ΠΑΡΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΕ ΑΠΕΥΘΕΙΑΣ ΣΥΝΔΕΣΕΙΣ ΛΕΠΤΟ ΠΡΟΣ ΛΕΠΤΟ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΚΙΝΗΤΟΠΟΙΗΣΕΙΣ ΣΤΟ ΚΕΝΤΡΟ ΤΗΣ ΑΘΗΝΑΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΠΙΣΚΕΨΗ ΜΕΡΚΕΛ

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Μαζικό παρών στα προκαθορισμένα συλλαλητήρια δίνουν αυτήν την ώρα συνδικάτα, εργαζόμενοι, συνταξιούχοι, εκπαιδευτικοί, γιατροί, άνεργοι, πολιτικά σωματεία και οργανώσεις, ενόσω η Γερμανίδα καγκελάριος, Άνγκελα Μέρκελ, διαβουλεύεται στο Μέγαρο Μαξίμου, σε μία επίσκεψη που πραγματοποιείται για δεύτερη φορά τα τελευταία πέντε χρόνια.

Η καγκελάριος θα παραμείνει για επτά ώρες στην Αθήνα και θα παραστεί σε κεκλεισμένων των θυρών σύσκεψη με τον πρωθυπουργό Αντώνη Σαμαρά, στη συνέχεια σε ευρεία συνεδρίαση με τις αντιπροσωπείες των δύο κυβερνήσεων, ενώ θα συναντηθεί και με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, Κάρολο Παπούλια.

Δημοσιογράφοι, ρεπόρτερ και τεχνικοί της Ζούγκλας βρίσκονται σε όλα τα σημεία για να σας μεταδίδουν λεπτό προς λεπτό όλες τις εξελίξεις.

Καρέ – καρέ η άφιξη της Μέρκελ

Στο Μέγαρο Μαξίμου έφθασε στις 14.09 η Γερμανίδα καγκελάριος Άνγκελα Μέρκελ, συνοδευόμενη από τον πρωθυπουργό Αντώνη Σαμαρά. Ο κ. Σαμαράς, μαζί με τον υπουργό Εξωτερικών Δ. Αβραμόπουλο και τον Ε. Στυλιανίδη, την υποδέχθηκε στο αεροδρόμιο «Ελευθέριος Βενιζέλος», όπου προσγειώθηκε το αεροπλάνο που τη μετέφερε στις 13.22 το μεσημέρι. Τιμές απέδωσε άγημα πεζοναυτών.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Η Άνγκελα Μέρκελ στο Μέγαρο Μαξίμου

Στην Αθήνα η Άνγκελα Μέρκελ

Η κα Μέρκελ και ο κ. Σαμαράς μετέβησαν από το «Ελ. Βενιζέλος» στο Μέγαρο Μαξίμου, όπου ξεκίνησε η επίσημη συνάντησή τους. Στη συνέχεια θα γίνει η συνάντηση των αντιπροσωπειών και θα ακολουθήσει γεύμα εργασίας.

Έξω από το νοσοκομείο «Ερρίκος Ντυνάν» είχαν συγκεντρωθεί οι εργαζόμενοι του ιδρύματος, για να διαμαρτυρηθούν επειδή είναι απλήρωτοι. Kάποιοι από τους συγκεντρωμένους πέταξαν μπουκάλια, μόλις αντελήφθησαν ότι η πομπή διέρχεται από το σημείο.

Η αυτοκινητοπομπή της Άνγκελα Μέρκελ

Φρούριο η πρωτεύουσα

Συναγερμός έχει σημάνει στην ΕΛ.ΑΣ. για τις προγραμματισμένες συγκεντρώσεις. Κατά τη διάρκεια της επίσκεψης της κας Μέρκελ, τα μέτρα ασφαλείας στην Αθήνα θα είναι δρακόντεια, αφού στους δρόμους αναμένεται να αναπτυχθούν περίπου 7.000 αστυνομικοί, οι οποίοι θα κάνουν συνεχείς περιπολίες και αν χρειαστεί και προληπτικές προσαγωγές.

Στις 12.00 το μεσημέρι τέθηκαν σε εφαρμογή όλα τα μέτρα.

Επίσης, θα επιστρατευτούν οι πέντε Αίαντες και οι σιδερένιοι φράκτες, ώστε να περιοριστούν οι διαδηλωτές. Παράλληλα, θα υπάρχουν ελεύθεροι σκοπευτές, ενώ σε ετοιμότητα θα βρίσκονται σκάφη του Λιμενικού.

Αυστηρά μέτρα τέθηκαν σε ισχύ κυρίως στο αεροδρόμιο, στο ξενοδοχείο όπου θα φιλοξενηθεί η κα Μέρκελ, στη γερμανική πρεσβεία και σε άλλα κτήρια όπου στεγάζονται υπηρεσίες και εταιρείες γερμανικού ενδιαφέροντος, καθώς και στο Σύνταγμα, όπου έχουν προγραμματιστεί κοινωνικές και εργατικές κινητοποιήσεις.


(Με πανό που αναγράφουν “Κακώς ορίσατε” θα υποδεχθούν οι διαδηλωτές την Άνγκελα Μέρκελ)


(Στις πρώτες προσαγωγές προχώρησε η ΕΛ.ΑΣ. στο κέντρο της Αθήνας. Ένας άνδρας που πλησίασε το κτήριο της γερμανικής πρεσβείας κρατώντας πλακάτ με την εικόνα της καγκελαρίου Μέρκελ και ακόμη 29 διαδηλωτές -εκ των οποίων 20 που κάθονταν στα σκαλιά της πλατείας Συντάγματος-προσήχθησαν στη Γενική Αστυνομική Διεύθυνση Αττικής.)


(Η διαδρομή που θα ακολουθήσει η αυτοκινητοπομπή από το αεροδρόμιο στο Χίλτον)


(Φρούριο το κέντρο της Αθήνας)

Όπως τονίζεται, με απόφαση του γενικού αστυνομικού διευθυντή Αττικής απαγορεύεται για λόγους δημόσιας ασφάλειας και μη διατάραξης της κοινωνικοοικονομικής ζωής της πρωτεύουσας, κατά το χρονικό διάστημα από 09.00 ώρα της Τρίτης 09 Οκτωβρίου 2012 μέχρι και την 22.00 ώρα της ιδίας, κάθε δημόσια υπαίθρια συνάθροιση ή πορεία στην περιοχή της Πόλεως Αθηνών που περικλείεται από τις οδούς:

Λεωφόρους: Β. Σοφίας (από τη συμβολή της με την Ακαδημίας) – Ακαδημίας – δεξιά Κανάρη – συνέχεια Πατριάρχου Ιωακείμ – αριστερά Μαρασλή – δεξιά Δεινοκράτους – αριστερά Αριστοδήμου – δεξιά Αθηναίων Εφήβων – συνέχεια Κόνιαρη – δεξιά Τσόχα – αριστερά Σούτσου Δ. – συνέχεια Πανόρμου – αριστερά Κηφισίας – δεξιά Κατεχάκη – αριστερά Καπετάν Χρονά – δεξιά Βλαχάκη – δεξιά Μεσογείων – αριστερά Μιχαλακοπούλου – αριστερά Διονυσίου Αιγηνίτου – δεξιά Ποταμιανού Ηλία – συνέχεια Ίωνος Δραγούμη – αριστερά Β. Αλεξάνδρου – δεξιά Ευφρονίου – αριστερά Σπ. Μερκούρη – δεξιά Ευτυχίδου – Πλατεία Πλαστήρα – δεξιά Αρχιμήδους – δεξιά Μ. Μουσούρου – δεξιά Αρδηττού – αριστερά Β. Όλγας (μέχρι τη συμβολή της με τη Β. Αμαλίας), ως και κατά μήκος των τμημάτων των ανωτέρω οδών που αποτελούν τα όρια της εν λόγω περιοχής, στο τμήμα της Αττικής Οδού από το Διεθνή Αερολιμένα Αθηνών «Ελ. Βενιζέλος» έως τον κόμβο της Περιφερειακής Υμηττού με τη Λ. Κατεχάκη, στο τμήμα της Λ. Κατεχάκη από την έξοδο της Περιφερειακής Υμηττού έως τη συμβολή της με τη Λ. Μεσογείων και σε βάθος ακτίνας εκατό -100- μέτρων, ένθεν και ένθεν προαναφερόμενων τμημάτων οδών (Αττική Οδός – Λ. Κατεχάκη), ως και επί των γεφυρών, ανισόπεδων κόμβων, διαβάσεων που υφίστανται κατά μήκος αυτών, καθώς και στην ευρύτερη περιοχή τοπικής αρμοδιότητας Διεύθυνσης Αστυνόμευσης Αερολιμένα Αθηνών.

Ρίψη χημικών στο Σύνταγμα

Ρίψη χημικών πραγματοποιούν οι διμοιρίες των ΜΑΤ εναντίον διαδηλωτών στην πλατεία Συντάγματος (15.15), οι οποίοι πέταξαν μπουκάλια και άλλα αντικείμενα προς τους αστυνομικούς. Οι διαδηλωτές έχουν προωθηθεί προς την οδό Πανεπιστημίου.

Ο μεγαλύτερος όγκος διαδηλωτών βρίσκεται επί της Λ. Αμαλίας.

Ένταση στον φράχτη

Τεταμένη είναι η ατμόσφαιρα μπροστά από τον σιδερένιο φράχτη έξω από τη Βουλή. Λίγα λεπτά μετά τις 15.00, διμοιρίες των ΜΑΤ βγήκαν μπροστά από τον φράχτη και απώθησαν τους διαδηλωτές προς το ξενοδοχείο Μ. Βρετάνια.

Οι συγκεντρώσεις της Τρίτης

Στους δρόμους έχουν βγει από τις 13.00 περί τους 20.000 πολίτες, ανταποκρινόμενοι στο κάλεσμα της ΓΣΕΕ και της ΑΔΕΔΥ για διαδήλωση ενάντια «στη συνεχιζόμενη αντεργατική, αντικοινωνική και υφεσιακή πολιτική της κυβέρνησης και της τρόικας».

Χιλιάδες κόσμου συμμετέχουν στις διαδηλώσεις

Επίσης, από τις 12.00 έως τις 15.00 πραγματοποιείται παναττική στάση εργασίας σε όλες τις δημόσιες υπηρεσίες.

Στο συλλαλητήριο συμμετέχουν και οι λιμενεργάτες, οι οποίοι κήρυξαν στάση εργασίας από τις 12.00 το μεσημέρι έως τη λήξη της πρωινής βάρδιας. Η προσυγκέντρωση της Ένωσης Λιμενεργατών έγινε στις 12.30 στον σταθμό του ΗΣΑΠ στον Πειραιά.


(Πανό έξω από τη Βουλή)

Επίσης, η Ομοσπονδία Νοσοκομειακών Γιατρών Ελλάδας (ΟΕΝΓΕ) λαμβάνει μέρος στα συλλαλητήρια, κηρύσσοντας στάση εργασίας από τις 12.00 μέχρι το πέρας του ωραρίου.

Λίγα λεπτά πριν από τις 13.00 έφθασαν στο Σύνταγμα οι αγανακτισμένοι μοτοσικλετιστές Ελλάδος. Οι μοτοσικλετιστές βρίσκονται στην κάτω πλευρά της πλατείας Συντάγματος, μπροστά από τον πεζόδρομο της Ερμού.

Συγκέντρωση διαμαρτυρίας κατά «των νέων βάρβαρων μέτρων και των εκβιασμών Ε.Ε., κυβέρνησης και κεφαλαίου» πραγματοποιούν και περίπου 10.000 μέλη του ΠΑΜΕ από τις 13.00 το μεσημέρι της Τρίτης στην Ομόνοια.


Ο Μανώλης Γλέζος συμμετέχει στις διαδηλώσεις


Ο Αλέξης Τσίπρας στο συλλαλητήριο «υποδοχής» της Άνγκελα Μέρκελ


(Εργαζόμενοι στην ΠΟΕ – ΟΤΑ περιμένουν τη Γερμανίδα καγκελάριο)

Έξω από τη γερμανική πρεσβεία θα πραγματοποιήσουν συγκέντρωση διαμαρτυρίας στις 18.00 το απόγευμα οι Ανεξάρτητοι Έλληνες.


(Συγκέντρωση διαμαρτυρίας της ΓΣΕΕ  και της ΑΔΕΔΥ)

Συγκεντρώσεις διαμαρτυρίας ενάντια στα νέα μέτρα

Από την πλευρά του, ο ΣΥΡΙΖΑ καλεί τον λαό να στείλει ένα ειρηνικό και αποφασιστικό μήνυμα κατά της επίσκεψης Μέρκελ. Σημείο συνάντησης των μελών και των φίλων του ΣΥΡΙΖΑ στις ώρες έναρξης των κινητοποιήσεων έχει οριστεί η συμβολή Αμαλίας και Όθωνος, στο πάνω μέρος της πλατείας Συντάγματος.

Με το σύνθημα «Μπλόκο στα μέτρα», η γ.γ. του ΚΚΕ, Αλέκα Παπαρήγα, καλεί τους εργαζομένους και τον λαό σε μεγάλες κινητοποιήσεις εναντίον της κυβέρνησης Σαμαρά και κατά της επίσκεψης Μέρκελ. Η κα Παπαρήγα χαρακτήρισε την επίσκεψη της Γερμανίδας καγκελαρίου ως στήριγμα στην κυβέρνηση για να εκφοβίσει και να φιμώσει τον λαό.

Τις ώρες των διαδηλώσεων πρόκειται να κλείσουν οι σταθμοί του Μετρό στο κέντρο της Αθήνας και συγκεκριμένα σε Σύνταγμα, Ευαγγελισμό, Αμπελοκήπους, Κατεχάκη, Πανεπιστήμιο και Ομόνοια.

Σαράντα προσαγωγές και τρεις συλλήψεις στο κέντρο της Αθήνας

Τις 40 έφθασαν οι προσαγωγές ατόμων στο κέντρο της Αθήνας. Η αστυνομία, παράλληλα, συνέλαβε τρία άτομα, τα οποία κατείχαν αντικείμενα όπως σπρέι και μάσκες.

Με γεμάτη ατζέντα στην Ελλάδα

Αν και το Βερολίνο διατείνεται ότι πρόκειται για μια συνηθισμένη επίσκεψη, τίποτα δεν είναι φυσιολογικό, όταν η Μέρκελ επισκέπτεται τη δεδομένη χρονική στιγμή τη χώρα μας.

Αυτό γιατί η καγκελάριος έρχεται για πρώτη φορά στο επίκεντρο της ευρωκρίσης ή, κατά τον γερμανικό Τύπο, «στο στόμα του λύκου», λόγω της εικόνας που έχει στην ελληνική κοινή γνώμη.

Ενδεικτικές είναι οι δηλώσεις που είχε κάνει τις προηγούμενες ημέρες ο εκπρόσωπός της, κ. Στέφεν Ζάιμπερτ. «Εδώ και καιρό οι σύμβουλοί της σκέπτονταν εάν θα έπρεπε να γίνει αυτό το ταξίδι, και αν ναι, πότε θα ήταν η κατάλληλη στιγμή. Τώρα, λοιπόν, η γερμανική κυβέρνηση πιστεύει ότι μπορεί να μεταφέρει το μήνυμα πως η Γερμανία δεν θα εγκαταλείψει τους Έλληνες. Θέλουμε να βοηθήσουμε την Ελλάδα να σταθεροποιηθεί εντός της Ευρωζώνης» είχε αναφέρει χαρακτηριστικά.

Στο ίδιο μήκος κύματος είχαν κινηθεί και τα δημοσιεύματα της γερμανικής «Die Welt», η οποία σημείωνε ότι, με την κίνησή της αυτή, η Άνγκελα Μέρκελ ευελπιστεί να βάλει οριστικά τέλος στη συζήτηση περί εξόδου της χώρας μας από τη ζώνη του ευρώ, αφού η επίσκεψή της έρχεται να υπογραμμίσει την αλλαγή της στάσης της, καθώς και η ίδια «έπαιζε» με τα σενάρια εκπαραθύρωσης της Ελλάδας από την Ευρωζώνη.

Πάντως, Γερμανοί αναλυτές εκφράζουν την άποψη ότι -και με δεδομένες τις διαφωνίες εντός της τρόικας που καθυστερούν τη σύνταξη της τελικής αξιολόγησης για την Ελλάδα, η οποία σε κάθε περίπτωση θα καταδεικνύει σοβαρές καθυστερήσεις και παραλείψεις-, η επίσκεψη της καγκελαρίου τροφοδοτεί εκ νέου τα σενάρια που τη θέλουν να προκρίνει μια πολιτική λύση στο ελληνικό ζήτημα.

Αναλυτικά το πρόγραμμα της Άνγκελα Μέρκελ στην Αθήνα 

Η κα Μέρκελ έφθασε στη χώρα μας στις 13.22 και μαζί με τον κ. Σαμαρά μετέβη στο Μέγαρο Μαξίμου, όπου ξεκίνησε η επίσημη συνάντησή τους στις 14.15. Θα ακολουθήσουν επαφές των αντιπροσωπειών Ελλάδας – Γερμανίας, με τη συμμετοχή υπουργών και των πρέσβεων των δύο χωρών.

Στις 16.45, η καγκελάριος θα συναντήσει τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, Κάρολο Παπούλια, στο Προεδρικό Μέγαρο, ενώ, σύμφωνα με πληροφορίες, δεν θα υπάρξουν επίσημες δηλώσεις.

Η συνάντηση με τον κ. Παπούλια θα διαρκέσει περίπου μισή ώρα και αμέσως μετά η κυρία Μέρκελ θα συναντηθεί με Έλληνες και Γερμανούς επιχειρηματίες πιθανώς στο ξενοδοχείο Χίλτον ή θα παρακαθήσει σε γεύμα εργασίας στο ρεστοράν του Μουσείου Ακρόπολης.

Στη συνάντηση θα υπάρξουν συζητήσεις για επενδύσεις στη χώρα μας από Γερμανούς.

Ύστερα από την ολιγόωρη επίσκεψή της στην πρωτεύουσα, η Γερμανίδα καγκελάριος θα αναχωρήσει αμέσως μετά (19.00) για το αεροδρόμιο «Ελ. Βενιζέλος», προκειμένου να επιστρέψει στο Βερολίνο.

Επιμέλεια: Παναγιώτης Βλαχουτσάκος – Φίλιππος Καραμέτος

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης