Έναν χρόνο μετά τον καταστροφικό σεισμό που σημειώθηκε στην Ιαπωνία, τα προβλήματα στο πυρηνικό εργοστάσιο Fukushima Daiichi παραμένουν. Τα ερωτήματα για το τι τελικά πήγε στραβά και η ανθρωπότητα βρέθηκε αντιμέτωπη με τη χειρότερη πυρηνική κρίση από το ατύχημα στο Τσερνόμπιλ παραμένουν αναπάντητα, με τη διεθνή κοινότητα να επιρρίπτει ευθύνες ακόμα και σήμερα στις Αρχές της Ιαπωνίας για την απόφασή τους να διαχειριστούν μόνες τους την κρίση.

Το τσουνάμι που έπληξε τις εγκαταστάσεις αμέσως μετά την ισχυρή δόνηση των 8,9 βαθμών της κλίμακας ρίχτερ (9R για το ιαπωνικό σεισμολογικό κέντρο) προκάλεσε διακοπή στα συστήματα ψύξης των αντιδραστήρων με αποτέλεσμα να σημειωθούν διαδοχικές εκρήξεις.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Τα video με τις εκρήξεις στα κτήρια των αντιδραστήρων Νο1, Νο2 και Νο3 είχαν κάνει τότε τον γύρω του κόσμου, στη χειρότερη πυρηνική καταστροφή στην ιστορία της ασιατικής χώρας από τη λήξη του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου.

Δείτε το video με την έκρηξη στο κτήριο Νο3…

Αποτέλεσμα ήταν ο τότε πρωθυπουργός της Ιαπωνίας, Naoto Kan, να ανακοινώσει τη δημιουργία μιας ζώνης πλήρους εκκένωσης, 20 χλμ. περιμετρικά του εργοστασίου. Εκτιμάται πως πάνω από 160.000 άνθρωποι είχαν αναγκαστεί να εγκαταλείψουν τα σπίτια τους.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Παράλληλα, τα επίπεδα ραδιενέργειας που εκκλήθηκαν στην ατμόσφαιρα είχαν οδηγήσει τη Διεθνή Υπηρεσία Ατομικής Ενέργειας να αναβαθμίσει το πυρηνικό ατύχημα, τοποθετώντας το στην κορυφή της επταθέσιας σχετικής κλίμακας.

Έναν χρόνο μετά, τα επίπεδα ραδιενέργειας σε αρκετές περιοχές περιμετρικά του εργοστασίου παραμένουν υψηλά, την ίδια στιγμή που οι εργασίες για τον «καθαρισμό» τους από τη ραδιενέργεια κινούνται με αργούς ρυθμούς.

Δείτε το video…

Διαβάστε επίσης:
Φουκουσίμα: Χτίζουν υποθαλάσσιο τείχος για τη ραδιενέργεια, Πρώτη καταχώρηση: Τετάρτη, 22 Φεβρουαρίου 2012, 04:38

Επιμέλεια: Μάριος Βελέντζας

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης