά του να μην αδικείται. Δεν φταίει σε τίποτα, δεν έκανε τίποτα που παραβιάζει τους νόμους τους και βασανίστηκε. Απλώς θα ακούσουμε τι πέρασε. Ήρθε για να κερδίσει αυτό το τουρνουά.

Αυτή η κατάσταση είναι εξαιρετικά δύσκολη για εμάς. Προσπαθούμε τις τελευταίες έξι μέρες να παλέψουμε για αυτόν, να ακουστεί η φωνή του σε όλο τον κόσμο.

Το πιο δύσκολο πράγμα για εμάς ήταν όταν δεν είχε τηλέφωνο μαζί του. Δεν ξέραμε τι του συνέβαινε, αν ήταν καλά, αν ήταν χορτάτος, αν ήταν υγιής. Αυτά είναι μερικά πράγματα που εγώ ως μητέρα δεν μπορώ να τα ξεπεράσω. Όλες οι μητέρες θα με καταλάβουν».

Τι είπε ο θείος του

Ο Γκόραν Τζόκοβιτς, θείος του «Νόλε», ανέφερε: «Ως θείος, είμαι περήφανος γιατί αυτή είναι η μεγαλύτερη νίκη του Νόβακ. Θα ήθελα να ευχαριστήσω τον δικαστή που πήρε την απόφαση, τον πρόεδρό μας και τον πρωθυπουργό που συνέβαλαν μέσω της διπλωματικής οδού στην καλύτερη μεταχείρισή του. Αυτό θα τον ενισχύσει. Ελπίζω ότι θα μπορέσει να προετοιμαστεί αρκετά για να κερδίσει το δέκατο Australian Open και το 21ο Grand Slam».

Στο τέλος της συνέντευξης, η οικογένεια δέχθηκε ερώτηση για το τι έκανε ο Τζόκοβιτς μία μέρα μετά το θετικό τεστ Covid στις 16 Δεκεμβρίου. Ο αδερφός του, Τζόρτζε, απάντησε χωρίς περιστροφές: «Αυτή η συνέντευξη ολοκληρώθηκε». Απάντηση δεν δόθηκε. H οικογένεια δεν απάντησε στην ερώτηση και διέκοψε αμέσως τη συνέντευξη Τύπου.

Στη συνέχεια ξέσπασαν όλοι μαζί με ένα σερβικό τραγούδι που ονομάζεται «Ένα τραγούδι, μια ομάδα». Οι γονείς του τραγούδησαν το ίδιο τραγούδι πέρυσι όταν ο Τζόκοβιτς κέρδισε το γαλλικό «Grand Slam».

Η οικογένεια τόνισε, επίσης, ότι «αγαπά την Αυστραλία». «Έχουμε πάει εκεί τόσες φορές, θα συνεχίσουμε να ξαναπηγαίνουμε» είπε ο αδερφός του. «Θέλουμε να ευχαριστήσουμε όλους τους ανθρώπους που μας υποστηρίζουν» κατέληξαν.

Πότε αναμένεται να υπάρξει απόφαση

Βασική εκκρεμότητα αυτή τη στιγμή είναι η απέλαση ή μη του «Νόλε» από την Αυστραλία, κι αυτό γιατί, παρά την απόφαση της Δικαιοσύνης, ο υπουργός Μετανάστευσης έχει το δικαίωμα βάσει αξιώματος να ενεργήσει μόνος του και να ακυρώσει ξανά τη βίζα του Σέρβου, για να απελαθεί στη συνέχεια.

Σε περίπτωση που το πράξει αυτό, η πλευρά του Τζόκοβιτς θα έχει το δικαίωμα να κάνει έφεση και μετά θα υπάρξει νέα και τελεσίδικη απόφαση. Σύμφωνα με πληροφορίες, η απόφαση του αρμόδιου υπουργού σχετικά με την ακύρωση ή όχι της βίζας θα παρθεί την Τρίτη.

Ήδη, άλλες πληροφορίες αναφέρουν πως τόσο ο υπουργός Μετανάστευσης όσο και η κυβέρνηση συνολικά του Σκοτ Μόρισον βρίσκονται υπό πίεση από τους χορηγούς του Αυστραλιανού ΟΡΕΝ, που είναι κολοσσοί της παγκόσμιας οικονομίας. Αυτοί οι χορηγοί πιέζουν την κυβέρνηση της Καμπέρα να ευθυγραμμιστεί με την απόφαση του δικαστηρίου, που δίνει στον «Νόλε» το δικαίωμα να αγωνιστεί στο Αυστραλιανό ΟΡΕΝ.

Νωρίτερα το μεσημέρι υπήρξε σύγχυση γύρω από τον τρόπο διεξαγωγής της συνέντευξης, με πληροφορίες να αναφέρουν πως πιθανότατα θα υπάρξουν δύο παράλληλες συνεντεύξεις – η μία από Βελιγράδι και η άλλη από Μελβούρνη με πρωταγωνιστή τον Τζόκοβιτς, αλλά και τον πατέρα του.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης