Oι 43 μεξικάνοι φοιτητές, που έχουν εξαφανισθεί εδώ και τέσσερις μήνες, δολοφονήθηκαν κατ’ εντολήν ενός καρτέλ ναρκωτικών που τους εξέλαβε για μέλη μιας αντίπαλης συμμορίας, ανακοίνωσε χθες, Τρίτη, η κυβέρνηση, επιβεβαιώνοντας τελικά τον θάνατο των νέων αυτών που σπούδαζαν για να γίνουν δάσκαλοι.

Η εξαφάνισή τους, τη νύκτα της 26ης Σεπτεμβρίου στη νοτιοδυτική πόλη Ιγκουάλα, οδήγησε σε μαζικές διαδηλώσεις στο Μεξικό και σε διεθνή καταδίκη της κατάστασης της ασφάλειας στη χώρα, φέρνοντας σε δύσκολη θέση τον πρόεδρο Ενρίκε Πένια Νιέτο και βυθίζοντας την κυβέρνησή του στη μεγαλύτερη κρίση που έχει αντιμετωπίσει.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Ως τώρα, η κυβέρνηση είχε ανακοινώσει μόνο ότι οι φοιτητές είναι σχεδόν σίγουρο ότι δολοφονήθηκαν αφού συγκρούσθηκαν εκείνη τη νύκτα στην Ιγκουάλα με διεφθαρμένους αστυνομικούς, οι οποίοι και τους παρέδωσαν σε μέλη της τοπικής συμμορίας ναρκωτικών Γκερέρος Ουνίδος.

«Δεν υπάρχει αμφιβολία πως οι φοιτητές έχασαν τη ζωή τους, την ελευθερία τους και στη συνέχεια τους αποτέφρωσαν και τους έριξαν στον Ρίο Σαν Χουάν», δήλωσε σε συνέντευξη Τύπου ο υπουργός Δικαιοσύνης Χεσούς Μουρίγιο αναφερόμενος σ’ έναν ποταμό κοντά στην πόλη Κοκούλα, που βρίσκεται κοντά στην Ιγκουάλα.

Ο Μουρίγιο δήλωσε πως τα μέλη της συμμορίας που είναι ύποπτα για το φόνο των φοιτητών, έδειξαν τέτοια επιμέλεια στην καταστροφή των σορών τους ώστε είναι δύσκολο να ταυτοποιηθούν. Μέχρι στιγμής έχουν ταυτοποιηθεί τα λείψανα μόνον ενός από τους αγνοούμενους φοιτητές.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Ο δήμαρχος της Ιγκουάλα και η σύζυγός του συνελήφθησαν στη συνέχεια ως οι δύο βασικοί ύποπτοι. Η υπόθεση αναφέρεται πλέον ως ένα παράδειγμα των δεσμών ανάμεσα στο οργανωμένο έγκλημα και την πολιτική που πιστεύεται ευρέως ότι υφίστανται σε μεγάλο τμήμα του Μεξικού.

Από το γραφείο του υπουργού Δικαιοσύνης ανακοινώθηκε πως ο Φελίπε Ροντρίγκες, ένα συλληφθέν μέλος των Γκερέρος Ουνίδος, ομολόγησε ότι πήρε εντολή από ένα από τα αφεντικά του να εκτελέσει τους 43 νέους, οι οποίοι σπούδαζαν σε μια παιδαγωγική ακαδημία στην περιοχή.

«Οι φοιτητές θεωρήθηκαν από τους εγκληματίες μέλη της αντίπαλης συμμορίας στην περιοχή», δήλωσε ο Τόμας Σερόν, επικεφαλής της υπηρεσίας ποινικών ερευνών στο υπουργείο Δικαιοσύνης.
Γονείς των φοιτητών κατηγόρησαν την κυβέρνηση ότι προσπαθεί να κλείσει την υπόθεση πριν αυτή διαλευκανθεί.

«Δεν έχουμε αρκετά στοιχεία για να το αποδεχθούμε», είπε ένας από τους γονείς, ο Επιφάνιο Άλβαρες.
Η κυβέρνηση δήλωσε πως οι γκάνγκστερ πίστευαν πως στους φοιτητές είχε διεισδύσει μια συμμορία γνωστή με την ονομασία Λος Ρόχος.

Ο υπουργός Δικαιοσύνης απέρριψε την κατηγορία εναντίον των φοιτητών και δήλωσε πως η έρευνα συνεχίζεται.

Ο Μουρίγιο, ο οποίος επιδιώκει την καταδίκη του Ροντρίγκες σε ποινή κάθειρξης 140 ετών, απέρριψε επίσης πληροφορίες των μέσων ενημέρωσης ότι ο στρατός είναι αναμιγμένος στις εξαφανίσεις.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης