Την πάση θυσία αποφυγή περικοπών στις κύριες συντάξεις επιθυμεί το Μέγαρο Μαξίμου, με τους εταίρους να ζητούν περισσότερο «αίμα» κατά το άνοιγμα του ασφαλιστικού.

Το κυβερνητικό επιτελείο εξετάζει «αντίμετρα», προκειμένου να μην επιβεβαιωθεί το κακό σενάριο, που θέλει νέο μαχαίρι στις αποδοχές των συνταξιούχων.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Πέραν των προτάσεων που θα καταθέσει στο τραπέζι του διαλόγου ο Αλέξης Τσίπρας, στη φαρέτρα των όπλων του έχει και το επιχείρημα ότι οι περικοπές που κατ’ επανάληψη υιοθετήθηκαν τα τελευταία χρόνια δεν έχουν οδηγήσει στα προσδοκώμενα αποτελέσματα.

Σύμφωνα με δημοσίευμα της εφημερίδας «Αγορά», το Μαξίμου φέρεται έτοιμο να προτείνει την ανακεφαλαιοποίηση των ασφαλιστικών ταμείων, ύψους 40 δισ. ευρώ, όχι με νέο δανεισμό, αλλά με σειρά μέτρων που περιλαμβάνουν -μεταξύ άλλων- την αξιοποίηση της τεράστιας ακίνητης περιουσίας τους, καθώς και τη μελλοντική αξιοποίηση των ενεργειακών κοιτασμάτων της χώρας.

Παράλληλα, η κυβέρνηση μελετά το ενδεχόμενο να ρίξει στο τραπέζι πρόταση για έκτακτη αύξηση των εργοδοτικών εισφορών αλλά και των εισφορών των εργαζομένων για την επόμενη διετία.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Επιπλέον, εξετάζεται η δημιουργία ειδικών ζωνών με ειδικό φορολογικό καθεστώς για τις επιχειρήσεις, ενώ, δεν αποκλείεται να ζητήσει ο Αλέξης Τσίπρας να κατευθυνθεί προς τα ασφαλιστικά ταμεία μέρος των εσόδων από τις αποκρατικοποιήσεις.

Τέλος, οι προτάσεις Τσίπρα προβλέπουν την επιβολή ειδικού τέλους υπέρ του ασφαλιστικού στις συμβάσεις παραχώρησης δημόσιων έργων, την επιβολή ειδικού τέλους στους προμηθευτές του δημοσίου, την εξοικονόμηση πόρων μέσω των φορολογικών και άλλων προστίμων, τα κέρδη από τυχερά παιχνίδια και το Ασφαλιστικό Κεφάλαιο Αλληλεγγύης Γενεών.

Με τον τρόπο αυτό, εκτιμά η κυβέρνηση, ότι θα δημιουργηθεί ένα ειδικό αποθεματικό ταμείο, που θα διασφαλίζει τη μακροπρόθεσμη βιωσιμότητα του συστήματος.

Αξίζει να σημειωθεί ότι ορισμένες από τις προτάσεις της κυβέρνησης αναμένεται να προκαλέσουν τις αντιδράσεις των θεσμών, οι οποίοι επιμένουν σε οριζόντιες περικοπές, ωστόσο, το Μαξίμου έχει στα χέρια του μελέτες που αποδεικνύουν ότι οι μνημονιακές παρεμβάσεις κόστισαν τα τελευταία χρόνια στα ασφαλιστικά ταμεία 70 δισ. ευρώ.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης