Η Bentley Flying Spur Hybrid διέσχισε την Ισλανδία με βιοκαύσιμα 

Πρώτη καταχώρηση: Σάββατο, 27 Νοεμβρίου 2021, 13:00
Η Bentley Flying Spur Hybrid διέσχισε την Ισλανδία με βιοκαύσιμα 

Επιμέλεια: Περικλής Χαλάτσης

Η συγκεκριμένη Bentley Flying Spur Hybrid κάτω από το καπό της δεν είχε έναν από τους συνηθισμένους κινητήρες που γνωρίζουμε. Οι μηχανικοί έκαναν τις απαραίτητες μετατροπές ώστε το πανάκριβο χειροποίητο πρωτότυπο αυτοκίνητο να κινείται με βιοκαύσιμα δεύτερης γενιάς και ηλεκτρική ενέργεια γεωθερμικής προέλευσης. 

Όλα έπρεπε να γίνουν με ακρίεια γιατί το ταξίδι δεν ήταν εύκολο. Η Bentley Flying Spur Hybrid, διέσχισε την Ισλανδία απ’ άκρη σε άκρη. Τίποτα δεν έγινε στην τύχη. Αυτή η δοκιμασία ήταν τμήμα της διαδικασίας έγκρισης του αυτοκινήτου πριν βγει στην παραγωγή. ‘Έπρεπε να καλύψει 733 χιλιόμετρα χωρίς ανεφοδιασμό.

Η Azure Purple Flying Spur Hybrid κάλυψε την απόσταση με ένα και μόνο ντεπόζιτο και μία φόρτιση, χωρίς ανεφοδιασμό. Χρησιμοποιήθηκαν 100% βιοκαύσιμα δεύτερης γενιάς και ηλεκτρική ενέργεια γεωθερμικής προέλευσης, που διατίθεται από το ισλανδικό δίκτυο ηλεκτρικής ενέργειας. 

Χρησιμοποιήθηκε καύσιμο που συμμορφώνεται με το ίδιο πρότυπο (EN228) με τη συνηθισμένη βενζίνη αντλίας. Μόνο που το καύσιμο προερχόταν εξ ολοκλήρου από βιομάζα απορριμμάτων (π.χ. άχυρο) χωρίς κόστος για την παραγωγή τροφίμων ή το φυσικό οικοσύστημα. Ο συνδυασμός αυτού του καυσίμου και του ευφυούς ηλεκτροκίνητου συστήματος κίνησης της Flying Spur Hybrid, σήμαινε συνολική μείωση κατά 45% στις εκπομπές CO2 κατά τη διάρκεια του ταξιδιού, με αυτές να υπολογίζονται από την πηγή προέλευσης της ενέργειας.

Η Ισλανδία είναι παγκόσμιος ηγέτης στην παραγωγή ενέργειας από ανανεώσιμες πηγές. Το 75% της ηλεκτρικής ενέργειας της χώρας παράγεται από υδροηλεκτρικές μονάδες και το 25% από τη γεωθερμική ενέργεια.Σ αυτό το εγχείρημα παρούσα ήταν η Kolbrún Reykfjörð Gylfadóttir, Υπουργός Τουρισμού, Βιομηχανίας και Καινοτομίας της Ισλανδίας, η οποία έκανε το παρακάτω σχόλιο:

«Ήταν μία υπέροχη εμπειρία, οδηγώντας στην ισλανδική ύπαιθρο με καταρράκτες στα αριστερά και ηφαίστεια στα δεξιά, να μπορείς να δεις οπτικά πού παράγεται η ενέργεια με την οποία κινείσαι, απευθείας από τη φύση. Νομίζω αυτός είναι ο καλύτερος ορισμός της αειφόρου ενέργειας. Η Ισλανδία θέλει να συμμετάσχει στην περιβαλλοντική λύση και να βοηθήσει άλλες χώρες να χρησιμοποιήσουν τη γνώση και τις ανανεώσιμες πηγές που έχουμε εδώ».

Η στρατηγική Beyond100 της μάρκας 
Μη νομίζετε ότι όλα αυτά γίνονται τυχαία. Η Bentley προσαρμόζεται στις συνθήκες για τη διάσωση του πλανήτη. Από το 2022 όλα τα μοντέλα της θα προσφέρονται με υβριδικό σύστημα μετάδοσης κίνησης, με το πρώτο αμιγώς ηλεκτρικό μοντέλο της εταιρείας να λανσάρεται μέχρι το 2025. Προς το παρόν η Flying Spur Hybrid αντιπροσωπεύει το επόμενο βήμα της Bentley στην πορεία να καταστεί η πιο αειφόρος εταιρεία πολυτελούς κινητικότητας στον κόσμο.

Το 100% «πράσινο» βιοκαύσιμο δεύτερης γενιάς που χρησιμοποιήθηκε είναι ένα θαύμα της σύγχρονης χημείας και αναπτύχθηκε από την Coryton, η οποία υποστηρίζει την Bentley στην έρευνα για ανανεώσιμα καύσιμα. Κατά την παραγωγική διαδικασία η βιομάζα των απορριμμάτων (π.χ. άχυρο) διασπάται μέσω ζύμωσης, με τη δημιουργία αιθανόλης. Η αφυδάτωση της αιθανόλης την μετατρέπει σε αιθυλένιο, το οποίο μπορεί στη συνέχεια να μετατραπεί σε βενζίνη μέσω διαδικασίας ολιγομερισμού – χημική σύνδεση βραχέων μορίων υδρογονάνθρακα σε πιο μακριές μοριακές αλυσίδες, ενεργειακά πιο πυκνές. 

Η ηλεκτρική ενέργεια που χρησιμοποιήθηκε από το υβριδικό σύστημα του αυτοκινήτου κατά τη διάρκεια του ταξιδιού προερχόταν από το  δίκτυο 100% ανανεώσιμων πηγών ενέργειας της Ισλανδίας. Το νέο κινητήριο σύνολο της Flying Spur Hybrid συνδυάζει έναν βενζινοκινητήρα V6 2,9 λίτρων με έναν προηγμένο ηλεκτροκινητήρα, αποδίδοντας συνολικά 544 ίππους και 750 Nm ροπής - επιπλέον 95 ίππους σε σύγκριση με την Bentayga Hybrid. Η νέα Flying Spur γίνεται η πιο αποδοτική Bentley που έχει κατασκευαστεί ποτέ, με ικανότητα να καλύψει περισσότερα από 700 χλμ. χωρίς ανάγκη ανεφοδιασμού.


 

      

Τελευταία ενημέρωση: Σάββατο, 27 Νοεμβρίου 2021, 13:13