Πυρετώδεις είναι οι διαβουλεύσεις στο τραπέζι του Brussels Group, με τους εκπροσώπους των εταίρων να προτείνουν συγκεκριμένα μέτρα για την εξυγίανση της ελληνικής οικονομίας, και την κυβέρνηση της χώρας μας να εισηγείται τα δικά της αντιμέτρα.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Το μέτρο της κυβέρνησης έχει ως στόχο να υπερβεί το πρόβλημα που έχει προκύψει με το αίτημα των εταίρων για επιβολή ΦΠΑ σε όλα τα νησιά ανεξαιρέτωςΈνα νέο σενάριο φορολόγησης που σύμφωνα με πληροφορίες έχει τεθεί επί τάπητος είναι η επιβολή φόρου σε όσους κάνουν πολυτελείς διακοπές σε νησιά-δημοφιλείς προορισμούς και ακριβά ξενοδοχεία. Με τον τρόπο αυτό τα κυβερνητικά στελέχη επιχειρούν να αποφύγουν τον Φόρο Προστιθέμενης Αξίας (ΦΠΑ) στα νησιά, από τη στιγμή μάλιστα που προκύπτουν και νομικά κωλύματα για την εξαίρεση ορισμένων νησιών (π.χ. των άγονων γραμμών) από το καθεστώς έκπτωσης.

Το μέτρο της κυβέρνησης έχει ως στόχο να υπερβεί το πρόβλημα που έχει προκύψει με το αίτημα των εταίρων για επιβολή ΦΠΑ σε όλα τα νησιά ανεξαιρέτως, η οποία είναι πολύ πιθανό να προκαλέσει πτώση των κερδών από τον τουρισμό, έναν από τους πιο κερδοφόρους τομείς της ελληνικής οικονομίας.

Αν και δεν έχει διευκρινιστεί από επίσημα χείλη ότι η πρόταση αυτή έχει όντως τεθεί στο τραπέζι της διαπραγμάτευσης, ήδη αναλυτές εκτιμούν πως η επιβολή ενός τέτοιου μέτρου δεν θα είναι εύκολα εφαρμόσιμη, ενώ εξίσου δύσκολο θα είναι να βρεθεί το όριο μετά το οποίο θα χαρακτηρίζονται πολυτελείς οι διακοπές, ώστε να μη θεωρηθεί η ρύθμιση άδικη.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Στα παραπάνω κωλύματα προστίθεται και το ζήτημα της φοροδιαφυγής, με την έννοια ότι οι παραθεριστές είναι πολύ πιθανό να δηλώνουν λιγότερα έξοδα για να αποφύγουν τον φόρο.

Σε εξέλιξη οι συζητήσεις στο Brussels Group

Την ίδια ώρα, πυρετώδεις είναι οι διαβουλεύσεις στο Brussels Group, σε μια νέα απόπειρα επίτευξης συμφωνίας ώστε να ανοίξει η κάνουλα της χρηματοδότησης.

Οι τεχνικοί εμπειρογνώμονες έπιασαν δουλειά, σε μια τελευταία προσπάθεια για συμφωνία μέσω αμοιβαίων υποχωρήσεων σε τέσσερα καυτά θέματα. Αγκάθι στις διαπραγματεύσεις αποτελεί το ζήτημα των συντάξεων, με τους Ευρωπαίους να ζητούν μειώσεις και την κυβέρνηση να αποδέχεται τη μείωση μόνο των πρόωρων.

Όσο για τα εργασιακά, οι διαβουλεύσεις συνεχίζονται για κατώτατο μισθό, συμβάσεις εργασίας και ομαδικές απολύσεις, με την κυβέρνηση να δηλώνει ότι δεν θα ξεπεράσει τις κόκκινες γραμμές που έχει χαράξει. Αναφορικά με τον ΦΠΑ, το Μαξίμου δεν επιθυμεί αύξηση.

Στο πλαίσιο αυτό οι διαβουλεύσεις αναμένεται να συνεχιστούν έως την 24η Απριλίου, οπότε κι έχει προγραμματιστεί η συνεδρίαση του Eurogroup.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης