«Το σύνορο στην Ειδομένη θα πρέπει να το θεωρούμε κλειστό. Δεν έχουμε λόγο να πιστεύουμε το αντίθετο και προετοιμαζόμαστε για τις συνέπειες αυτής της πράξης» δήλωσε ο αναπληρωτής υπουργός Μεταναστευτικής Πολιτικής Γιάννης Μουζάλας κατά τη συνάντηση που είχε την Τετάρτη με τα μέλη της ΚΕΔΕ.

Μουζάλας: «Έως 70.000 πρόσφυγες θα παραμείνουν για τρία χρόνια στην Ελλάδα»Ο υπουργός είπε ότι η Ελλάδα, από χώρα διέλευσης περνά σε μια ενδιάμεση φάση κατά την οποία θα παραμείνουν στη χώρα έως και 70.000 πρόσφυγες για διάστημα που μπορεί να φτάσει τα τρία χρόνια.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

«Σε πρώτο χρόνο, θα φροντίσουμε για την πρόχειρη φιλοξενία τους και σε δεύτερο χρόνο, θα φροντίσουμε για καλύτερες συνθήκες φιλοξενίας για τους πρόσφυγες και για τη μεταφορά σε κλειστούς χώρους όσων δεν δικαιούνται άσυλο και θα επιστραφούν στις χώρες τους» συνέχισε.

Ο κ. Μουζάλας εξήγησε ότι αφού μετά από τόσες παρεμβάσεις προς τα Σκόπια – από τον πρόεδρο της Επιτροπής Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ και τον πρόεδρο του Ευρωκοινοβουλίου Μάρτιν Σουλτς ως τον πάπα Φραγκίσκο – η ΠΓΔΜ δεν αποφάσισε να ανοίξει το σύνορο στην Ειδομένη, δεν μπορούμε παρά να κινηθούμε θεωρώντας το σύνορο κλειστό.

Κατέστησε σαφές ότι όλοι οι δήμαρχοι οφείλουν να συμμετέχουν στη διαδικασία της φιλοξενίας των προσφύγων.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Οι δήμαρχοι από την πλευρά τους, δήλωσαν πρόθυμοι να βοηθήσουν στην προσπάθεια φιλοξενίας των χιλιάδων προσφύγων και μεταναστών, υπό συγκεκριμένες προϋποθέσεις.

Ο πρόεδρος της ΚΕΔΕ, Γ. Πατούλης, είπε ότι κατά τη συνάντηση, ο Γ. Μουζάλας τόνισε ότι όσο τα σύνορα είναι κλειστά και μέχρι να λειτουργήσει από πλευράς Ε.Ε. ο μηχανισμός μετεγκατάστασης, για μεγάλο χρονικό διάστημα οι πρόσφυγες θα παραμείνουν στην Ελλάδα.


 
Ο πρόεδρος της ΚΕΔΕ και δήμαρχος Αμαρουσίου, Γιώργος Πατούλης, δήλωσε ότι οι Δήμοι δεν θα ανεχθούν ξανά αιφνιδιασμούς, αλλά είναι έτοιμοι να βοηθήσουν γιατί το πρόβλημα είναι πάνω από όλα ανθρωπιστικό.

Η ΚΕΔΕ ζήτησε από την κυβέρνηση:

– Να προχωρήσει άμεσα στη δημιουργία Εθνικού Συντονιστικού Οργάνου, στο οποίο θα συμμετέχει πέραν της κυβέρνησης, η Αυτοδιοίκηση και όλα τα κόμματα του Κοινοβουλίου.

– Γραπτές δεσμεύσεις για τον αριθμό προσφύγων που πρόκειται να φιλοξενηθούν, το χρονικό διάστημα που θα διαρκέσει αυτή η φιλοξενία, πόσο θα κοστίσει αυτό το εγχείρημα και ποιος θα αναλάβει να πληρώσει το κόστος αυτό. Εφόσον οι Δήμοι είναι αυτοί που σηκώνουν το βάρος της φιλοξενίας, πρέπει να είναι αυτοί που θα διαχειριστούν και τα χρήματα, απευθείας, χωρίς μεσάζοντες.

 – Προστασία των τοπικών κοινωνιών από την ανεξέλεγκτη κυκλοφορία των παράνομων μεταναστών.

Ο κ. Πατούλης μετέφερε την άποψη του κ. Μουζάλα ότι όσο τα σύνορα είναι κλειστά και μέχρι να λειτουργήσει από πλευράς Ε.Ε. ο μηχανισμός μετεγκατάστασης των προσφύγων, για μεγάλο χρονικό διάστημα αυτοί οι άνθρωποι θα παραμείνουν στην Ελλάδα και πρέπει να τύχουν φιλοξενίας που αντιστοιχεί στο νομικό καθεστώς τους.

«Θα υπάρχει μόνο ένα hotspot κι αυτό θα λέγεται Ελλάδα»

Στο μεταξύ, την Τετάρτη υπήρξε νέα πρόκληση από τις χώρες του Βίσεγκραντ με τον πρωθυπουργό της Σλοβακίας Ρόμπερτ Φίτσο να μιλά για ανάγκη να «θυσιαστεί» η Ελλάδα.

«Φτάσαμε στη στιγμή που η Ελλάδα θα πρέπει να θυσιαστεί για το καλό της Ε.Ε.» ανέφερε σε συνέντευξή του στην εφημερίδα Hospodarske noviny και πρόσθεσε, απευθυνόμενος στον Έλληνα πρωθυπουργό: «Τσίπρα, θα υπάρχει μόνο ένα hotspot και θα λέγεται Ελλάδα. Και θα είναι δική σου ευθύνη γιατί δεν έκανες τίποτα στα ελληνοτουρκικά σύνορα».

Δεν είναι βεβαίως η πρώτη φορά που ο πρωθυπουργός της Σλοβακίας επιτίθεται στην Ελλάδα. Πριν από περίπου δέκα ημέρες είχε θέσει θέμα εξόδου της χώρας μας από τη Συνθήκη Σένγκεν.

Διαβάστε επίσης:

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης