Και ξαφνικά ανατροπή: Άκυρο της Γερμανίας στα σχέδια της Ε.Ε. για κατάργηση των θερμικών κινητήρων το 2035

Πρώτη καταχώρηση: Τετάρτη, 22 Ιουνίου 2022, 15:30
Και ξαφνικά ανατροπή: Άκυρο της Γερμανίας στα σχέδια της Ε.Ε. για κατάργηση των θερμικών κινητήρων το 2035

Επιμέλεια: Γιώργος Παλληκάρης

Μόλις μία εβδομάδα πριν, η είδηση πως η Ευρωπαϊκή Επιτροπή συμφώνησε στην κατάθεση τροπολογίας προς ψήφιση, με στόχο την κατάργηση των θερμικών κινητήρα από το 2035, μονοπωλούσε το ενδιαφέρον. Μπορεί εταιρίες όπως η Mercedes να δήλωσαν ακαριαία πως είναι έτοιμες για το μεγάλο βήμα του εξηλεκτρισμού, όμως φαίνεται πως οι χώρες που είχαν εξ αρχής αμφιβολίες, προχωράνε στην επίσημη εναντίωση τους. 

Πιο συγκεκριμένα, ο υπουργός Οικονομικών της Γερμανίας αποκάλυψε ότι η χώρα δεν θα ακολουθήσει τα σχέδια της Ευρωπαϊκής Ένωσης για απαγόρευση της πώλησης νέων αυτοκινήτων βενζίνης και ντίζελ από το 2035. 

Ο Κρίστιαν Λίντερ ανέφερε συγκεκριμένα πως η πρόταση είναι «λανθασμένη» και ότι η γερμανική κυβέρνηση θα ψηφίσει κατά της νομοθεσίας που θα τεθεί προς ψήφιση αυτή την εβδομάδα. Αντίθετα, ο Υπουργός έχει καταθέσει αρκετές φορές δημόσια την άποψη του πως θα πρέπει να γίνουν επενδύσεις για την ανάπτυξη των συνθετικών καυσίμων και όχι μονάχα στην ηλεκτροκίνηση, η οποία δεν πρέπει να γίνει μονόδρομος. «Τα συνθετικά καύσιμα είναι μια κλιματικά ουδέτερη επιλογή για τους κινητήρες εσωτερικής καύσης, που υπάρχει εδώ και πολύ καιρό και πρέπει να σε αυτή να στρέψουμε τη προσοχή μας και όχι στις απαγορεύεις».

Η υπουργός Περιβάλλοντος των Πρασίνων, Steffi Lemke, απέρριψε τις δηλώσεις του Linder σχετικά με το θέμα, δηλώνοντας ότι η ομοσπονδιακή κυβέρνηση πρέπει να τηρήσει την «προηγουμένως συμφωνημένη πορεία» της και να συνεχίσει να υποστηρίζει την απαγόρευση. «Στον τομέα των μεταφορών χρειαζόμαστε ασφάλεια σχεδιασμού για την αυτοκινητοβιομηχανία και αποφασιστικά βήματα που μπορούν να μειώσουν τις εκπομπές CO2».

Τελευταία ενημέρωση: Τετάρτη, 22 Ιουνίου 2022, 16:50