Το τελευταίο αντίο είπαν την Παρασκευή στενοί συγγενείς και φίλοι στον πρώτο άνθρωπο που πάτησε το πόδι του στη Σελήνη.

Ο Neil Armstrong άφησε την τελευταία του πνοή το περασμένο Σάββατο σε ηλικία 82 ετών, ύστερα από επιπλοκές που παρουσιάστηκαν μετά την εγχείρηση ανοικτής καρδιάς στην οποία είχε υποβληθεί πρόσφατα. Η κηδεία του πραγματοποιήθηκε σε στενό οικογενειακό κύκλο μέσα σε ιδιωτικό αθλητικό κέντρο του γκολφ στην πόλη Σινσινάτι του Οχάιο.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

«Το πρώτο βήμα του Neil Armstrong στο Φεγγάρι άνοιξε τον δρόμο για να μπορέσουν στο μέλλον αστροναύτες να πατήσουν σε έναν άλλο πλανήτη», τόνισε στην ομιλία του ο Charles Bolden, επικεφαλής της Εθνικής Υπηρεσίας Αεροναυτικής και Διαστήματος (NASA).

Με εντολή του προέδρου των Η.Π.Α., Barack Obama, όλες οι αμερικανικές σημαίες κυμάτιζαν μεσίστιες στη διάρκεια της χθεσινής ημέρας, την ίδια στιγμή που τέσσερα πολεμικά μαχητικά πέταγαν σε σχηματισμό πάνω από την πόλη. Ο υποψήφιος για την προεδρία με το κόμμα των Ρεπουμπλικάνων περιέγραψε τον Neil Armstrong ως «έναν διαχρονικό ήρωα».

Στις 12 Σεπτεμβρίου είναι προγραμματισμένη ανοικτή εκδήλωση στην Ουάσινγκτον προς τιμή του διάσημου Αμερικανού Αστροναύτη.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Από τον Πόλεμο της Κορέας στο Φεγγάρι

Ο Νeil Armstrong είχε δείξει από νωρίς την έφεσή του στις πτήσεις, συμμετέχοντας μεταξύ άλλων στον Πόλεμο της Κορέας (1950-53).

Γεννημένος το 1930, μεγάλωσε στο Οχάιο και σε ηλικία μόλις έξι ετών έκανε την πρώτη του πτήση με αεροπλάνο στο πλευρό του πατέρα του. Μετά τις επιχειρήσεις στην Κορεατική, εντάχθηκε στο πρόγραμμα «Apollo» της Nasa το 1962. Στις 20 Ιουλίου 1969 εκατ. άνθρωποι σε όλο τον κόσμο είδαν τον Αμερικανό αστροναύτη να πατά το πόδι του στη Σελήνη, με τη φράση που είχε πει εκείνη την ήμερα να έχει γραφεί με «χρυσά» γράμματα στην ιστορία της Ανθρωπότητας.

«Ένα μικρό βήμα για τον άνθρωπο, ένα μεγάλο για την Ανθρωπότητα», είχε αναφέρει.

Το «Apollo 11» ήταν η τελευταία αποστολή στο Διάστημα για τον Neil Armstrong. Το 1971 αποσύρθηκε από τη ΝASA και ξεκίνησε να διδάσκει μαθήματα Αεροναυτικής Μηχανικής. Τον περασμένο Νοέμβριο τιμήθηκε με το μετάλλιο του Κογκρέσου, την κορυφαία τιμή για Αμερικανό πολίτη.

Δείτε το video…

Διαβάστε επίσης:
«Ο Νιλ ήταν ένας από τους μεγαλύτερους Aμερικανούς ήρωες», Πρώτη καταχώρηση: Κυριακή, 26 Αυγούστου 2012, 00:20
Στο χειρουργείο ο Neil Armstrong, Πρώτη καταχώρηση: Πέμπτη, 9 Αυγούστου 2012, 03:39

Επιμέλεια: Μάριος Βελέντζας

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης