Ζήσης Ψάλλας

Οι ζωηρές βόλτες μπορούν να δώσουν στη μνήμη εργασίας σας ό,τι και ένα πρωινό φλιτζάνι καφέ. Ο Harry Prapavessis, διευθυντής του Western Exercise and Health Psychology Laboratory στο University of Western Ontario, μαζί με τη μεταπτυχιακή φοιτήτρια Anisa Morava και τον πρώην φοιτητή Matthew Fagan, ηγήθηκε της μελέτης.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Η μελέτη έδειξε επίσης ότι η άσκηση μπορεί να μειώσει τις αρνητικές συνέπειες της στέρησης της καφεΐνης, όπως οι πονοκέφαλοι, η κόπωση και οι ιδιοτροπίες.

Η μνήμη εργασίας είναι η δυνατότητα αποθήκευσης και χειρισμού πληροφοριών, επί του παρόντος, όπως η ανάμνηση στοιχείων από μια λίστα με τα τρόφιμα όταν έχετε φτάσει στο κατάστημα.

Οι ερευνητές εξέτασαν μία συνεδρία αερόβιας άσκησης (ουσιαστικά 20 λεπτά γρήγορο περπάτημα στο διάδρομο) έναντι μίας δόσης καφεΐνης (ένα φλιτζάνι καφέ) για τη βελτίωση της μνήμης εργασίας. Διαπίστωσαν ότι το γρήγορο περπάτημα συγκρινόταν ευνοϊκά με την καφεΐνη. Τα αποτελέσματα ήταν ισοδύναμα τόσο στους μη καταναλωτές καφεΐνης όσο και στους καταναλωτές καφεΐνης.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Τα υγιή άτομα που πίνουν δύο φλιτζάνια καφέ την ημέρα είναι γενικά εντάξει, με την έννοια ότι δεν πρόκειται να επηρεαστούν αρνητικά στις περισσότερες από τις φυσιολογικές λειτουργίες, ωστόσο, για ειδικούς πληθυσμούς, η κατανάλωση καφεΐνης μπορεί να είναι προβληματική και να πρέπει να περιοριστεί ή να μειωθεί.

Αυτοί οι ειδικοί πληθυσμοί περιλαμβάνουν τους πάσχοντες από άγχος ή άτομα που παρουσιάζουν μυϊκό τρόμο καθώς και έγκυες γυναίκες. Οι άνθρωποι που είναι καταναλωτές μεγάλης ποσότητας καφεΐνης, όπως αυτοί που πίνουν περισσότερα από τέσσερα φλιτζάνια καφέ την ημέρα, διατρέχουν μεγαλύτερο κίνδυνο για ορισμένες από τις αρνητικές συνέπειες της καφεΐνης.

Η Morava είπε ότι η μείωση της κατανάλωσης καφεΐνης, είτε συνιστάται ιατρικά είτε όχι, δεν είναι απλή υπόθεση και ότι η άσκηση μπορεί να βοηθήσει. Εάν οι άνθρωποι έχουν συμπτώματα στέρησης καφεΐνης, μια γρήγορη βόλτα μπορεί να μειώσει αυτά τα συμπτώματα.

H μελέτη δημοσιεύθηκε στο περιοδικό «Nature Scientific Reports».

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης