Επιμέλεια: Γιώργος Παλληκάρης

Είναι από τα μοντέλα, που η φήμη τους προηγείται του ονόματος τους. Το Toyota Yaris δεν σταματά να φιγουράρει στις πρώτες θέσεις των πωλήσεων από την πρώτη ημέρα που παρουσιάστηκε. Με περισσότερες από 10 εκατ. πωλήσεις τα τελευταία 25 χρόνια, είναι ένα μοντέλο ευκολοδήγητο, γεμάτο τεχνολογίες ασφαλείας και υβριδικούς κινητήρες τελευταίας τεχνολογίας οι οποίοι προσφέρουν και επιδόσεις και ασύγκριτη οικονομία. 
Το απόλυτο λοιπόν αυτό πακέτο που έχει αγκαλιάσει ο Έλληνας όσο λίγα, μόλις ανανεώθηκε και μας παρουσιάζει τον καλύτερο εαυτό του στην μακρά ιστορία του.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Ισχυρότερος υβριδικός κινητήρας 

Πρώτη και κυριότερη αλλαγή η έλευση του ολοκαίνουργιου υβριδικού συστήματος “Hybrid 130”, το οποίο δεν έρχεται να αντικαταστήσει το υπάρχον Hybrid 115, αλλά θα προσφέρεται παράλληλα. Και τα δύο αυτά σύνολα, εξοπλίζονται με βενζινοκινητήρα 1.5λτ. όμως η νέα έκδοση 130, διαθέτει μεγαλύτερο ηλεκτροκινητήρα ανανεωμένο λογισμικό αλλά και επανασχεδιασμένο κιβώτιο ταχυτήτων. Πλέον, η ιπποδύναμη του είναι στα 130 άλογα, η ροπή στα 185 Nm με το 0-100 να έρχεται σε 9.2 δευτ.κ και το 80 – 120χλμ./ώρα σε 7.5 δευτ.

Αξίζει να αναφέρουμε πως πλέον, οι εκδόσεις GR Sport και η νέα Premiere Edition (η οποία είναι στην κορυφή των επιλογών με ιδιαίτερο Neptune Blue χρώμα, με μαύρη οροφή, μπλε αντιθέσεις στο εσωτερικό και 17άρες ζάντες) θα προσφέρονται μόνο με την “Hybrid 130” υβριδική μορφή. 

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Αναβαθμισμένο σύστημα infotainment και ψηφιακός πίνακας οργάνων
Το ανανεωμένο Yaris αποκτά νέο σύστημα infotainment το οποίο ανάλογα με την έκδοση μπορεί να συνοδεύεται με οθόνη αφής, είτε στις 9 είτε στις 10.25 ίντσες, ενώ αντίστοιχα και ο ψηφιακός πίνακας οργάνων κυμαίνεται από 7 έως 12.3 ίντσες. Ο τελευταίος, μπορεί πλέον να αλλάξει 4 διαφορετικά “περιβάλλοντα” ενώ το όχημα προσφέρει και βελτιωμένο λογισμικό αναγνώρισης φωνής αλλά και ασύρματη λειτουργικότητα με Apple CarPlay και Android Auto.

Εκτός από τα παραπάνω, και για πρώτη φορά στην ιστορία του, το νέο Yaris θα προσφέρεται με ένα ψηφιακό έξυπνο. Ουσιαστικά ο ιδιοκτήτης, με ένα smartphone θα μπορεί να κλειδώνει ή να ξεκλειδώνει το αυτοκίνητο εξ αποστάσεως και να χειρίζεται τον κλιματισμό και τα αλάρμ. 

Ακόμα πληρέστερη σουίτα ασφαλείας
Η τελευταία έκδοση της σουίτας συστημάτων Toyota T-Mate συνοδεύει το νέο Yaris, έχοντας φυσικά και τις προηγμένες λειτουργίες Safety Sense. Πρώτον, το σύστημα ανίχνευσης συγκρούσεων του αυτοκινήτου έχει αναβαθμιστεί ώστε να ανιχνεύει μοτοσικλέτες, εκτός από άλλα αυτοκίνητα, πεζούς και ποδηλάτες. 

Επίσης υπάρχει το σύστημα Acceleration Suppression At Low Speed, το οποίο εμποδίζει τον οδηγό να επιταχύνει απότομα όταν εντοπίζει ένα προπορευόμενο όχημα. Υπάρχει επίσης το νέο σύστημα Emergency Driving Stop System, το οποίο λειτουργεί όταν ενεργοποιείται το Lane Trace Assist. Σε αυτήν την περίπτωση, εάν ο οδηγός αποκοιμηθεί ή αρρωστήσει ενώ βρίσκεται σε αυτοκινητόδρομο, το σύστημα ηχεί μια προειδοποίηση και εάν ο οδηγός δεν σταματήσει το όχημα, αυτό σταματά σταδιακά και με ασφάλεια μόνο του.

Εντυπωσιακή είναι και η λειτουργία Proactive Driving Assist, η οποία βοηθά στην αποφυγή ατυχημάτων κατά την οδήγηση με χαμηλή ταχύτητα και πάνω στις στροφές. Μάλιστα, όλες οι ενημερώσεις του Safety Sense, μπορούν να γίνουν απομακρυσμένα μέσω over-the-air.

Το νέο Toyota Yaris θα είναι διαθέσιμο για παραγγελίες από τον Ιούνιο με την τιμή του να μην έχει ανακοινωθεί ακόμα.  
 

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης