Οι άνθρωποι που «αγωνιούν» για την ΕΡΤ είναι αυτοί που την οδήγησαν στην κατάσταση στην οποία βρίσκεται σήμερα, αποκάλυψε για ακόμη μία φορά το βράδυ της Δευτέρας η εκπομπή «Κίτρινος Τύπος» με τον Μάκη Τριανταφυλλόπουλο.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Το μεγάλο πάρτι που είχαν στήσει μερικοί στην ΕΡΤ, ρουσφέτια εις βάρος του Έλληνα φορολογούμενου, ποιοι και πώς ευνοήθηκαν από την ΕΡΤ είναι μόνο μερικές πτυχές από το κουβάρι που ξετυλίχθηκε στην εκπομπή.

Πολλοί είναι αυτοί που αναρωτιούνται γιατί τελικά έκλεισε η ΕΡΤ. Από την προηγούμενη εβδομάδα ήδη κυκλοφόρησαν πρωτοσέλιδα που αναφέρονται σε χρυσά συμβόλαια, υπερπαραγωγές και υπέρογκες σπατάλες στη δημόσια ραδιοτηλεόραση. Είχαν προγραμματίσει το κλείσιμο της ΕΡΤ και περίμεναν τη σωστή στιγμή; Αν αναζητήσει όμως κάποιος τι συνέβη στο Ραδιομέγαρο μερικά χρόνια πριν, θα διαπιστώσει πως υπάρχουν ακόμα πορίσματα των ελεγκτών δημόσιας διοίκησης για υποθέσεις που βρίσκονται ακόμα στο ακροατήριο ή στο στάδιο της ανάκρισης.

Ο Χρήστος Παναγόπουλος, από το 2004 μέχρι και το 2009, επί κυβέρνησης Καραμανλή, ήταν στο τιμόνι της ΕΡΤ. Αυτήν την πενταετία συνέβησαν πολλά οικονομικά σκάνδαλα στο ραδιομέγαρο, όπως η υπόθεση Olympic Τrophy. Παράλληλα, και η υπόθεση της έμμεσης διαφήμισης της εκπομπής «Πανόραμα» της Ειρήνης Νικολοπούλου βρίσκεται στο Εφετείο, αφού πρωτόδικα της επιβλήθηκε ποινή φυλάκισης 12 μηνών με αναστολή. Ο Χρήστος Παναγόπουλος σήμερα είναι διευθύνων σύμβουλος στον ΣΚΑΪ. Στην ΕΡΤ λάμβανε ως ετήσια αμοιβή 347.569 ευρώ. Υψηλές αμοιβές ελάμβαναν και άλλα στελέχη της ΕΡΤ.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Στον Τύπο άρχισαν να δημοσιεύονται στοιχεία για το κόστος πολλών εκπομπών της ΕΡΤ. Η εκπομπή «Στην υγειά μας» που παρουσίαζε ο Σπύρος Παπαδόπουλος το 2009 κόστιζε 65.022 ευρώ πλέον ΦΠΑ, ενώ αργότερα το κόστος της μειώθηκε. Βασίλης Λυριτζής και Δημήτρης Οικονόμου φαίνεται ότι εισέπρατταν ετησίως για την εκπομπή «Πρωινή Γραμμή» το ποσό των 860.000 ευρώ μικτά. Η Πόπη Τσαπανίδου, για την εκπομπή «Συμβαίνει Τώρα», φαίνεται ότι ελάμβανε μικτά 257.030 ευρώ το 2009. Ακόμα, αναφέρονται διευθυντές σύνταξης με 7.500 ευρώ μισθό. Όσον αφορά την κυρία Σαλαγκούδη Ανθή, η εκπομπή της, «Μεσογείων 136», είχε προϋπολογισμό 1.000.000 ευρώ ετησίως, αλλά κόπηκε λόγω χαμηλής τηλεθέασης.

Ο Κώστας Βαξεβάνης, σύμφωνα με έγγραφο-επιστολή του πρώην διευθύνοντος συμβούλου της ΕΡΤ Λάμπη Ταγματάρχη, για την εκπομπή «Κουτί της Πανδώρας» για το 2010-2011 έχει λάβει 1.714.120 ευρώ, ενώ για το 2011-2012 είχε εγκριθεί το ποσό των 943.164 ευρώ. Τα στοιχεία αυτά είδαν το φως της δημοσιότητας έπειτα από κόντρα που ξέσπασε μεταξύ τους.

Τον Μάρτιο και τον Απρίλιο του 2013, ο γενικός επιθεωρητής Δημόσιας Διοίκησης Λέανδρος Ρακιντζής αλλά και ο προϊστάμενος της Εισαγγελίας Πρωτοδικών έγιναν αποδέκτες γραπτών καταγγελιών και αναφορών από τους εργαζομένους της ΕΡΤ. Τις καταγγελίες αυτές διερευνά ο εισαγγελέας Χαράλαμπος Τζώνης. Στις 9 Απριλίου, οι εργαζόμενοι καταγγέλλουν – μεταξύ άλλων – τον γενικό διευθυντή ενημέρωσης Αιμίλιο Λιάτσο ότι χορήγησε άτοκο δάνειο 10.000 ευρώ στον διευθυντή του γραφείου του Ηλία Φαραντόπουλου και ότι έδωσε 2.000 ευρώ από το ταμείο σε υπάλληλο της ΕΡΤ, προκειμένου να αγοράσει υπολογιστή για την εκπομπή της Ανθής Σαλαγκούδη. Βέβαια, ο υπολογιστής είναι στα… αζήτητα, αφού αγοράστηκε χωρίς να φανεί πουθενά.

Οι καταγγελίες των εργαζομένων της ΕΡΤ συνεχίστηκαν και έτσι στις 11 Μαρτίου με έγγραφό τους κάνουν λόγο για ατασθαλίες του Αιμίλιου Λιάτσου στην ΕΡΤ. Τον καταγγέλλουν ότι διόρισε τη γυναίκα του διευθυντή ενημερωτικών εκπομπών Φώτη Καφαράκη, αλλά και τον γιο του διευθυντή του γραφείου του, Αλέξανδρο Φαραντόπουλο. Ο Αλέξανδρος Φαραντόπουλος προσελήφθη ως σκηνοθέτης στην εκπομπή της Ανθής Σαλαγκούδη «Μεσογείων 136», ενώ η εκπομπή είχε είδη τέσσερις σκηνοθέτες, γεγονός πρωτόγνωρο. Επίσης, αναφέρουν και ονόματα στελεχών που αμείβονταν με 3.500 ευρώ τον μήνα και δεν πάταγαν ποτέ στο ραδιομέγαρο.

Ο γενικός επιθεωρητής Δημόσιας Διοίκησης Λέανδρος Ρακιντζής, αλλά και ο εισαγγελέας Πρωτοδικών Χαράλαμπος Τζώνης έχουν πολλή δουλειά μπροστά τους, διότι ερευνούν τις καταγγελίες των εργαζομένων της ΕΡΤ. Σε άλλο ένα έγγραφο-καταγγελία των εργαζομένων της δημόσιας τηλεόρασης που εξασφάλισε η εκπομπή γίνεται λόγος για τη σχέση της ιδιωτικής εταιρείας παραγωγής της κυρίας Ανθής Τούμπη με την ΕΤ1. Συγκεκριμένα, ο ένας γιoς της κυρίας Τούμπη ήταν συντονιστής προγράμματος της ΕΤ1 (δηλαδή αποφάσιζε για τις παραγωγές), ενώ και ο άλλος της γιος δούλευε στο ραδιομέγαρο. Η εταιρεία, λοιπόν, της κυρίας Τούμπη είχε αναλάβει την παραγωγή της εκπομπής «Γένους Θηλυκού» που παρουσίαζε η Τζένη Σταυροπούλου.

Στα χέρια του υπουργού Οικονομικών Γιάννη Στουρνάρα παραδόθηκαν την περασμένη εβδομάδα συνολικά 19 πορίσματα του Σώματος Επιθεωρητών Δημόσιας Διοίκησης, προκειμένου στη συνέχεια να τα παραλάβει η αρμόδια εισαγγελέα Διαφθοράς, Ελένη Ράικου. Ο στόχος είναι η διερεύνηση της τυχόν τέλεσης ποινικών αδικημάτων ως προς την προμήθεια εξοπλισμού, τις αναθέσεις παραγωγών και τις συμβάσεις έργου για παροχή υπηρεσιών – δημοσιογραφικών και άλλων – στην ΕΡΤ.

Καταπέλτης είναι το πολυσέλιδο πόρισμα που αφορά σε εταιρεία παραγωγής που ανέλαβε την εκτέλεση δύο συγκεκριμένων εκδηλώσεων: του φεστιβάλ τραγουδιού στη Θεσσαλονίκη το 2006 και της χριστουγεννιάτικης εκδήλωσης στο Μέγαρο Μουσικής την ίδια χρονιά. Μέσα από το πόρισμα εξυφαίνεται το κόλπο που είχαν στήσει ο εντεταλμένος σύμβουλος της ΕΡΤ Γιώργος Χουλιάρας, ο διευθυντής Παραγωγής Περικλής Παπαδημητρίου και ο Κωνσταντίνος Λαμπρόπουλος, ιδιοκτήτης μιας, δύο ή τριών εταιρειών παραγωγής… προκειμένου να καρπώνονται προϋπολογισμούς έργων-εκδηλώσεων με αφανείς και «κατεπείγουσες» διαδικασίες…

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης