Βέφα και Αλεξία Αλεξιάδου κάνουν διακοπές στη Χαλκιδική φροντίζοντας το μποστάνι τους.
Όπως κάθε χρόνο, μάμα και κόρη χαλαρώνουν και φέτος στη Χαλκιδική, που τον τελευταίο καιρό είναι και ο τόπος μόνιμης κατοικίας της Βέφας Αλεξιάδου. Μαμά και κόρη μίλησαν στην Espresso για τις καλλιέργειές τους αλλά και τα επόμενά σχέδιά τους.

«Περνάμε τις διακοπές μας στο σπίτι μας στη Χαλκιδική, αν και φέτος είναι πολύ λιγότερες οι μέρες λόγω της οικονομικής κρίσης που μας έχει επηρεάσει όλους. Το θετικό της χώρας μας είναι ότι οι λίγες μέρες χαλάρωσης είναι ακόμη εφικτές για τον καθένα, αφού οι ελληνικές οικογένειες στη μεγάλη πλειονότητά τους έχουν ακόμα ρίζες στην επαρχία, η οποία προσφέρει πανέμορφες παραλίες, ήλιο και θάλασσα σε κάθε γωνιά της» δηλώνει η γνωστή μαγείρισσα Αλεξία Αλεξιάδου, η οποία ακολουθεί πιστά τα βήματα της μητέρας της.

– Πώς περνάτε τον χρόνο σας;

Μετά από μια πάρα πολύ δύσκολη χρονιά, το μόνο που θέλουμε είναι να περάσουμε λίγες μέρες χαλάρωσης χωρίς να σκεφτόμαστε τίποτα. Και λόγω του ότι η επόμενη χρονιά φαίνεται εξίσου δύσκολη, αν όχι δυσκολότερη, είναι μεγάλη ανάγκη να γεμίσουμε τις μπαταρίες μας για να αντέξουμε τις «ωραίες» δοκιμασίες που μας επιφυλάσσουν οι οικονομικές συγκυρίες.

– Καλλιεργείτε κάποιο μποστανάκι;

Εμείς είχαμε πάντα μικρά μποστάνια, γιατί πιστεύω στα φρέσκα προϊόντα, που ειδικά στη χώρα μας μπορούμε εύκολα να έχουμε σε αφθονία. Ντομάτες, πιπεριές, μελιτζάνες, αγγούρια και κολοκυθάκια είναι μερικά από τα λαχανικά που μπορούμε εύκολα να καλλιεργήσουμε σε ένα μικρό χώρο. Φυσικά, αυτά φυτεύτηκαν την άνοοιξη και τώρα παίρνουμε τους νόστιμους καρπούς. Τα φρέσκα μυρωδικά είναι επίσης μια εύκολη λύση όταν τα έχουμε σε γλαστράκια. Μαϊντανός, άνηθος, δενδρολίβανο, ρίγανη, θυμάρι, βασιλικός και δυόσμος είναι εύκολο να καλλιεργηθούν σε γλάστρα. Τώρα είναι η εποχή για να φυτέψουμε λάχανα, μπρόκολα, φρέσκα κρεμμυδάκια και κουνουπίδι για τον χειμώνα. Αλλες χρονιές είχαμε και καρπούζια. Φέτος είναι γεμάτα τα ελαιόδεντρα και θα μαζέψουμε τις ελιές τον Νοέμβριο.

– Πώς το φροντίζετε;

Το μποστάνι δεν απαιτεί πολύ χώρο, απλά χώμα, ήλιο, λίγη φροντίδα, νερό και πολλή αγάπη! Για όποιον θέλει να αρχίσει ένα δικό του μικρό μποστάνι υπάρχουν πολλά καταστήματα για να προμηθευτεί τους σπόρους, κι εκεί μπορεί να πάρει όλες τις πληροφορίες για τη φροντίδα τους, η οποία είναι πολύ απλούστερη απ’ ό,τι πιστεύετε. Η αρχή είναι το ήμισυ του παντός, και συμβουλεύω όλο τον κόσμο να αρχίσει μια μικρή οικιακή καλλιέργεια, η οποία θα του δώσει όχι μόνο σπιτικά οικονομικά προϊόντα, αλλά και τεράστια ικανοποίηση όταν δει τους καρπούς να μεγαλώνουν! Η καλλιέργεια είναι μεγάλη ψυχοθεραπεία και απίστευτα δημιουργική εργασία!

– Ποιο είναι το φαγητό που σας αρέσει να μαγειρεύετε μαζί με τη μητέρα σας;

Πάντα μαγειρεύουμε φαγητά με εποχικά προϊόντα. Πόσο μάλλον φέτος που είχαμε μεγάλη παραγωγή σε ντομάτες! Φτιάξαμε σάλτσα, λιαστές ντομάτες και φυσικά μπριάμι, από τα αγαπημένα μας φαγητά, ειδικά τώρα που νηστεύουμε για τον Δεκαπενταύγουστο.

– Ετοιμάζετε κάτι καινούργιο;

Αυτό τον μήνα ετοιμάζω το τεύχος Σεπτεμβρίου για το περιοδικό, γεμάτο νέες, απλές και οικονομικές συνταγές για να γίνει η καθημερινότητά μας στην κουζίνα λίγο πιο εύκολη και πολύ πιο νόστιμη! Επίσης, ετοιμάζουμε ένα καταπληκτικό βιβλίο, το οποίο θα κυκλοφορήσει πριν από τις γιορτές, με πολύ όμορφες συνταγές και ιδέες οι οποίες αντιμετωπίζουν όλα τα θέματα της σύγχρονης μαγειρικής και δίνουν λύσεις σε ζητήματα οικονομικής κρίσης για κάθε πορτοφόλι! Πιστεύουμε ότι ο κόσμος θα το αγκαλιάσει, γιατί θα είναι πρωτοποριακό, νόστιμο, υγιεινό και με εκατοντάδες προτάσεις για οικιακή οικονομία. Τηλεοπτικά έχουμε κάνει συζητήσεις για μια εκπομπή μαγειρικής και περιμένουμε τις απαντήσεις.

Επιμέλεια: Φλώρα Πέτση

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης