Για προειλημμένη απόφαση να οδηγήσει τη ΛΑΡΚΟ σε μαρασμό, κατηγόρησε την κυβέρνηση ο Αλέξης Τσίπρας, κατά τη συνάντηση που είχε με τα Σωματεία Εργαζομένων της επιχείρησης, ενώ έθεσε τις «κόκκινες» γραμμές της αξιωματικής αντιπολίτευσης, ήτοι διατήρηση της λειτουργίας και της παραγωγικότητας, διασφάλιση των θέσεων εργασίας και των εργασιακών δικαιωμάτων των εργαζομένων.

«Θεωρούμε ότι έχουμε μπροστά μας εξελίξεις που ήταν προδιαγεγραμμένες. Η κυβέρνηση της ΝΔ είχε προαποφασίσει να οδηγήσει σε μαρασμό τη ΛΑΡΚΟ, που είναι μία από τις σημαντικότερες επιχειρήσεις εξόρυξης νικελίου σε ολόκληρη την Ευρώπη, όχι μόνο στην Ελλάδα», είπε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ. Υποστήριξε ότι «αυτό με μαθηματική ακρίβεια οδηγεί τα πράγματα σε απαξίωση και διάλυση της εταιρίας και τους εργαζόμενους στην απόλυση, πράγμα για το οποίο είχαμε κρούσει τον κώδωνα του κινδύνου εδώ και πάρα πολύ καιρό». Σχολίασε ότι «ο κ. Μητσοτάκης έταξε καλύτερες και περισσότερες δουλειές», για να τονίσει ότι όμως «οδηγεί σήμερα 1.200 εργαζόμενους της ΛΑΡΚΟ όχι μόνο στην απόλυση αλλά και την απώλεια στέγης».

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης τόνισε: «Αυτό είναι ένα στοιχείο χαρακτηριστικό της πολιτικής αντίληψης του κ. Μητσοτάκη και της κυβέρνησής του, χαρακτηριστικό μίας αντίληψης για τη δυνατότητα διαχείρισης δημόσιων επιχειρήσεων, διότι δεν πιστεύουν στην αξία του δημόσιου χώρου και εφόσον δεν πιστεύουν δεν μπορούν και να το διαχειριστούν. Πολύ φοβάμαι ότι οδηγούν μία επιχείρηση σε τέλμα ώστε να μην έχει τη δυνατότητα ούτε ιδιώτης να έρθει για να την κρατήσει σε λειτουργία».

Ο Αλέξης Τσίπρας υπογράμμισε ότι «για εμάς “κόκκινη” γραμμή είναι η διατήρηση της λειτουργίας και της παραγωγικότητας της εταιρίας, η διασφάλιση των θέσεων εργασίας και των εργασιακών δικαιωμάτων των εργαζομένων». Τόνισε ότι αυτή ήταν και μία γραμμή και στρατηγική που ακολούθησε η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ «παρά τις μεγάλες δυσκολίες που και εμείς αντιμετωπίσαμε, δεδομένου ότι πρέπει να σας πω ότι η επιχείρηση αυτή οδηγήθηκε σε ραγδαία πτώση των εσόδων της και διατάραξη των ισολογισμών της σε μία περίοδο που το νικέλιο είχε υπερβολικά υψηλή τιμή, ενώ όταν εμείς διαχειριστήκαμε την περίοδο 2015-2019 το νικέλιο είχε πέσει σε πολύ χαμηλή τιμή, στο ένα τρίτο». Σημείωσε ότι στηρίζει το δίκαιο αίτημα της διατήρησης των θέσεων εργασίας, ενώ προσέθεσε ότι είναι κρίσιμο να αναδειχθεί ένα εναλλακτικό σχέδιο για την διατήρηση της λειτουργίας και της παραγωγικότητας της εταιρείας.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

«Είμαστε αποφασισμένοι να το φτάσουμε μέχρι το τέλος, δεν έχουμε άλλη επιλογή δεν έχουμε πού να πάμε», τόνισε από την πλευρά του ο πρόεδρος του σωματείου εργαζομένων Λάρυμνας, Παναγιώτης Πολίτης. «Θα μαραζώσει κυριολεκτικά η Στερεά, η Καστοριά, η Εύβοια. Σε αυτή την κατεύθυνση είναι ο αγώνας μας δυο χρόνια, ενωμένοι προχωράμε, έχουμε ξεπεράσει οποιεσδήποτε ιδεολογικές και πολιτικές διαφορές έχουμε και έτσι θα συνεχίσουμε», τόνισε. Σημείωσε ότι «κόκκινες» γραμμές για τους εργαζόμενους είναι η διασφάλιση της λειτουργίας της ΛΑΡΚΟ, η συνέχιση της παραγωγικής δραστηριότητας και η 100% διασφάλιση των εργαζόμενων, ό,τι υποχρεώσεις έχει ως εργοδότης η εκάστοτε κυβέρνηση απέναντι στους εργαζόμενους, καθώς και η διασφάλιση των θέσεων εργασίας».

Ο κ. Πολίτης κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι «μέσα στα δύο χρόνια μας πετσόκοψαν ό,τι εργασιακό δικαίωμα είχαμε, μας έχουν ήδη εξαθλιώσει». Είπε ότι «έπεσαν πρώτη φορά από τον κρατικό προϋπολογισμό 52 εκατ. ευρώ που, αν είχαν δοθεί για να εκσυγχρονιστεί, σήμερα δεν θα συζητάγαμε αν υπάρχει μέλλον στη ΛΑΡΚΟ, θα ήταν διασφαλισμένο, με αυτά τα χρήματα ήταν καλή βάση». Προσέθεσε ότι «ήδη εκποιήθηκε περιουσία με την πώληση προϊόντων που προϋπήρχαν, συνολικά περίπου στα 100 εκατ. μαζί με τις περικοπές μισθών, κι έχουμε ένα εργοστάσιο γρκεμισμένο, μεταλλεία απαξιωμένα κι έρχεται σήμερα η κυβέρνηση και μας λέει ότι μας απολύει όλους πριν ακόμα κάνει τους διαγωνισμούς». «Εμείς το λέμε ξεκάθαρα, θεωρούμε ότι τη ΛΑΡΚΟ την πάνε για οριστικό κλείσιμο», σημείωσε. Παράλληλα, είπε, «μας ξεσπιτώνει, όχι μόνο αυτούς που μένουν στους οικισμούς. Σε χωριά δραστηριοποιείται η ΛΑΡΚΟ, ξεσπιτώνει κι αυτούς που έχουν ιδιόκτητο σπίτι αφήνοντας πίσω και μια περιουσία που έχουμε ρίξει στην επαρχία, που δεν θα έχουμε τη δυνατότητα να τη νοικιάσουμε για να πάμε να πιάσουμε κάπου αλλού δουλειά».

Σημείωσε επίσης ότι «συνεχίζουμε κι είμαστε υπέρ του Δημοσίου», σχολιάζοντας πως «οι πατεράδες μας “κάηκαν” με τον Μποδοσάκη, φυσάμε και το γιαούρτι». Υπογράμμισε ότι μόνο με το Δημόσιο μπορεί να εξασφαλιστεί ότι αυτή η επιχείρηση μπορεί να λειτουργεί προς όφελος της ελληνικής οικονομίας. Είπε ότι αυτή τη στιγμή οι τιμές έχουν σπάσει ρεκόρ 15ετίας και πως όλα τα μεγάλα κέντρα του μετάλλου μιλούν για διπλασιασμό και σταθεροποίηση. «Η χώρα μας με βάση τους υπολογισμούς μπορεί να καλύψει το 20% των αναγκών που θα δημιουργηθούν ενόψει μπαταριών. Άρα μιλάμε για έναν πλούτο», τόνισε. Ο κ. Πολίτης ανέφερε ότι «οι ενδιαφερόμενοι έχουν στη Βόρεια Μακεδονία εργοστάσιο ήδη, τα μεταλλεύματα της Καστοριάς είναι δίπλα και ο άλλος ενδιαφερόμενος -οι δυο απ’ τους τρεις- παίζει στην ενέργεια και απ’ ό,τι φαίνεται δεν ενδιαφέρονται για την παραγωγική διαδικασία της ΛΑΡΚΟ».

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης