Την τρίτη του μεγάλη συνέντευξη Τύπου ως πρόεδρος της Γαλλίας, παραχώρησε ο Φρανσουά Ολάντ και την πρώτη μετά το ερωτικό σκάνδαλο που συνταράσσει εδώ και μερικές μέρες τη γαλλική κυβέρνηση και όχι μόνο… 

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Αν και πολλοί περίμεναν ότι η συνέντευξη Τύπου για τα θέματα της οικονομίας και της ανεργίας, θα μετατρεπόταν σε ερωτική αρένα για τον Γάλλο πρόεδρο, εκείνος μίλησε κυρίως για την οικονομία συμπεριλαμβανομένου του διάσημου «Συμφώνου Ευθύνης», το οποίο προβλέπει περαιτέρω περικοπές φόρων για τις επιχειρήσεις, αγνοώντας επιδεικτικά τις ερωτήσεις αναφορικά με την προσωπική του ζωή και τις αποκαλύψεις του σκανδαλοθηρικού περιοδικού «Closer». Ο πρόεδρος της Γαλλίας προέβη αρχικά σε έναν μονόλογο διάρκειας μισής ώρας, και στη συνέχεια δέχθηκε ερωτήσεις.

«Οι προσωπικές υποθέσεις πρέπει να επιλύονται ιδιωτικά»

Αναφορικά με το ερωτικό σκάνδαλο που ξέσπασε από το βράδυ της Πέμπτης και τον θέλει να διατηρεί παράνομο ερωτικό δεσμό με τη Γαλλίδα ηθοποιό Ζουλί Γκαγιέ ενόσω διατηρεί εδώ και 14 χρόνια σχέση με τη δημοσιογράφο Βαλερί Τριερβελέρ, ο Γάλλος πρόεδρος μίλησε για «δύσκολες στιγμές» στην προσωπική του ζωή. Ταυτόχρονα, όμως, ξεκαθάρισε πως «οι προσωπικές υποθέσεις πρέπει να επιλύονται ιδιωτικά στο πλαίσιο του σεβασμού (σ.σ. από τα μίντια). Κι εδώ δεν είναι ούτε ο τόπος ούτε ο χρόνος για να το κάνουμε». «Ο καθένας μπορεί να περνά από δοκιμασίες στην προσωπική του ζωή, όπως στην περίπτωσή μας» δήλωσε χαρακτηριστικά ο Φρανσουά Ολάντ, αρνούμενος να απαντήσει για το πώς είναι τώρα οι σχέσεις του με την σύντροφό του Βαλερί Τριερβελέρ. 

Βροχή ερωτήσεων στον Γάλλο πρόεδρο

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

«Δεν πρέπει να φοβόμαστε την Ευρώπη»

«Το μέλλον της Γαλλίας είναι επίσης μέλλον της Ευρώπης και το αντίστροφο» είπε ο Γάλλος πρόεδρος για την Ευρωπαϊκή Ένωση και πρόσθεσε με σαφή αναφορά στην Ελλάδα: «Μέσα στο 2013, τα σημαντικά αποτελέσματα έχουν κατακτηθεί. Η ζώνη του ευρώ σταθεροποιήθηκε και καμία χώρα δεν βγήκε από αυτή. Σήμερα, τα χειρότερα που πρέπει να αντιμετωπιστούν είναι σε σχέση με την έξοδο στις αγορές». 

Επίσης, τόνισε: «Θέλω να διαβεβαιώσω σε αυτό το σημείο όλους εκείνους που είναι επιφυλακτικοί (σ.σ. απέναντι στην ΕΕ): δεν πρέπει να φοβούνται την Ευρώπη. Πρέπει να φοβούνται την αποδυνάμωσή της και την αποσταθεροποίησή της. Περισσότερη Ευρώπη δεν σημαίνει λιγότερη Γαλλία, ή το αντίθετο».

«Δεν θα επιτρέψω να κάνουν αυτό που θέλουν ορισμένοι, να τερματίσουν δηλαδή την ευρωπαϊκή ιδέα, στη Γαλλία όπως και σε άλλες χώρες, ή να σπάσουν το κοινοτικό κεκτημένο» είπε με στιβαρότητα ο Γάλλος πρόεδρος. «Δεν θα επιτρέψω σε κάποιους να κάνουν αυτό που θέλουν και να βγάλουν τη χώρα από το ευρώ θεωρώντας ότι σώζουν το έθνος, ενώ το θέτουν σε κίνδυνο».

Υπάρχει τάση αντιστροφής της ανεργίας

Όσο για το φλέγον θέμα της ανάπτυξης και της ανεργίας, ο Γάλλος πρόεδρος είπε: «Η ανάπτυξη αναμένεται να είναι της τάξης του 1% (σ.σ. για το 2014). Υπάρχει μία τάση σταθεροποίησης και αντιστροφής της ανεργίας, αλλά αν δεν υπάρξει μία επιτάχυνση (σ.σ. στην οικονομία), δεν θα μας δοθεί η ευκαιρία μία ισχυρής ανάκαμψης».

Φοροελαφρύνσεις σε επιχειρήσεις και ελεύθερους επαγγελματίες

Στην αρχή της συνέντευξης, ανακοίνωσε για τις επιχειρήσεις το τέλος της καταβολής οικογενειακών εισφορών από τώρα μέχρι και το 2017.  Όπως είπε, τώρα θεσπίζεται «ένας νέος στόχος: από τώρα μέχρι και το 2017, για τις επιχειρήσεις και τους ελεύθερους επαγγελματίες, θα σημάνει το τέλος των οικογενειακών εισφορών, κάτι που αντιπροσωπεύει 30 δισ. ευρώ σε φόρους». Παράλληλα, προκειμένου να ενισχυθεί η επιχειρηματικότητα, υποσχέθηκε μείωση φόρων για τις επιχειρήσεις και την απλούστευση των γραφειοκρατικών διαδικασιών.

Το υπουργικό συμβούλιο

Πρόκειται για μια συνέντευξη που μέχρι λίγο πριν ξεκινήσει φαινόταν ότι θα μετατρεπόταν σε «ερωτική» αρένα για τον Φρανσουά Ολάντ, με ενδεικτικότερο δείγμα τον αριθμό των δημοσιογράφων που είχαν κάνει αίτηση για διαπίστευση. Σημειώνεται ότι αρχικά, επρόκειτο να παραβρεθούν περίπου 500 δημοσιογράφοι, ενώ μετά τη δημοσίευση την περασμένη Παρασκευή από το περιοδικό Closer του φωτορεπορτάζ που αποδείκνυε την ερωτική σχέση του Γάλλου προέδρου με την ηθοποιό Ζουλί Γκαγιέ, είχαν εκδηλώσει ενδιαφέρον πάνω από 1.000! Τελικά, ήταν κάτι περισσότεροι από 600.

Μάλιστα, το ενδιαφέρον έγινε ακόμη υψηλότερο, όταν την Κυριακή ακόμη μία αποκάλυψη έδωσε στο ερωτικό σκάνδαλο άλλες διαστάσεις. Οι ηλεκτρονικές εκδόσεις των Mediapart και Le Point επιβεβαιώνουν με ρεπορτάζ τους ότι το διαμέρισμα που είχαν μετατρέψει ο Ολάντ και η Γκαγιέ σε ερωτική φωλίτσα είναι ιδιοκτησίας ανθρώπων που συνδέονται με την κορσικανή μαφία. Aν και την επομένη, ο ιδιοκτήτης του διαμερίσματος δήλωσε στο France tv info και στο Γαλλικό Πρακτορείο «σοκαρισμένος» από την είδηση και την διέψευσε κατηγορηματικά, αυτό δεν φαίνεται να καλμάρει τα πεινασμένα γαλλικά ΜΜΕ.

Φρανσουά Ολάντ

Αποπροσανατολισμός της κοινής γνώμης από την καυτή πατάτα της οικονομίας ή ένα ερωτικό σκάνδαλο με άρωμα μαφίας που πρέπει να εξεταστεί σε βάθος; Αναρωτιούνται πολλοί αναλυτές στη χώρα. Η υπόθεση αποκαλύφθηκε τη χειρότερη στιγμή για το σοσιαλιστή πρόεδρο, ο οποίος ήλπιζε να γυρίσει τη σελίδα ενός καταστροφικού 2013, το οποίο σηματοδοτήθηκε κυρίως από την αδυναμία του να εκπληρώσει τη δέσμευσή του να αντιμετωπίσει την ανεργία. Ενώ ετοιμαζόταν να μιλήσει ενώπιον εκατοντάδων δημοσιογράφων για τη νέα κοινωνική και φιλελεύθερη οικονομική πολιτική του, τις μεγάλες γραμμές της οποίας είχε παρουσιάσει στις 31 Δεκεμβρίου, ο Ολάντ βρίσκεται τώρα μπλεγμένος σε ένα κωμειδύλλιο που προκαλεί αμηχανία στην παράταξή του, ενώ η αντιπολίτευση καταγγέλλει πως απαξιώνει το λειτούργημα του ηγέτη της Γαλλικής Δημοκρατίας.

Ωστόσο, τα αποτελέσματα της τελευταίας δημοσκόπησης δείχνουν να έχουν αναπτερώσει την αρκετά πεσμένη δημοτικότητά του. Την Τρίτη, τα βλέμματα όλων ήταν στραμμένα στη συνέντευξη Τύπου και οι άνθρωποι του Γάλλου προέδρου «έκαναν τον σταυρό τους», οι ερωτήσεις να μην περιστρέφονται αποκλειστικά από τα ερωτικά τερτίπια του Φρανσουά Ολάντ. Πάντως, εφημερίδες ευρείας κυκλοφορίας στη Γαλλία, όπως η Libération, τόνιζαν με εκτενή τους άρθρα την Τρίτη το πρωί ότι ο πρόεδρος πρέπει να κλείσει αμέσως την πόρτα σε ερωτήσεις γύρω από το ειδύλλιο, καθώς άλλα είναι τα σημαντικά θέματα που απασχολούν την γαλλική κοινωνία, η οποία δεν πρέπει να αποπροσανατολίζεται. Αυτή τη συμβουλή φέρεται να ακολούθησε και ο Φρανσουά Ολάντ ο οποίος δεν έδωσε πολλά περιθώρια για μονοπώληση της συνέντευξη από την ερωτική περιπέτειά του.

Διαβάστε επίσης Ανεβασμένη η δημοτικότητα του Ολάντ από το σκάνδαλο, Πρώτη καταχώρηση: Τρίτη, 14 Ιανουαρίου 2014, 15:36

Επιμέλεια: Μαριάννα Μαρμαρά

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης