Ένα ακόμη πολιτικό και οικονομικό παιχνίδι φαίνεται πως βρίσκεται σε πλήρη εξέλιξη μετά το τέλος του Eurogroup, οι αποφάσεις του οποίου έγιναν δεκτές διθυραμβικά από την ελληνική κυβέρνηση, καθώς το κουαρτέτο επέστρεψε και ο δρόμος για την αξιολόγηση ανοίγει

Η περίφημη «ιδιωτική» στιχομυθία μεταξύ του Πιερ Μοσκοβισί και του Γερούν Νταϊσελμπλούμ
-την οποία έπιασε ο δαιμόνιος δημοσιογράφος των Financial Times Πίτερ Σπίγκελ κατά τη συνέντευξη Τύπου που ακολούθησε το τέλος των εργασιών του Eurogroup- άφησε ένα ανοιχτό παράθυρο ότι θα τεθεί γρήγορα στο τραπέζι το θέμα του ελληνικού χρέους.

Μοσκοβισί: «Νομίζω ότι πυροδότησες ένα τεράστιο debate για το χρέος, για την ελάφρυνση του χρέους».
Νταϊσελμπλούμ: «Έπρεπε. Το έκανα επίτηδες».

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Λίγες ώρες αργότερα μία δήλωση-βόμβα του Βόλφγκανγκ Σόιμπλε που έσπευσε να κλείσει κάθε ενδεχόμενο για άμεση συζήτηση του χρέους, απέδειξε ότι η σκληρή γραμμή συνεχίζεται και έθεσε ερωτήματα ως προς τη σκοπιμότητα της «τυχαίας» συνομιλίας από τον στενό συνεργάτη και φίλο του κ. Νταϊσελμπλούμ.

Σόιμπλε: Ο διάλογος για το ελληνικό χρέος έχει να κάνει περισσότερο με το πρεστίζ και όχι με την ουσία

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ
«Δεν έχω κανένα σοβαρό επιχείρημα, προς τη γερμανική Βουλή και τον λαό, έχοντας την ευθύνη του προϋπολογισμού, ότι η ελάφρυνση του χρέους έως το 2025 έχει μεγάλη σημασία. Αυτό το κομμάτι του διαλόγου έχει να κάνει περισσότερο με το πρεστίζ και όχι με την ουσία» είπε ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών ανατρέποντας το καλό σενάριο. 
Μιλώντας στους δημοσιογράφους, ο ίδιος παρατήρησε πως το κόστος εξυπηρέτησης είναι πολύ χαμηλό για να δικαιολογήσει μία χαλάρωση των όρων δανεισμού τώρα. Όπως επεσήμανε, στο επίκεντρο πρέπει να τεθούν οι όροι του προγράμματος διάσωσης της Ελλάδας, προκειμένου να αποφευχθεί η πιθανότητα η ελληνική κυβέρνηση να πει: «Τώρα που έχουμε ελάφρυνση του χρέους, δεν κάνουμε τίποτα».

Η δήλωση αυτή καταργεί ουσιαστικά και το κίνητρο που έδωσε το Eurogroup στο ΔΝΤ ότι από τον Απρίλιο θα μπορέσει να ανοίξει η συζήτηση για το χρέος. Κίνητρο που σχετίζεται άμεσα με την παραμονή ή όχι του Ταμείου στο ελληνικό πρόγραμμα, καθώς ο συγκεκριμένος οικονομικός οργανισμός θέτει ως όρο για την παραμονή του την απομείωση των ελληνικών δανείων.

Το σκηνικό είναι αν μη τι άλλο ύποπτο για όσα εξυφαίνονται στους ισχυρούς κύκλους της Ευρώπης. Η σχέση Σόιμπλε – Νταϊσελμπλούμ είναι ιδιαιτέρως στενή και ο πρόεδρος του Eurogroup, λένε οι παροικούντες των Βρυξελλών, δεν θα έπαιρνε πρωτοβουλία να εκφράσει δικές του απόψεις. Γεγονός που συναινεί σε όσα διέρρεαν από την πρωτεύουσα του Βελγίου ότι ενδεχομένως πρόκειται για παιχνίδι σκοπιμοτήτων.

Σαπέν: Πρωτόγνωρη στήριξη υπέρ της λήψης μέτρων για το χρέος

Από τη μεριά του, ο υπουργός Οικονομικών της Γαλλίας Μισέλ Σαπέν, έκανε λόγο για πρωτόγνωρη στήριξη υπέρ της λήψης μέτρων για το ελληνικό χρέος, ειδικότερα, όπως είπε, μετά από την ολοκλήρωση της πρώτης αξιολόγησης του τρέχοντος προγράμματος και την επανέναρξη των συνομιλιών με το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο (ΔΝΤ).

«Ποτέ δεν έχω ξαναδεί τέτοιου βαθμού συμφωνία στο εάν το χρέος πρέπει να διευθετηθεί» τόνισε, συνεχίζοντας: «Το θέμα του χρέους είναι τώρα στο τραπέζι, για να μην κρατάμε την Ελλάδα υπό πίεση για πάντα».
Ο Πιερ Μοσκοβισί, σε ό,τι αφορά στα ελληνικά δάνεια, δήλωσε πως είναι πολύ νωρίς για να τεθεί επί τάπητος το πώς θα αναδιαρθρωθούν, ξεκαθαρίζοντας πως το ζήτημα δεν θα τεθεί στο τραπέζι πριν από την ολοκλήρωση της αξιολόγησης. 
Σε αυτό το πλαίσιο, ο Σαπέν ανέφερε πως η Ευρωζώνη διαθέτει ποικίλες επιλογές που δεν προσκρούουν στις «κόκκινες γραμμές» των άλλων χωρών, σημειώνοντας ότι «πρέπει και μπορούμε να το κάνουμε με τέτοιο τρόπο, ώστε να μην υπάρξουν “κουρέματα”. Είναι μια “κόκκινη γραμμή” για εμάς, αλλά είμαστε συνηθισμένοι σε τέτοιες καταστάσεις» ανέφερε, προσθέτοντας πως υπάρχει «ένα ευρύ φάσμα μεταβλητών, με τις οποίες μπορούμε να πειραματιστούμε».

Διαβάστε επίσης:

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης