Με τη σκιά του θανάτου των τριών εκ των 11 οροθετικών γυναικών που διαπομπεύτηκαν πριν από τέσσερα χρόνια, με βάση αναγκαστικό νόμο του 1940 (!) να πέφτει βαριά στη δίκη τους που ξεκίνησε σήμερα, ακούστηκε για πρώτη φορά από επίσημα χείλη συγνώμη για την πρωτοφανή παραβίαση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων.

Η συγγνώμη ήρθε από τον νυν πρόεδρο του ΚΕΕΛΠΝΟ Θεόφιλο Ρόζενμπεργκ, ο οποίος καταθέτοντας στο Τριμελές Πλημμελειοδικείο της Αθήνας άφησε έκθετη την τότε πολιτική ηγεσία του Υπουργείου Υγεία που είχε δώσει το «πράσινο φως» να γίνουν πρωτοσέλιδο οι φωτογραφίες των οροθετικών γυναικών, μαζί με όλα τα στοιχεία τους τον Απρίλιο του 2012.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

«Είναι υποχρέωσή μου να πω δημοσίως ένα συγγνώμη για τη συμπεριφορά και μεταχείριση του ΚΕΕΛΠΝΟ στις γυναίκες αυτές. Πρόκειται για παραβίαση των δικαιωμάτων τους» τόνισε ο κ. Ρόζενμπεργκ προσφέροντας έστω και με καθυστέρηση μία ηθική ανακούφιση στις γυναίκες αυτές που βίωσαν έναν χωρίς προηγούμενο διασυρμό.

Ήταν παραμονές των εκλογών του 2012, όταν σε μια επιχείρηση «σκούπα» της Αστυνομίας είχαν συλληφθεί οι 11 γυναίκες με την κατηγορία ότι «εκδίδονταν και μετέδιδαν τον ιό του HIV/ AIDS. Σε μία ταραγμένη πολιτικά περίοδο το θέμα των ιερόδουλων γυναικών, φορέων του HIV είχε απασχολήσει έντονα τότε την επικαιρότητα, ιδιαίτερα μετά την απόφαση του τότε υπουργού Υγείας, Ανδρ. Λοβέρδου να δημοσιοποιήσει τα στοιχεία τους, επικαλούμενος «λόγους προστασίας της δημόσιας υγείας», ξεσηκώνοντας θύελλα αντιδράσεων.

Η διαπόμπευση των οροθετικών γυναικών είχε βασιστεί στην υγειονομική διάταξη 39Α, η οποία με τη σειρά της βασίζονταν σε Αναγκαστικό Νόμο του 1940. Η εν λόγω υγειονομική διάταξη είχε υπογραφεί τον Απρίλιο του 2012, από τον τότε υπουργό Υγείας Ανδρέα Λοβέρδο και καταργήθηκε τον Μάιο του 2013 από την υφυπουργό Υγείας, Φωτεινή Σκοπούλη. Ωστόσο τον Ιούνιο του 2013 επανήλθε όταν ο Άδωνις Γεωργιάδης, ως αρμόδιος τότε υπουργός, προχώρησε στην άρση της πράξης κατάργησης της. Η οριστική κατάργηση της «διάταξης της ντροπής», όπως εύστοχα χαρακτηρίστηκε, πραγματοποιήθηκε από τη σημερινή κυβέρνηση, τον Απρίλιο του 2015.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Ο νυν πρόεδρος του ΚΕΛΠΝΟ ο οποίος κατέθεσε ως μάρτυρας υπεράσπισης των κατηγορουμένων γυναικών τόνισε πως η «η διάγνωση οροθετικότητας είναι εντελώς απόρρητη και δεν μπορούν να δοθούν χωρίς άδεια από την Αρχή Προστασίας Προσωπικών Δεδομένων». Όπως εξήγησε ο μάρτυρας, δεν τίθεται ζήτημα κοινοποίησης των ιατρικών απορρήτων, αφού αρχικό μέλημα είναι η προστασία του ασθενούς. Μάλιστα, σε ερώτηση της προέδρου, για ποιο λόγο τα στοιχεία των 11 γυναικών (σ.σ. τρεις εκ των οποίων δεν βρίσκονται πια στη ζωή) κοινοποιήθηκαν στις αστυνομικές αρχές, ο Θ. Ρόζενμπεργκ ανέφερε χαρακτηριστικά: «Προέβαλαν αρχικά τον ισχυρισμό ότι έγινε για λόγους δημόσιας υγείας. Δευτερευόντως ενημερώθηκαν ότι η κίνηση αυτή επιβλήθηκε από το υπουργείο Υγείας».

Παρούσες στο δικαστήριο ήταν και σήμερα οι τέσσερις από τις 11 συνολικά κατηγορούμενες, οι οποίες κατηγορούνται για τα πλημμεληματικού χαρακτήρα αδικήματα της βαριάς σκοπούμενης σωματικής βλάβης κατά συρροή και της παράβασης του νόμου περί εκδιδόμενων γυναικών.

Στο βήμα του μάρτυρας ανέβηκε και ο αστυνομικός Δημ. Μανάτος, ο οποίος μέχρι το 2014, συμμετείχε στην επιχείρηση «Ξένιος Ζευς», μία επιχείρηση «σκούπα» για την επαναπροώθηση παράνομων μεταναστών στις χώρες τους.

Όπως κατέθεσε, τον Απρίλιο του 2012 είχε συλληφθεί μία οροθετική σε «σπίτι» στις Αχαρνές. «Την επόμενη ημέρες ξεκίνησε όλη η επιχείρηση. Ο ταξίαρχος είπε ότι άνωθεν πολιτικές εντολές ζητούσαν να πάνε όλοι οι προσαχθέντες στο ΚΕΕΛΠΝΟ. Δεν ήταν καθαρή πρωτοβουλία της αστυνομίας. Ξέραμε ότι επρόκειτο για εκδιδόμενες γυναίκες” επεσήμανε στο δικαστήριο και πρόσθεσε πως “όσες βρέθηκαν θετικές μεταφέρθηκαν στην Ασφάλεια Αττικής και συνελήφθησαν. Πριν από αυτό το σκηνικό πάνως, δεν είχε τύχει να πάμε στο ΚΕΕΛΠΝΟ».

Πρόεδρος: Τι εννοείτε όταν λέτε εκδιδόμενες;

Μάρτυρας: Η ζωή και η ανάγκη τις έφερε σε αυτό το σημείο. Αρκετές ήταν τοξικοεξαρτημένες. Για τις κατηγορούμενες δεν μπορώ να σας πω κάτι συγκεκριμένο.

Εισαγγελέας: Αναγνωρίζετε στο πρόσωπο κάποιας από τις παρούσες κατηγορούμενες να έχουν απασχολήσει ξανά με τέτοιου είδους αδικήματα; Τις έχετε ξαναδεί;

Μάρτυρας: Τη μία την έχω ξαναδεί. Πρέπει να την είδα να εκδίδεται μετά το 2012. Έχει περάσει ο καιρός και δεν θυμάμαι.

Εισαγγελέας: Χρειαζόμαστε σαφήνεια…

Μάρτυρας: Ότι την έβλεπα, την έβλεπα. Δεν θυμάμαι το χρόνο.

Εισαγγελέας: Γνωρίζετε αν χρησιμοποιούσαν προφυλακτικό; Είστε σε θέση;

Μάρτυρας: Δεν μπήκα στη διαδικασία να ρωτήσω αυτές τις διαδικασίες, ούτε μου έπεφτε λόγος. Απ’ όσο γνωρίζω, δεν έχει υπάρξει κάποια καταγγελία. Πολλές από τις κοπέλες μας άνοιγαν την καρδιά τους. Απο εκεί και μετά δεν ξέρω τι έκαναν. Υπήρχαν κοπέλες που μας έλεγαν ότι πελάτες επέμεναν χωρίς προφυλακτικό. Για τις συγκεκριμένες δεν ξέρω.

Η δίκη συνεχίζεται στις 21 Νοεμβρίου.

Υπενθυμίζεται πάντως άλλες 8 οροθετικές γυναίκες έχουν δικαστεί, με βαρύτερες μάλιστα κατηγορίες και έχουν αθωωθεί. Τρεις όμως, δεν βρίσκονται πια στη ζωή. Από αυτές, η μία αυτοκτόνησε το Νοέμβριο του 2014 ενώ η δεύτερη, μητέρα ενός παιδιού, πέθανε τον περασμένο Μάιο.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης