Παρακολουθήστε από το zougla.gr ό,τι συμβαίνει στο 17ο χλμ. της Εθνικής Οδού Αθηνών-Λαμίας και επί της Λεωφόρου Κηφισίας στο ύψος του Κολεγίου Αθηνών.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Πατήστε εδώ για να παρακολουθήσετε την κίνηση στην Εθνική Οδό

Πατήστε εδώ για να παρακολουθήσετε την κίνηση στη Λ. Κηφισίας

Έντονη χιονόπτωση, καταρρακτώδεις βροχές, τσουχτερό κρύο και θυελλώδεις άνεμοι στο Αιγαίο (τοπικά η ένταση φθάνει ακόμα και τα 10 μποφόρ) συνθέτουν το σκηνικό του χειμωνιάτικου καιρού.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Τις τελευταίες ώρες τα ακραία καιρικά φαινόμενα επικεντρώνονται στο νοτιοανατολικό τμήμα της Στερεάς Ελλάδας και την Πελοπόννησο, ενώ από το μεσημέρι θα επηρεαστούν περισσότερο οι Κυκλάδες, τα Δωδεκάνησα και η Κρήτη, όπου και αναμένεται να πέσουν αρκετά χιόνια όχι μόνο στους ορεινούς όγκους αλλά και στα πεδινά. Βελτίωση του καιρού από το πρωί της Τετάρτης, με τα χιόνια να περιορίζονται στα βουνά και τα καιρικά φαινόμενα να εξασθενούν στις πεδινές περιοχές.

​Έντονη χιονόπτωση, καταρρακτώδεις βροχές, τσουχτερό κρύο και θυελλώδεις άνεμοι συνθέτουν το σκηνικό του καιρού στις περισσότερες περιοχές της χώραςΣτα λευκά έχουν ντυθεί τα ορεινά της Αττικής, ενώ δεν πραγματοποιούνται τα δρομολόγια των πλοίων από τα λιμάνια του Πειραιά, της Ραφήνας και του Λαυρίου. Σε αρκετά τμήματα του οδικού δικτύου είναι απαραίτητη η χρήση αντιολισθητικών αλυσίδων, με τους κατά τόπους Δήμους να συστήνουν στους κατοίκους να αποφεύγουν τις άσκοπες μετακινήσεις. Λόγω της κακοκαιρίας σχολεία σε Στερεά Ελλάδα, Θεσσαλία, Μακεδονία και Πελοπόννησο παρέμειναν κλειστά σήμερα ή άνοιξαν με μια ώρα καθυστέρηση. Δεν αποκλείεται να χιονίσει μέσα στην ημέρα ακόμα και στο κέντρο της Αθήνας.

Χιονόπτωση στη Ν. Κηφισιά

Στο Ηράκλειο Κρήτης οι θυελλώδεις άνεμοι προκάλεσαν νέες ζημιές στο στέγαστρο του Παγκρήτιου Σταδίου, ενώ προβλήματα υπήρξαν και στα Χανιά όπου δέντρα εκριζώθηκαν και πινακίδες κυκλοφορίας «ξηλώθηκαν» από τη θέση τους.

Ακούστε την αναλυτική πρόγνωση του καιρού από τον μετεωρολόγο Τάσο Αρνιακό

Κλειστοί δρόμοι στην Αττική – Που χρειάζονται αντιολισθητικές αλυσίδες

Χιόνι και τσουχτερό κρύο συνθέτουν το σκηνικό του καιρού στην Αττική. Ήδη στα λευκά έχουν ντυθεί η Πάρνηθα, η Πεντέλη και ο Υμηττός ενώ χιόνι πέφτει σε Δροσιά, Άγιο Στέφανο, Ν. Κηφισιά, Ν. Ερυθραία, Άνοιξη και Κρυονέρι.

Λόγω της χιονόπτωσης η αστυνομία διέκοψε την κυκλοφορία στα παρακάτω σημεία του οδικού δικτύου:

  • Επαρχιακή Οδός Ελευσίνας – Θήβας, από 4ο χλμ. (περιοχή Μάνδρα)
  • Παλαιά Εθνική Οδό Αθηνών – Θηβών, από το ύψος της περιοχής Φίχθι (Αγ. Σωτήρας), έως την περιοχή Οινόη, ρεύμα προς Θήβα. 
  • Λεωφ. Πάρνηθας από το ύψος του τελεφερίκ, ρεύμα προς «REGENCY CAZINO MONT PARNES»
  • Περιφερειακή Οδός Πεντέλης – Ν. Μάκρης, από το ύψος του στρατιωτικού νοσοκομείου Πεντέλης 414 μέχρι τη διασταύρωση Αγίου Πέτρου.
  • Παράλληλα, η κίνηση των οχημάτων στη Λεωφόρο Χασιάς – Δερβενοχωρίων, στο ύψος της μονής Κλειστών και στο ρεύμα προς Δερβενοχώρια διεξάγεται μόνο με αντιολισθητικές αλυσίδες. Το κρύο παραμένει τσουχτερό, ενώ ο παγετός εγκυμονεί κινδύνους για διερχόμενους πεζούς και οδηγούς οχημάτων.
Δεμένα τα πλοία στα λιμάνια

Δεμένα παραμένουν τα πλοία στον Πειραιά μετά από απόφαση του Λιμενικού Σώματος. Συγκεκριμένα τα δρομολόγια που δεν πραγματοποιούνται είναι προς: το βορειοανατολικό Αιγαίο, τις Κυκλάδες, τα Δωδεκάνησα και την Κρήτη, ενώ τα δρομολόγια για τον Αργοσαρωνικό γίνονται μόνο με πλοία κλειστού τύπου και κατά κρίση πλοιάρχου.

Τα δρομολόγια στη γραμμή Πέραμα – Παλούκια πραγματοποιούνται χωρίς προβλήματα, ενώ η γραμμή Μέγαρα – Σαλαμίνα παραμένει κλειστή. Σε ισχύ παραμένει η απαγόρευση απόπλου από τα λιμάνια της Ραφήνας και του Λαυρίου, ενώ κλειστές είναι οι πορθμειακές γραμμές Αγ. Μαρίνα – Νέα Στύρα, Βόλος -Σποράδες και Καβάλα – Πρίνος. Κανονικά εκτελούνται τα δρομολόγια στις γραμμές Κεραμωτή Καβάλας – Λιμένας Θάσου, Ηγουμενίτσα – Κέρκυρα και Ηγουμενίτσα – Λευκίμμη.

Κλειστές είναι οι γραμμές Κυλλήνη – Ζάκυνθος και Κυλλήνη – Κεφαλονιά, ενώ ανοιχτή είναι η πορθμειακή γραμμή Ρίου – Αντίρριου.

Το Λιμενικό Σώμα συστήνει στους επιβάτες που πρόκειται να ταξιδεύσουν, πριν την αναχώρησή τους να επικοινωνούν με τα κατά τόπους τουριστικά πρακτορεία.

Η αναλυτική πρόγνωση του καιρού

Βροχές ή χιονόνερο και σποραδικές καταιγίδες στα νοτιότερα ηπειρωτικά και στο Νότιο και Ανατολικό Αιγαίο με χιονοπτώσεις στα ορεινά και ημιορεινά, και χιονοπτώσεις στις Σποράδες, στην Εύβοια, στην Ανατολική Στερεά, και στη Βορειοανατολική Πελοπόννησο, προβλέπει για σήμερα η Εθνική Μετεωρολογική Υπηρεσία (Ε.Μ.Υ.). Τα φαινόμενα στις Κυκλάδες, στα Δωδεκάνησα και ιδιαίτερα στην Εύβοια και στην Κρήτη θα είναι τοπικά ισχυρά. Λίγα χιόνια θα πέσουν επίσης σε περιοχές της Κεντρικής και Δυτικής Μακεδονίας, του Βορείου Αιγαίου και πιθανόν της Ανατολικής Θεσσαλίας.

Η θερμοκρασία θα κυμανθεί, από -12 έως -3 βαθμούς στη Δυτική Μακεδονία, από -7 έως 5 στη Βόρεια Ελλάδα, από 5 έως 4 βαθμούς στην Κεντρική Ελλάδα, από -4 έως 6 στην Ήπειρο, από -1 έως 7 βαθμούς στη Δυτική Ελλάδα, από 2 έως 7 στη Νότια Ελλάδα, από -2 έως 5 βαθμούς στα υπόλοιπα ανατολικά ηπειρωτικά, από 0 έως 4 βαθμούς στα νησιά του Βόρειου και Βορειοανατολικού Αιγαίου και από 5 έως 7 βαθμούς Κελσίου στις υπόλοιπες νησιωτικές περιοχές. Στα Δωδεκάνησα οι μέγιστες θερμοκρασίες θα φτάσουν στους 9 βαθμούς Κελσίου.

Οι άνεμοι θα πνέουν στο Κεντρικό και Βόρειο Αιγαίο από βόρειες διευθύνσεις θυελλώδεις έως πολύ θυελλώδεις, 8 με 9 μποφόρ, και στο υπόλοιπο Αιγαίο βόρειοι πολύ θυελλώδεις 9 μποφόρ και τοπικά επίπεδο θύελλας 10 με 11 μποφόρ, με μικρή εξασθένηση το βράδυ. Στο Ιόνιο οι άνεμοι θα πνέουν από βόρειες διευθύνσεις ισχυροί έως σχεδόν θυελλώδεις, 6 με 7 μποφόρ.

Αττική
Χιονόνερο κατά περιόδους στα νοτιότερα παραθαλάσσια και χιονοπτώσεις κατά περιόδους στις υπόλοιπες περιοχές θα έχει η Αττική. Προς το βράδυ ενδέχεται παροδικά να χιονίσει και στα νοτιότερα τμήματα. Η θερμοκρασία στο κέντρο και στα νοτιότερα θα φτάσει στους 4 με 5 βαθμούς, αλλά στις υπόλοιπες περιοχές και κυρίως στα βόρεια θα είναι 2 με 4 βαθμούς χαμηλότερη. Οι άνεμοι θα πνέουν από βόρειες διευθύνσεις θυελλώδεις έως πολύ θυελλώδεις 8 με 9 μποφόρ, με μικρή εξασθένηση από το απόγευμα.

Θεσσαλονίκη
Παροδικές νεφώσεις με πιθανότητα πρόσκαιρης ασθενούς χιονόπτωσης θα έχει η Θεσσαλονίκη. Το πρωί θα εκδηλωθεί ισχυρός παγετός, ενώ το μεσημέρι η θερμοκρασία θα φτάσει στους 4 βαθμούς Κελσίου. Οι άνεμοι στο Θερμαϊκό θα πνέουν βορειοδυτικοί ισχυροί μέχρι σχεδόν θυελλώδεις, 6 με 7 μποφόρ.

Μακεδονία, Θράκη
Νεφώσεις πρόσκαιρα αυξημένες με παροδικές χιονοπτώσεις κυρίως στα δυτικά και βελτίωση από το απόγευμα. Οι άνεμοι θα πνέουν από τα δυτικά βόρειοι βορειοδυτικοί 4 με 6 και στα ανατολικά βορειοανατολικοί 7 με 8 και στα θαλάσσια και παραθαλάσσια τμήματα 8 με 9 μποφόρ. Η θερμοκρασία θα κυμανθεί από -04 (μείον 4 έως 5 βαθμούς Κελσίου. Στη δυτική Μακεδονία 4 με 6 βαθμούς χαμηλότερη.

Πατήστε εδώ για να δείτε την αναλυτική πρόγνωση του καιρού ανά περιοχή…

Νησιά Ιονίου, Ήπειρος, Δυτική Στερεά, Δυτική Πελοπόννησος
Νεφώσεις πρόσκαιρα αυξημένες με παροδικές χιονοπτώσεις και βροχή ή χιονόνερο στα θαλάσσια και παραθαλάσσια τμήματα. Σταδιακή βελτίωση από τα βόρεια. Οι άνεμοι θα πνέουν βόρειοι βορειοδυτικοί 5 με 7 μποφόρ και στο Ιόνιο 8 με 9 μποφόρ. Εξασθένηση των ανεμών από το μεσημέρι. Η θερμοκρασία θα κυμανθεί από 3 έως 8 βαθμούς Κελσίου. Στην Ήπειρο 6 με 8 βαθμούς χαμηλότερη.

Θεσσαλία, ανατολική Στερεά, Εύβοια, ανατολική Πελοπόννησος
Νεφώσεις με χιόνι ή χιονόνερο. Οι χιονοπτώσεις που κατά τόπους θα είναι πιο πυκνές σταδιακά από το απόγευμα θα ασθενήσουν. Οι άνεμοι θα πνέουν βόρειοι βορειοανατολικοί 5 με 7 και στα ανατολικά και νότια 8 με 9 και τοπικά 10 μποφόρ. Η θερμοκρασία θα κυμανθεί από -01 (μείον 1 έως 06 βαθμούς Κελσίου. Στα βόρεια 4 με 6 βαθμούς χαμηλότερη.

Κρήτη, Κυκλάδες
Νεφώσεις με βροχές και καταιγίδες κατά τόπους ισχυρές και χιόνια στα ορεινά και ημιορεινά. Οι άνεμοι θα πνέουν βόρειοι βορειοανατολικοί 8 με 10 μποφόρ που από το μεσημέρι θα στραφούν σε βορείους βορειοδυτικούς με την ίδια ένταση. Η θερμοκρασία θα κυμανθεί από 7 έως 10 βαθμούς Κελσίου.

Νησιά ανατολικού Αιγαίου, Δωδεκάνησα
Νεφώσεις με βροχές και καταιγίδες κατά τόπους ισχυρές στα νότια και χιόνια στα ορεινά και ημιορεινά στα βόρεια. Οι άνεμοι θα πνέουν στα βόρεια βορειοανατολικοί 7 με 9 και τοπικά 10 μποφόρ. Στα νότια αρχικά δυτικοί νοτιοδυτικοί 5 με 7 που βαθμιαία θα στραφούν σε βορείους βορειοδυτικούς 7 με 8 μποφόρ. Η θερμοκρασία θα κυμανθεί από 4 έως 10 βαθμούς Κελσίου. Στα βόρεια 2 με 4 βαθμούς χαμηλότερη.

Οι άνεμοι «ξήλωσαν» εκ νέου το στέγαστρο στο Παγκρήτιο

Ζημιές υπέστη εκ νέου το στέγαστρο του Παγκρήτιου Σταδίου στο Ηράκλειο Κρήτης λόγω των θυελλωδών ανέμων.

Τμήματα της μεταλλικής κατασκευής αποκολλήθηκαν και παρασύρθηκαν πολλά μέτρα μακριά από τους ισχυρούς ανέμους. Συνεργεία της Τοπικής Αυτοδιοίκησης βρίσκονται στο σημείο και απομακρύνουν τμήματα του στεγάστρου που κινδυνεύουν να αποκολληθούν.

Σύμφωνα με ανακοίνωση της Ανάπτυξης Αθλητισμού Ηρακλείου ΑΕ ΟΤΑ, «λόγω των φθορών που υπέστη το στέγαστρο από τους δυνατούς ανέμους, όλα τα τμήματα και οι δραστηριότητες του Παγκρητίου δεν θα λειτουργήσουν, για λόγους ασφαλείας, σήμερα Τρίτη 10 Φεβρουαρίου 2015 και αύριο Τετάρτη 11 Φεβρουαρίου 2015».

«Τα μέλη του Γυμναστηρίου του Παγκρήτιου Σταδίου, μπορούν να εξυπηρετούνται στο Γυμναστήριο του Δημοτικού Αθλητικού Πνευματικού Κέντρου Ηρακλείου στις Πατέλες» προστίθεται στην ανακοίνωση.

Υπενθυμίζεται πως στις 15 Ιανουαρίου το στέγαστρο της συγκεκριμένης ολυμπιακής εγκατάστασης είχε υποστεί φθορές από τους ισχυρούς ανέμους.

Κλειστά σχολεία

Λόγω των χιονοπτώσεων δεν λειτουργούν τα σχολεία σε όλες τις Δημοτικές Ενότητες του Δήμου Πεντέλης (Πεντέλης, Νέας Πεντέλης και Μελισσίων) και στους Θρακομακεδόνες. Κλειστοί είναι και οι Βρεφονηπιακοί Σταθμοί στις Δημοτικές Ενότητες Πεντέλης και Νέας Πεντέλης.

Επίσης, δεν λειτουργούν τα σχολεία στους Δήμους Δομοκού και Μακρακώμης στη Φθιώτιδα, Κοζάνης, Εορδαίας Κοζάνης, Φλώρινας και Γορτυνίας και τα σχολεία σε Καστρί και Άγιο Πέτρο του Δήμου Βόρειας Κυνουρίας του Νομού Αρκαδίας. Επιπλέον, η Περιφερειακή Ενότητα Τρικάλων, ο Δήμος Καλαμπάκας και ο Δήμος Πύλης ανακοίνωσαν ότι παραμένουν κλειστά σήμερα τα Νηπιαγωγεία, Δημοτικά, Γυμνάσια και Λύκεια του πρώην Δήμου Πύλης, Πινδαίων, Αιθήκων, Μαλακασίου, Κλεινοβού, Χασίων, Τυμφαίων και Καστανιάς, καθώς και τα Νηπιαγωγεία και Δημοτικά του πρώην Δήμου Καλαμπάκας, λόγω των άσχημων καιρικών συνθηκών.

Με μια ώρα καθυστέρηση άνοιξαν τα σχολεία στους Δήμους Καστοριάς και Άργους Ορεστικού Καστοριάς, ενώ με καθυστέρηση λειτούργησαν επίσης ορισμένα σχολεία στον Δήμο Αριστοτέλη Χαλκιδικής.

Πυκνό χιόνι και τσουχτερό κρύο στους Θρακομακεδόνες
 
Με δυσκολία διεξάγεται η κυκλοφορία στην περιοχή των Θρακομακεδόνων λόγω της πυκνής χιονόπτωσης των τελευταίων ωρών.

Από τις πρώτες πρωινές ώρες τα μηχανήματα του Δήμου Αχαρνών ρίχνουν αλάτι στους δρόμους, ενώ γκρέιντερ καθαρίζουν τους δρόμους από το χιόνι. Την ίδια στιγμή το κρύο παραμένει τσουχτερό.

Δείτε φωτογραφίες από την περιοχή των Θρακομακεδόνων

Ολονύχτια μάχη με τα χιόνια στην Κεφαλονιά

Όλη τη νύχτα έδωσαν μάχη οι υπάλληλοι της Πολιτικής Προστασίας του Δήμου Κεφαλονιάς προκειμένου να κρατήσουν ανοιχτό τον επαρχιακό δρόμο Αργοστόλι – Σάμη.

Πυκνό χιόνι έπεφτε καθ’ όλη τη διάρκεια της νύχτας. Αλατιέρες και γκρέιντερ δεν σταμάτησαν στιγμή να ανεβοκατεβαίνουν τον δρόμο, απομακρύνοντας το χιόνι και ρίχνοντας αλάτι.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης