Ο στρατός του Μαλί εγκατάλειψε βάσεις γύρω από τη Γκάο, αφήνοντας ανοικτή τη βόρεια πόλη στους αντάρτες, οι οποίοι πραγματοποίησαν επίθεση και την κατέλαβαν σήμερα το πρωί, ενώ λήγει το τελεσίγραφο των δυτικοαφρικανικών χωρών προς τη χούντα να παραδώσει την εξουσία γιατί σε διαφορετική περίπτωση θα της επιβάλουν διπλωματικό και οικονομικό εμπάργκο.

Μετά την πτώση της πόλης Κιντάλ την Παρασκευή, η ήττα στη στρατηγικής σημασίας πόλη Γκάο ήταν ένα σκληρότερο πλήγμα για τους πραξικοπηματίες, που είχαν επικαλεστεί την αποτυχία του καθεστώτος να θέσει υπό έλεγχο την εξέγερση στο βορρά προκειμένου να ανατρέψουν στις 22 Μαρτίου τον πρόεδρο Αμαντού Τουμάνι Τουρέ.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

«Λόγω της εγγύτητας των στρατοπέδων σε κατοικημένες περιοχές, οι στρατιωτικές δυνάμεις του Μαλί αποφάσισαν να μην παρατείνουν τις μάχες», ανακοίνωσε ο επικεφαλής της στρατιωτικής χούντας λοχαγός Αμαντού Σανογκό.

Νωρίτερη ανακοίνωσή του, όπως τη διάβασε μια δημοσιογράφος στο δημόσιο τηλεοπτικό δίκτυο ORTM, ανέφερε ότι οι αντάρτες «είχαν απωθηθεί από τις ένοπλες δυνάμεις».

«Το Εθνικό συμβούλιο για την αποκατάσταση της δημοκρατίας και του κράτους (χούντα) θα εξετάσει σαφώς την κατάσταση τις επόμενες ώρες», πρόσθεσε ο Σανογκό.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Δύο πηγές προσκείμενες στη χούντα παραδέχτηκαν ότι αυτό ήταν ουσιαστικά εντολή για αποχώρηση από την πόλη που δόθηκε στις κυβερνητικές δυνάμεις.

«Ένα πιο βιώσιμο σχέδιο για την ασφάλεια θα εφαρμοστεί ώστε η εδαφική ακεραιότητα του Μαλί να μην παραβιάζεται πλέον» εξήγησε ο λοχαγός Σανογκό στην ανακοίνωσή του.

Στην πόλη Γκάο με σχεδόν 90.000 κατοίκους, περίπου 1.000 χλμ.
βορειοανατολικά του Μπαμακό, βρίσκεται το γενικό επιτελείο του στρατού του Μαλί για όλη την περιοχή του βορρά.

Αντάρτες Τουαρέγκ, των οποίων η ακριβής ταυτότητα δεν έχει διευκρινιστεί, και ισλαμιστές εισήλθαν στην πόλη το πρωί.

Οι μάχες κατόπιν μαίνονταν γύρω από δύο στρατόπεδα όπου είχαν καταφύγει οι κυβερνητικές δυνάμεις για να αντισταθούν.

Διαβάστε επίσης:
Σκληρές μάχες στο βόρειο τμήμα του Μάλι, Πρώτη καταχώρηση: Κυριακή, 1 Απριλίου 2012, 00:37

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης