Ρεπορτάζ: Παναγιώτης Βλαχουτσάκος, Φίλιππος Καραμέτος

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Έντονο παρασκήνιο φαίνεται ότι κρύβεται πίσω από την ξαφνική μείωση θέσεων στους βρεφονηπιακούς και παιδικούς σταθμούς του προγράμματος «Δράση Εναρμόνιση Οικογενειακής και Επαγγελματικής ζωής» που διενεργήθηκε από την Ελληνική Εταιρεία Τοπικής Ανάπτυξης και Αυτοδιοίκησης.

Στο συγκεκριμένο πρόγραμμα προσκλήθηκαν μητέρες δικαιούχοι (σύμφωνα με την πρόσκληση ενδιαφέροντος με αριθμό πρωτοκόλλου 1035 19/06/21012) να υποβάλλουν τα χαρτιά τους προκειμένου να εξασφαλίσουν μια θέση σε βρεφονηπιακό ή παιδικό σταθμό και να επιδοτηθούν τα δίδακτρα μέσω ΕΣΠΑ.

Άνθρακες ο θησαυρός

Στην σχετική ανάρτηση που έγινε στον ιστότοπο της Ε.Ε.Τ.Α.Α., αναφερόταν ότι ο αριθμός των εγκεκριμένων θέσεων ανερχόταν στις 80.000. Δηλαδή, μετά την ανάλυση των αιτήσεων, 80.000 μητέρες θα είχαν την δυνατότητα να στείλουν δωρεάν το παιδί τους στον παιδικό σταθμό του δήμου τους.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Όλα αυτά όμως μέχρι τη στιγμή που βγήκαν τα αποτελέσματα του προγράμματος. Τότε οι ενδιαφερόμενοι γονείς, διαπίστωσαν έκπληκτοι ότι οι διαθέσιμες θέσεις που αρχικά ανέρχονταν σε 80.000, είχαν μειωθεί ξαφνικά και χωρίς καμία ανακοίνωση-ειδοποίηση σε 34.693. Δηλαδή, πάνω από το 50% των διαθέσιμων θέσεων είχαν «κάνει φτερά» απροειδοποίητα.

Τα παράδοξα όμως δεν σταματούν εδώ, καθώς υπήρχαν περιπτώσεις νομών που οι προσφερόμενες θέσεις αυξήθηκαν και άλλες που οι προσφερόμενες θέσεις μειώθηκαν, χωρίς ποτέ να ανακοινωθούν τα κριτήρια με βάσει τα οποία έγιναν οι αλλαγές.

Τα ερωτήματα που εγείρονται σχετικά με το πρόγραμμα είναι πολλά.

– Για ποιο λόγο δεν έγινε από την αρχή σωστή ενημέρωση σχετικά με τις θέσεις που θα καλύπτονταν από την ΕΕΤΑΑ για να μπορέσουν οι μητέρες να επιλέξουν σωστά;

– Γιατί μετά τα αποτελέσματα δεν έχει βγει ακόμη μια επίσημη ανακοίνωση αιτιολόγησης για την ξαφνική μείωση των θέσεων;

– Που κατανεμήθηκαν τα χρήματα που έχουν προϋπολογιστεί για αυτό το πρόγραμμα όπως αναφέρονται και στη πρόσκληση;

– Με τι κρητήρια σε κάποιους νομούς αυξήθηκαν οι θέσεις, ενώ σε κάποιους άλλους μειώθηκαν δραματικά με αποτέλεσμα να παρατηρείται τεράστια διαφορά στα μόρια εισαγωγής των ωφελούμενων μητέρων από νομό σε νομό;

– Γιατί η ΕΕΤΑΑ δεν προέβη σε οριζόντια μείωση του εγκεκριμένου ποσού ανά Φορέα/Δομή λόγω υπέρβασης του συνολικού προϋπολογισμού, όπως δηλωνόταν στην προκήρυξη, αλλά προέβη σε μείωση των θέσεων των Φορέων/Δομών;

Στα κάγκελα οι γονείς

Έντονα αντιδρούν εκατοντάδες γονείς καταγγέλλοντας την απαράδεκτη μείωση θέσεων στους βρεφονηπιακούς και παιδικούς σταθμούς σε όλη την χώρα.

Ακούστε τι κατήγγειλαν στη zougla.gr

Μάλιστα πολλές μητέρες έχουν δημιουργήσει ένα group στο Facebook και συγκεντρώνουν υπογραφές για το φιάσκο με τα κονδύλια του ΕΣΠΑ.

Για περισσότερα: http://www.facebook.com/groups/413937485310428/

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης