Πλάνα από την αεροπορική επιδρομή κατά θέσεων των Επαναστατικών Ενόπλων Δυνάμεων της Κολομβίας (FARC) έδωσε στη δημοσιότητα την Πέμπτη το Υπουργείο Άμυνας της χώρας.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Η επίθεση πραγματοποιήθηκε το βράδυ της Τρίτης στο βορειοανατολικό τμήμα της Κολομβίας κοντά στα σύνορα με τη Βενεζουέλα και είχε ως αποτέλεσμα 14 μαχητές της οργάνωσης να χάσουν τη ζωή τους, συμπεριλαμβανομένου ενός ηγετικού της στελέχους.

«Ο Ντανίλο Γκαρθία ήταν ο επικεφαλής κινητής ομάδας των FARC και στενός συνεργάτης του ηγέτη τους, Τιμοσένκο» επισημαίνεται στην ανακοίνωση του υπουργείου.

Παρακολουθήστε το video

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Τον Οκτώβριο οι ειρηνευτικές συνομιλίες

Η συγκεκριμένη επίθεση δημιουργεί ερωτήματα σχετικά με τη θεαματική πρόοδο που σημειώθηκε το τελευταίο χρονικό διάστημα όσον αφορά στις προσπάθειες για την επίτευξη μιας συμφωνίας που θα τερματίσει τη πολύχρονη διαμάχη ανάμεσα στην κυβέρνηση και την οργάνωση.

Ο πρόεδρος της Κολομβίας, Χουάν Μανουέλ Σάντος, είχε πραγματοποιήσει στροφή 180ο όταν απάντησε θετικά στο αίτημα των FARC για έναρξη συνομιλιών χωρίς απαραίτητα να έχει πραγματοποιηθεί πλήρης αφοπλισμός της οργάνωσης. Σύμφωνα με το χρονοδιάγραμμα, οι πρώτες επίσημες επαφές θα ξεκινήσουν τον προσεχή Οκτώβριο στο Όσλο της Νορβηγίας. Η οργάνωση αριθμεί περίπου 8.000 μαχητές, οι οποίοι δραστηριοποιούνται μέσα στις ζούγκλες, κυρίως στο βορειοανατολικό και νοτιοδυτικό τμήμα της χώρας.

Η αξιοποίηση της αμερικανικής τεχνογνωσίας σε συνδυασμό με τη χρήση μαχητικών αεροσκαφών πρόσφεραν στον κυβερνητικό στρατό ένα στρατηγικό πλεονέκτημα, το οποίο οδήγησε σε σημαντικά πλήγματα κατά των FARC τα τελευταία δύο χρόνια (π.χ. καταστροφή στρατοπέδων, κατάσχεση τεράστιων ποσοτήτων κοκαΐνης). Κορυφαία επιτυχία θεωρείται ο θάνατος του επικεφαλής της οργάνωσης, Αλφόνσο Κάνο, τον Νοέμβριο του 2011.

Διαβάστε επίσης: Συγχαρητήρια Ομπάμα στον Σάντος για την έναρξη συνομιλιών με τους αντάρτες των FARC, Πρώτη καταχώρηση: Τετάρτη, 5 Σεπτεμβρίου 2012, 00:30

Κολομβία: Έτοιμος για διαπραγματεύσεις με τη Farc, Πρώτη καταχώρηση: Τρίτη, 28 Αυγούστου 2012, 01:30

Επιμέλεια: Άννα Μορφούλη

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης