Mε βροχές, καταιγίδες και έντονα καιρικά φαινόμενα μπαίνει ο Σεπτέμβρης, γεγονός που πολλοί το θεωρούν καλό σημάδι (του Σεπτέμβρη οι βροχές πολλά καλά μας φέρνουν). Χρειάζεται, όμως, προσοχή, διότι μια ισχυρή κακοκαιρία έχει αρχίσει ήδη και επηρεάζει τη χώρα μας από τα βορειοδυτικά.

Oργανωμένο βαρομετρικό σύστημα θα έχει διάρκεια και έντασηΠρόκειται για το πρώτο οργανωμένο βαρομετρικό σύστημα μέσα στη τρίμηνη ημερολογιακή διάρκεια του φθινοπώρου, το οποίο -όπως φαίνεται από τα στοιχεία των τελευταίων ημερών- θα έχει διάρκεια και ένταση.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Όμως, παρά το γεγονός ότι τις τελευταίες εβδομάδες τα βορειοδυτικά και βόρεια τμήματα της χώρας μας έχουν δεχτεί σημαντικές ποσότητες βροχής, η περιοχή της Αττικής, της Εύβοιας, των Κυκλάδων, τα Δωδεκάνησα και τα νησιά του ανατολικού Αιγαίου υστερούν κατά πολύ, με αποτέλεσμα η ξηρασία να χτυπάει κόκκινο.

Το βαλκανικό βαρομετρικό χαμηλό προερχόμενο από αποκοπή βαδίζει σταδιακά από τα τμήματα της κεντροανατολικής Ευρώπης σε μία νοητή νότια – νοτιοδυτική τροχιά και θα διασχίσει την Κροατία – Βοσνία, την Αδριατική θάλασσα, καταλήγοντας ισχυρά δομημένη στην περιοχή της νότιας – νοτιοανατολικής Ιταλίας / Σικελίας, όπου και στο συγκεκριμένο σημείο θα πυροδοτεί για το επόμενο τετραήμερο με έντονα καιρικά φαινόμενα κυρίως στα τμήματα της δυτικής – νοτιοδυτικής, κεντρικής και βόρειας – βορειοδυτικής Ελλάδας, αλλά και σε αρκετά τμήματα της γειτονικής Αλβανίας, του Μαυροβουνίου ίσως και των Σκοπίων όπως ακόμα και των περιοχών της κεντρονότιας Ιταλίας και πιθανώς και της Σικελίας.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ


(Ψυχρές αέριες μάζες κατηφορίζουν από τη βόρεια Ευρώπη προς την κεντρική Μεσόγειο-Ιταλία – Πηγή: meteoclub)

Οι περιοχές που επηρεάζονται περισσότερο από τα φαινόμενα είναι η δυτική χώρα και κεντρικά τμήματα του Ιονίου Επιδείνωση παρουσιάζει ο καιρός από την Τρίτη και από τα βορειοδυτικά της χώρας, με κύριο χαρακτηριστικό τις έντονες βροχές και καταιγίδες.

Οι περιοχές που επηρεάζονται περισσότερο από τα φαινόμενα είναι η δυτική χώρα με έμφαση στα βορειοδυτικά και κεντρικά τμήματα του Ιονίου και των παραθαλάσσιων περιοχών του. Στη συνέχεια τα φαινόμενα θα επεκταθούν σε όλα τα κεντρικά και τη δυτική Μακεδονία, ενώ στη Θεσσαλία υπάρχει το ενδεχόμενο να πέσει χαλάζι, κυρίως στα δυτικά ή βόρεια τμήματα.

Την Τετάρτη και την Πέμπτη θα επηρεαστούν και τμήματα της δυτικής-βόρειας Πελοποννήσου, της δυτικής Στερεάς. Στην Αττική δεν φαίνεται ιδιαίτερη επιδείνωση, με εξαίρεση κάποιες τοπικές βροχές ή μπόρες στα δυτικά κυρίως τμήματα.

Δεδομένου ότι τα πρωτοβρόχια έχουν φτάσει, λόγω της απότομης αλλαγής της θερμοκρασίας σε αρκετές περιοχές θα δημιουργηθούν τοπικά μπουρίνια που πρόσκαιρα θα αυξήσουν πολύ τους ανέμους και τις ριπές τους που μπορεί σε κάποιες περιοχές να φτάσουν και τα 7 μποφόρ.

Η θερμοκρασία θα σημειώσει πτώση σε όλες τις ανωτέρω περιοχές, με το κρύο να είναι αισθητό κυρίως το βράδυ σε αρκετές περιοχές της ηπειρωτικής χώρας.

Την Πέμπτη βροχές και καταιγίδες θα σημειωθούν κυρίως στα δυτικά, κεντρικά και βόρεια, με κατά τόπους ισχυρά φαινόμενα στο Ιόνιο, στην Ήπειρο και τη Δυτική Μακεδονία. Οι άνεμοι θα πνέουν στο Αιγαίο από βόρειες διευθύνσεις έως μέτριοι 5 μποφόρ και στο Ιόνιο από ανατολικές διευθύνσεις με την ίδια ένταση, ενώ η θερμοκρασία θα σημειώσει άνοδο στη βόρεια Κρήτη.

Με τα διαθέσιμα προγνωστικά στοιχεία οι βροχές θα συνεχιστούν στα δυτικά και κεντρικά κυρίως τμήματα την Παρασκευή 09/09, ενώ το Σαββατοκύριακο 10-11/09 οι βροχές φαίνεται να περιορίζονται στα δυτικά ηπειρωτικά και στο βόρειο Ιόνιο.

Οι πρώτες ζημιές από την κακοκαιρία

Αρκετές ζημιές καταγράφηκαν τη Δευτέρα αλλά και την Τρίτη σε διάφορες περιοχές της χώρας από την επέλαση της κακοκαιρίας.

Πλημμύρες και αρκετές ζημιές έχουν προκαλέσει από το βράδυ της Δευτέρας τα έκτακτα καιρικά φαινόμενα που έχουν πλήξει τον νομό Ηλείας.

Οι άνεμοι που πνέουν είναι ισχυροί, με αποτέλεσμα σε αρκετές περιοχές να ξεριζωθούν δέντρα, καθώς και να δημιουργηθούν υλικές ζημιές σε μάντρες και σκεπές κατοικιών.

Όπως αναφέρει το patrisnews.gr, πολλά προβλήματα έχουν δημιουργηθεί επίσης στην κυκλοφορία των οχημάτων, καθώς αρκετοί δρόμοι είναι πλημμυρισμένοι.

Ισχυρές βροχοπτώσεις στον Πύργο:

Ζημιές από την καταιγίδα στην Αμαλιάδα

Πλημμύρες στην περιοχή του Κατακόλου

Θεσπρωτία: Στα 135 mm το ύψος της βροχής

Αποκαλυπτικό είναι το βίντεο που δημοσιεύει το epirus-tv-news.blogspot.gr από το Καραβοστάσι Θεσπρωτίας σχετικά με την κακοκαιρία που σαρώνει την περιοχή.

Σημειώνεται πως στο Καραβοστάσι καταγράφηκε και το μεγαλύτερο ύψος βροχής σύμφωνα με το δίκτυο αυτόματων μετεωρολογικών σταθμών του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών, με το νερό της βροχής να φτάνει τα 135 mm!

Δείτε το βίντεο:

Ανεμοστρόβιλος στη Ζάκυνθο

Ένα σπάνιο καιρικό φαινόμενο είχαν την ευκαιρία να δουν το πρωί της Τρίτης οι κάτοικοι και οι τουρίστες στον Λαγανά της Ζακύνθου. Ο λόγος για έναν ανεμοστρόβιλο που «σάρωσε» την περιοχή πάνω από τη θάλασσα.

Η ευρύτερη περιοχή της βορειοδυτικής Πελοποννήσου πλήττεται συχνά από ανεμοστρόβιλους, με αποτέλεσμα οι ειδικοί να κάνουν λόγο για ελληνικό «Τρίγωνο των Βερμούδων».

Δείτε τις φωτογραφίες του imerazante.gr:

Πηγές: Eθνική Μετεωρολογική Υπηρεσία, meteoclub.gr, Eθνικό Αστεροσκοπείο Αθηνών, meteo.gr, weather.gr, Poseidon system 

Eπιμέλεια: Xρήστος Μαζάνης 

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης