Είναι μία από τις ωραιότερες πόλεις όχι μόνο της Ευρώπης, αλλά του κόσμου ολόκληρου: Η Βουδαπέστη, η πρωτεύουσα της Ουγγαρίας. 

Η Βουδαπέστη έγινε μια ενιαία πόλη, η οποία καταλαμβάνει και τις δύο όχθες του Δούναβη, με τη συγχώνευση της Βούδας και της Πέστης. 

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Ο πολυεθνικός της χαρακτήρας και η συνύπαρξη πολλών διαφορετικών πολιτισμών και παραδόσεων είναι, φυσικά, ένα από τα κύρια χαρακτηριστικά της: Ο πρώτος οικισμός στην περιοχή κατασκευάστηκε από τους Κέλτες. Στη συνέχεια κατελήφθη από τους Ρωμαίους. Έγινε τμήμα της Βουλγαρίας, αποικήθηκε από τους Μαγυάρους, βίωσε την εισβολή των Τατάρων, των Γότθων, των Ούννων, των Λογγοβάρδων, των Αβάρων και των Οθωμανών, αποτέλεσε μέρος της Αυστροουγγαρίας, φιλοξένησε μια τεράστια εβραϊκή κοινότητα, πέρασε υπό την κατοχή των Γερμανών και αργότερα υπό την επιρροή των Σοβιετικών, για να ξαναβρεί την ανεξαρτησία της την 1/1/2012. Οι επιρροές όλων αυτών των λαών διακρίνονται από τις Τέχνες και τα Γράμματα έως τη γαστρονομία και τη μαγειρική.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Η ιταλική Αναγέννηση της άσκησε σπουδαία επιρροή. Ο Δούναβης διαρρέει την πόλη και σχηματίζει δύο νησιά: το Νησί Όμπουντα και το Νησί της Μαργαρίτας. Φυσικά, χαρακτηρίζεται από μεγάλες αντιθέσεις: Η Βούδα είναι κτισμένη στους λόφους στη δυτική όχθη, ενώ η μεγαλύτερη Πέστη εκτείνεται σε μια επίπεδη αμμώδη έκταση απέναντι. Στη Βούδα βρίσκονται 20 λόφοι, οι οποίοι είναι τμήμα του ορεινού όγκου της Τρανσδουναβίας. Η Βουδαπέστη διαθέτει επίσης θερμές ιαματικές πηγές και υπόγεια σπήλαια.

Η Βουδαπέστη βρίσκεται στην παννονική πεδιάδα, σχεδόν στο κέντρο της Ευρώπης, οπότε επικοινωνεί οδικώς με πάρα πολλές πόλεις και είναι κατάλληλη για συνεχείς αποδράσεις. Επίσης, εξυπηρετείται από το αεροδρόμιο «Φέρεντς Λιστ» (από τον Ούγγρο συνθέτη Φραντς Λιστ), που είναι από τα πιο πολυσύχναστα της Ευρώπης, με πτήσεις για άλλες ευρωπαϊκές πρωτεύουσες καθώς και για πόλεις της Βόρειας Αμερικής, της Αφρικής και της Μέσης Ανατολής. Τέλος, έχει ένα εξαιρετικό συγκοινωνιακό δίκτυο.

Τα κυριότερα αξιοθέατά της είναι τα εξής:

  1. Βασιλικό Ανάκτορο Βούδας: Οι εκάστοτε κάτοικοι της περιοχής δημιούργησαν οχυρωματικά έργα και προστατευτικά τείχη, καταφεύγοντας εκεί σε περιόδους επιδρομών και πολέμων. Το βασιλικό ανάκτορο έχει έναν εντυπωσιακό θόλο και μπροστά του στέκει το άγαλμα του πρίγκιπα Ευγενίου της Σαβοΐας, οι νίκες του οποίου επί των Τούρκων απέφεραν την απελευθέρωση της Ουγγαρίας από τον οθωμανικό ζυγό. Θα θαυμάσετε τις λαμπρές πύλες, τις κρήνες και τα τείχη, ενώ στην περιοχή του βρίσκονται σημαντικά αξιοθέατα. Όταν νυχτώνει, θα αντικρίσετε την πιο όμορφη θέα της φωταγωγημένης πόλης. Μπορείτε να ανεβείτε στο Κάστρο και με το παλιό τελεφερίκ του 1870!
  2. Εθνική Πινακοθήκη της Ουγγαρίας: Διαθέτει τεράστια ποικιλία και ομορφιά εκθεμάτων, που αποτελούν τον πολιτιστικό πλούτο του ουγγρικού έθνους ανά τους αιώνες, από τον Μεσαίωνα μέχρι τη σύγχρονη εποχή. Φιλοξενείται στο Βασιλικό Ανάκτορο από το 1975.
  3. Προμαχώνας των Ψαράδων: Το συγκεκριμένο νεορομανικό μνημείο φιλοτεχνήθηκε το 1895 και είναι, ίσως, το ομορφότερο σημείο της πόλης, στον Λόφο του Κάστρου. Ο θρύλος θέλει τη συντεχνία των ψαράδων να αναλαμβάνει την περιφρούρηση αυτών των Πύργων υψηλής αρχιτεκτονικής ομορφιάς. Από εκεί έχετε ανεμπόδιστη θέα προς τον Δούναβη, την Πέστη και το Κοινοβούλιο, ενώ υπάρχουν και υπέροχα καφέ. Μπροστά ακριβώς από το μνημείο βρίσκεται το άγαλμα του βασιλιά της Ουγγαρίας Στεφάνου και της Ελληνίδας Μαρίας Λασκαρίνας.
  4. Εκκλησία του Ματθία: Ο αρχικός μεσαιωνικός ναός χτίστηκε περίπου τον 14ο αιώνα και ήταν αφιερωμένος στην Παναγία. Θα δείτε την Μπαρόκ Παναγία, το άγαλμα που κρύφτηκε από τους Χριστιανούς λίγο πριν από την τουρκική κατάκτηση. Μέσα βρίσκονται οι τάφοι του βασιλιά Μπέλα Γ’ και της συζύγου του, Άννας του Σατιγιόν. Εντυπωσιακά είναι τα βιτρό παράθυρα.
  5. Μουσείο Στρατιωτικής Ιστορίας: Τα εκθέματα ξεκινούν από τον Μεσαίωνα και ένα πολύ ενδιαφέρον κομμάτι περιλαμβάνει απομεινάρια (σημαίες, στολές, όπλα, σκηνές κ.λπ.) από τους αιώνιους πολέμους των Ούγγρων και των Αψβούργων με τους Τούρκους. Ακριβώς απέναντι ξεχωρίζει η Εκκλησία της Αγίας Μαρίας της Μαγδαληνής, με το μεγαλόπρεπο μπαρόκ κωδωνοστάσιο.
  6. Λόφος Γκέλερτ: Ο καταπράσινος λόφος πήρε το όνομά του από το ομώνυμο άγαλμα που δεσπόζει σε αυτόν. Ο Γκέλερτ ήταν επίσκοπος της πόλης τον 11ο αιώνα, όμως ύστερα από μια βίαιη επανάσταση των ειδωλολατρών βρήκε τραγικό θάνατο και ανακηρύχτηκε σε άγιο. Κατά τον Μεσαίωνα αποτέλεσε τόπο τελετών μαγισσών. 
  7. Κοινοβούλιο: Το μεγαλύτερο και διασημότερο κτίριο της Ουγγαρίας αποτελεί ένα νεογοτθικό μεγαλούργημα, χτισμένο στα τέλη του 19ου αιώνα, κατά τα πρότυπα του Βρετανικού Κοινοβουλίου του Λονδίνου. Πάνω στον Δούναβη, αποτελεί ίσως το πιο πολυφωτογραφημένο αξιοθέατο, καθώς είναι πανέμορφο εξωτερικά και εσωτερικά. 
  8. Καθεδρικός Ναός του Αγίου Στεφάνου: Η εντυπωσιακή βασιλική του 19ου αιώνα πήρε το όνομα της από τον Στέφανο, βασιλιά των Ούγγρων που εκχριστιάνισε τον λαό του στα 1000 μ.Χ. Ο ύψους 96 μέτρων τρούλος είναι διακριτός από ολόκληρη την πόλη, ενώ το εσωτερικό του κοσμείται από υπέροχα χρυσά ψηφιδωτά. Χαρακτηριστικός είναι και ο πύργος-κωδωνοστάσιο, που διαθέτει μια πελώρια καμπάνα, βάρους 9.144 κιλών.
  9. Κεντρική Αγορά: Συγκεντρώνει το ενδιαφέρον ντόπιων και επισκεπτών, καθώς αγοράζουν κάθε είδος τοπικών γεύσεων. Τα λουκάνικα έχουν την τιμητική τους, όπως και η πάπρικα, που αποτελεί τοπικό έδεσμα και πωλείται σε διάφορες εκδοχές. Στον πάνω όροφο της Κεντρικής Αγοράς πωλούνται σουβενίρ, παραδοσιακές στολές κ.ά. Επιπλέον, μπορείτε να απολαύσετε τις τοπικές γαστρονομικές γεύσεις, συχνά με ζωντανή μουσική.
  10. Κρατική Όπερα Ουγγαρίας: Εγκαινιάστηκε στα τέλη του 19ου αιώνα από τους Αψβούργους και είναι εφάμιλλη σε λαμπρότητα με εκείνη της Βιέννης. Έχει εντυπωσιακή πρόσοψη, διακοσμημένη με αγάλματα των σπουδαιότερων εθνικών συνθετών (Έρκελ, Λιστ), ενώ φανοστάτες φωτίζουν τα πέτρινα σκαλοπάτια και την είσοδο. Πανέμορφο είναι το εσωτερικό της Όπερας, με θολωτή οροφή, μαρμάρινες κολόνες, έναν τεράστιο πολυέλαιο 2 τόνων, νωπογραφίες Ελλήνων θεών, υπέροχα θεωρεία κ.ά.
  11. Παπούτσια στον Δούναβη: Αναμφίβολα συγκλονιστικό, ξυπνάει μνήμες από τους σκληρούς διωγμούς των Εβραίων. Εκεί, οι Γερμανοί ναζί -με τους Ούγγρους συνεργάτες τους- συγκέντρωναν τους Εβραίους και τους εκτελούσαν, πετώντας τους εν συνεχεία στο ποτάμι, αφότου τους υποχρέωναν να βγάλουν τα παπούτσια τους.
  12. Μουσείο του Τρόμου: Αποτέλεσε την έδρα της μυστικής αστυνομίας του ναζιστικού και μετέπειτα του κομμουνιστικού καθεστώτος. Εκεί ανακρίθηκαν και βασανίστηκαν χιλιάδες άνθρωποι. Παρουσιάζει στους επισκέπτες του τις πρακτικές των απολυταρχικών καθεστώτων και τον τόπο του μαρτυρίου (κελιά κράτησης, στολές, όργανα βασανιστηρίων, προπαγανδιστικές αφίσες).
  13. Νησί της Μαργαρίτας: Πήρε το όνομά του από την πριγκίπισσα Μαργαρίτα, που έκανε τάμα την εγκατάστασή της σε αυτό, σε περίπτωση που αποκρουόταν η μογγολική εισβολή στη χώρα, όπως και έγινε. Αποτελεί δημοφιλή επιλογή επισκεπτών και των ντόπιων, ενώ φιλοξενεί πλήθος καφενείων και παγωτατζίδικων.
  14. Κρουαζιέρα στον Δούναβη: Αρκετά ποταμόπλοια προσφέρουν κρουαζιέρες. Οι περισσότεροι προτιμούν τα βραδινά δρομολόγια, επειδή υπάρχει η δυνατότητα δείπνου στο πλοίο.

 

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης