Επιμέλεια: Περικλής Χαλάτσης

Κάποιοι έμποροι είχαν βρει το κόλπο για να κερδίζουν εύκολα χρήματα κάνοντας εισαγωγές από το εξωτερικό. Μόνο που από τη μια εξαπατούσαν το κράτος αφού δεν πλήρωναν τον ΦΠΑ και από τη άλλη παρουσίαζαν τα αυτοκίνητα ότι προέρχονταν από ιδιώτες και είχαν κάνει λίγα χιλιόμετρα ενώ στην πραγματικότητα ήταν από εταιρείες leasing.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Αυτό ξέρετε τι σημαίνει. Τα αυτοκίνητα αυτά που ήταν κυρίως από εταιρείες ενοικιάσεων είχαν κάνει αμέτρητα Εξαπατούσαν και το κράτος και τους πελάτεςχιλιόμετρα ενώ όταν έφθαναν στην Ελλάδα τα παρουσίαζαν ότι είχαν κάνει ελάχιστα χιλιόμετρα.
Το μεγάλο θέμα όμως είναι ότι εξαπατούσαν και το ελληνικό δημόσιο αφού δεν κατέβαλαν τον ΦΠΑ.

Ο Σύνδεσμος Εισαγωγέων Αντιπροσώπων Αυτοκινήτων ( Σ.Ε.Α.Α) με ανακοίνωσή του ενημέρωσε ότι η  ΑΑΔΕ μετά από έρευνα ανακάλυψε φοροδιαφυγή ΦΠΑ σε μεγάλο αριθμό εισαγομένων μεταχειρισμένων αυτοκινήτων.

Στην ανακοίνωση αναφέρει ότι εντόπισε 330 αυτοκίνητα με περίεργα έγγραφα. Η ΑΑΔΕ ενημέρωσε τις αντίστοιχες υπηρεσίες στο εξωτερικό. Από τα 330 αυτοκίνητα, οι ξένες τελωνιακές αρχές μέχρι αυτή την ώρα απάντησαν για τα 170 αυτοκίνητα.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Από αυτά, τα 68 είχαν ήδη κυκλοφορήσει στην ελληνική αγορά χωρίς να έχει καταβληθεί ο ΦΠΑ. Αυτό σημαίνει ότι σε ποσοστό 40% δεν καταβλήθηκε ο οφειλόμενος φόρος προστιθέμενης αξίας.

Θύματα αυτής της απάτης είναι και οι καταναλωτές. Και αυτό γιατί:

• Το όχημα δεσμεύεται από το κράτος, ωσότου εξοφληθούν όλα τα πρόστιμα και τελεσιδικήσουν τα ένδικα μέσα.

• Το τελωνείο στρέφεται κατά του αγοραστή, αν τυχόν εικονικά στο όνομα αυτού πραγματοποιήθηκε ο τελωνισμός.

• Σε κάθε περίπτωση, το όχημα απαγορεύεται να μεταβιβαστεί.
Το μέσο πρόστιμο ανά περίπτωση, πέραν των οφειλόμενων εισαγωγικών δασμών, είναι €6.850.

Κάθε υποψήφιος αγοραστής που σκέφτεται να αγοράσει μεταχειρισμένο εισαγόμενο αυτοκίνητο θα πρέπει να επιβεβαιώνει ότι το όχημα που προμηθεύεται έχει εκτελωνιστεί νόμιμα, με αληθή παραστατικά κλπ.

Οι υποψήφιοι αγοραστές δεν έχουν τον τρόπο να ελέγχουν αν τα πιστοποιητικά που τους παραδίδουν οι έμποροι είναι νόμιμα ή όχι.

Αν οι έμποροι καταφέρνουν να εξαπατήσουν το κράτος πώς μπορούν να προστατευτούν από τυχόν οι απάτες οι καταναλωτές; Να σας επισημάνουμε ότι βάση της νομοθεσίας οι τελωνειακές παραβάσεις και τα οφειλόμενα πρόστιμα «ακολουθούν» το όχημα. Δηλαδή τον ιδιοκτήτη του Ι.Χ
 

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης