Η αγγειοχειρουργική είναι η ιατρική ειδικότητα, έργο της οποίας είναι η διάγνωση και η θεραπεία παθήσεων ή τραυματισμών στα αγγεία του σώματος (αρτηρίες, φλέβες και λεμφαγγεία). Το πεδίο δράσης της αφορά σε όλα τα αγγεία του σώματος, εκτός από αυτά της καρδιάς και του εγκεφάλου.

Οι συχνότερες εκδηλώσεις φλεβικών παθήσεων εμφανίζονται στα κάτω άκρα, με πιο γνωστές τους κιρσούς και τις ευρυαγγείες. Πρόκειται για δύο παθήσεις, οι οποίες ταλαιπωρούν κυρίως τις γυναίκες και πολλές φορές είναι κάτι περισσότερο από ένα απλό αισθητικό πρόβλημα, αφού σε περίπτωση που ο ασθενής δεν αναζητήσει θεραπεία, οι βλάβες ενδέχεται να υποτροπιάσουν.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Οι αγγειοχειρουργικές επεμβάσεις και η εξέλιξη στη διάγνωση

Οι πιο δύσκολες και απαιτητικές επεμβάσεις που εκτελεί ένας αγγειοχειρουργός σχετίζονται κυρίως με παθήσεις του αρτηριακού συστήματος, όπως τα ανευρύσματα της αορτής, τα οποία σε περίπτωση που «σπάσουν» προκαλούν θανατηφόρες αιμορραγίες, οι βλάβες των καρωτίδων αρτηριών, οι οποίες μπορούν να προκαλέσουν εγκεφαλικά επεισόδια, ή οι αποφράξεις στις αρτηρίες των κάτω άκρων, οι οποίες απειλούν τη βιωσιμότητα του σκέλους. 

Τα τελευταία χρόνια, η θεαματική εξέλιξη της τεχνολογίας κατέστησε εφικτή την κλινική εξέταση με την χρήση έγχρωμων υπερήχων αγγείων (triplex), προσφέροντας έτσι λεπτομερέστατη απεικόνιση της κατάστασης σε κάθε σημείο του φλεβικού μας συστήματος (ροή, ταχύτητα, κατεύθυνση αίματος, διάμετρος, γενικότερη κατάσταση αγγείου κ.ά.). Αυτή η εξειδικευμένη φλεβολογική τεχνική ονομάζεται «χαρτογράφηση» και βοηθά το γιατρό στο να σχεδιάσει και να πραγματοποιήσει τη θεραπεία των φλεβών σωστά, με τη μικρότερη υποτροπή. Η χαρτογράφηση αποτελεί ένα σημαντικό βήμα στην θεραπεία των κιρσών, αφού κάθε ασθενής έχει την δική του ξεχωριστή ανατομία που πρέπει να διορθωθεί, και η εμπειρία του αγγειοχειρουργού παίζει σημαντικό ρόλο στην επιτυχία του αποτελέσματος.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

 

Τι να προσέξετε στον αγγειοχειρουργό

Τα άτομα που πάσχουν από παθήσεις των φλεβών θα πρέπει να γνωρίζουν πως ο σύγχρονος αγγειοχειρουργός οφείλει να έχει σωστή εκπαίδευση στους δυο βασικούς τρόπους προσέγγισης μιας αγγειακής νόσου: την ανοιχτή χειρουργική αποκατάσταση και την ενδαγγειακή θεραπεία. Αυτή η σημαντική παράμετρος εξασφαλίζει την καλύτερη αντιμετώπιση των περιστατικών και κατ’ επέκταση την καλύτερη δυνατή προσφορά προς τον ασθενή.

Ένα άλλο σημαντικό κριτήριο που δεν θα πρέπει να αψηφούν οι ασθενείς, είναι πως πρέπει να εδραιώσουν μια καλή και σταθερή επικοινωνία με τον αγγειοχειρουργό τους, καθώς όλα τα αγγειακά νοσήματα χρήζουν μετεγχειρητικής παρακολούθησης για πολλά χρόνια ή ακόμα και για μια ολόκληρη ζωή. Αγγειοχειρουργός και ασθενής έχουν πάντα στενή επικοινωνία, που πρέπει να εξελίσσεται με ευκολία και άνεση. Η σωστή επικοινωνία μεταξύ ιατρού και ασθενή σημαίνει καλύτερα ιατρικά αποτελέσματα, σε σημείο που πολλές φορές μπορεί να αποτραπούν σοβαρές επιπλοκές ή ακόμη και να σωθούν ζωές.

Αρκεί ένα εντυπωσιακό βιογραφικό;

Ο ασθενής μπορεί επίσης, να αντλήσει πληροφορίες και από μαρτυρίες άλλων ασθενών ή από την προσωπική επαφή με γιατρούς άλλων ειδικοτήτων, που είναι ενήμεροι για τις επιδόσεις ενός αγγειοχειρουργού.

Το βιογραφικό είναι μεν η ταυτότητα του αγγειοχειρουργού, ωστόσο κρίνεται σημαντικό ο ασθενής να αναζητά επιπλέον πληροφορίες για το αγγειοχειρουργικό κέντρο στο οποίο εκπαιδεύτηκε ο αντίστοιχος γιατρός. Η ειδικότητα της αγγειοχειρουργικής είναι μια γνώση που κατοχυρώνεται κυρίως πρακτικά, μέσα στο χειρουργείο, γι’ αυτό και είναι σωστό να γνωρίζουμε το πού έκανε την μετεκπαίδευσή του ο γιατρός που επιλέξαμε. Η χειρουργική εμπειρία, άλλωστε, χαρακτηρίζεται από τα περιστατικά για τα οποία ο γιατρός είχε την πλήρη εποπτεία και ευθύνη και όχι από τον αριθμό των χειρουργείων στα οποία έχει παρευρεθεί.

Ανθρωποκεντρική προσέγγιση

Κάτι που γνωρίζουν καλά όλοι οι ασθενείς, είναι πως ο χρόνος που διαθέτει ο γιατρός, η ανθρώπινη προσέγγιση και η καλή διάθεση να εξηγήσει ο αγγειοχειρουργός στον ασθενή τον τρόπο αντιμετώπισης της πάθησής του, είναι σημαντικά κριτήρια που επηρεάζουν την τελική επιλογή.

Ένας ευγενής, προσηνής και επεξηγηματικός επαγγελματίας υγείας είναι μια σημαντική παράμετρος για όλους τους ασθενείς. Με δεδομένο ότι πολύ συχνά οι ασθενείς διακατέχονται από άγχος και ανησυχία, ένας ειλικρινής και καθησυχαστικός γιατρός που αποπνέει σιγουριά και εμπιστοσύνη θα είναι πάντα αυτός που θα μιλάει απευθείας στην καρδιά τους.

Τσεκούρας Νικόλαος, MD, ECFMG, PHD, Αγγειοχειρουργός.
Για περισσότερες πληροφορίες, επισκεφτείτε την ιστοσελίδα: www.dr-tsekouras.gr ή καλέστε στο 2106215855 , 6977741191, Μιλτιάδου 1, (Κηφισιά) & Ερυθρού Σταύρου 4, Μαρούσι 151 23 (Νοσοκομείο Υγεία).

Ακολουθήστε τον κ. Τσεκούρα σε InstagramFacebook YouTube.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης