Η ενοποίηση του Αρχαιολογικού Χώρου με του Μουσείο στην Αρχαία Ολυμπία θα επιτευχθεί μέσα από την υλοποίηση του έργου που αφορά την δημιουργία τουριστικής διαδρομής από την γέφυρα του Κλαδέου έως και τη Λιναριά.

Έργο το οποίο με την υπογραφή του Περιφερειάρχη  Νεκτάριου Φαρμάκη έχει ενταχθεί  για χρηματοδότηση στο ΠΕΠ Δυτικής Ελλάδος και το οποίο έχει δημοπρατηθεί και βρίσκεται στην φάση του προσυμβατικού ελέγχου.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Συγκεκριμένα, η Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας ενέταξε για χρηματοδότηση την Πράξη «ΔΙΑΜΟΡΦΩΣΗ ΤΟΥΡΙΣΤΙΚΗΣ ΔΙΑΔΡΟΜΗΣ ΑΠΟ ΓΕΦΥΡΑ ΚΛΑΔΕΟΥ ΕΩΣ ΟΛΥΜΠΙΑΚΗ ΑΚΑΔΗΜΙΑ ΚΑΙ ΕΩΣ ΛΙΝΑΡΙΑ» στον Άξονα Προτεραιότητας «Προστασία του Περιβάλλοντος – Μετάβαση σε μία οικονομία φιλική στο περιβάλλον» του Ε.Π. «Δυτική Ελλάδα» με προϋπολογισμό 1.074.925,84 ευρώ. Η πράξη συγχρηματοδοτείται από το Ευρωπαϊκό Ταμείο Περιφερειακής Ανάπτυξης (ΕΤΠΑ).

Τι περιλαμβάνει

Αντικείμενο του έργου αποτελεί η διαμόρφωση τουριστικής διαδρομής για την διέλευση αποκλειστικά πεζών και ποδηλάτων, στα όρια του οριοθετημένου αρχαιολογικού χώρου Αρχαίας Ολυμπίας. Για λόγους ασφαλείας, προβλέπεται και η δυνατότητα διέλευσης οχημάτων ανάγκης και εξυπηρετήσεων (πυροσβεστικά οχήματα, ασθενοφόρα κ.α.), όταν αυτό κριθεί αναγκαίο. Η διαμόρφωση της τουριστικής διαδρομής πεζών και ποδηλάτων με τα παραπάνω χαρακτηριστικά στοχεύει στην ανάδειξη και προστασία του φυσικού τοπίου και του ευρύτερου αρχαιολογικού τοπίου, στην προώθηση ήπιων μορφών μετακίνησης και στη δημιουργία προϋποθέσεων ενίσχυσης του τουρισμού. Η τουριστική διαδρομή προορίζεται να λειτουργεί σαν πεζόδρομος και παράλληλα σαν μια απρόσκοπτη ποδηλατική διαδρομή. Έτσι, για το σχεδιασμό της διαδρομής τέθηκε ως βασική συνθετική αρχή η επάλληλη χάραξη δυο διακριτών ζωνών, διαφορετικού πλάτους και ποιοτικών χαρακτηριστικών, σύμφωνα και με τις υποδείξεις του Κεντρικού Αρχαιολογικού Συμβουλίου (ΚΑΣ).

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

“Οι ανασκαφές για την ανάδειξη του Ρωμαϊκού Γυμνασίου  συνεχίζονται. Το Ρωμαϊκό Γυμνάσιο φθάνει μέχρι και την μεριά που είναι πάνω από το δρόμο προς το μουσείο και στα πλαίσια των αναπλάσεων που έχει ήδη ζητήσει και ο Δήμος θα προχωρήσουμε σε έργα τα οποία ουσιαστικά θα ενοποιήσουν τους δύο χώρους. Ο δρόμος θα γίνει πεζόδρομος ενώ στο ανάχωμα του Αλφειού θα φτιαχτεί μία γέφυρα. Θα επιμηκυνθεί ο αρχαιολογικός χώρος κατά έξι στρέμματα. Η χρηματοδότηση των ανασκαφών στο Ρωμαϊκό Γυμνάσιο γίνονται με χρηματοδότηση από την Περιφέρεια”, τόνισε μεταξύ άλλων η Υπουργός Πολιτισμού κ Λίνα Μενδώνη.

Μελέτη κατασκευής νέας γέφυρας του ποταμού Κλαδέου

Σε εξέλιξη βρίσκεται και η μελέτη που αφορά την παράκαμψης του αρχαιολογικού χώρου για την κατασκευή νέας γέφυρας του ποταμού Κλαδέου, προϋπολογισμού 60.000 ευρώ, με ΦΠΑ.

Αντικείμενο της μελέτης είναι η κατασκευή νέας γέφυρας στην συμβολή της αγροτικής οδού που διέρχεται στη νότια πλευρά του αρχαιολογικού χώρου – ανάχωμα ποταμού Αλφειού, με τον ποταμό Κλαδέο.

Ένα έργο που εντάσσεται  που εντάσσεται στις πρωτοβουλίες που έχουν παρθεί για την υλοποίηση της ενοποίησης του Αρχαιολογικού χώρου με το Μουσείο.

Η συνολική μελέτη περιλαμβάνει επιμέρους μελέτες τοπογραφίας, υδραυλικών, συγκοινωνιακών και τεχνικών έργων, όπως και περιβαλλοντική – γεωτεχνική μελέτη.

Το χρονοδιάγραμμα ολοκλήρωσης της μελέτης είναι 11 μήνες. Η κατασκευή της εν λόγω γέφυρας αποτελεί βασικό μέρος ενός συνολικού έργου δημιουργίας νέας δημοτικής οδού συνολικού μήκους τεσσάρων περίπου χιλιομέτρων που θα παρακάμπτει τον αρχαιολογικό χώρο.

Για την μελέτη, ο δήμαρχος Αρχαίας Ολυμπίας, κ. Γεωργιόπουλος δήλωσε: «Υλοποιούμε αυτή την μελέτη ως τμήμα του έργου παράκαμψης του αρχαιολογικού χώρου, το οποίο αποτελεί, τόσο πάγιο αίτημα των κατοίκων της περιοχής, όσο και πρόταση της αρχαιολογικής υπηρεσίας. Επίσης, εκτός από την εξυπηρέτηση των κατοίκων, θα αποτελεί και μια εναλλακτική τουριστική διαδρομή προς την πλευρά του ποταμού Αλφειού. Η μελέτη αυτή θα αποτελέσει ένα απαραίτητο εργαλείο για ένταξη του έργου προς χρηματοδότηση στο επόμενο προγραμματικό πλαίσιο. Αυτά τα έργα θα διευκολύνουν σημαντικά τόσο τους δημότες μας στις μετακινήσεις τους, όσο και την διαμόρφωση τουριστικής διαδρομής στα όρια του αρχαιολογικού χώρου της Ολυμπίας, ένα έργο το οποίο είναι ενταγμένο στην Ο.Χ.Ε. Δυτικής Ελλάδας».

Μάλιστα τα ζητήματα αυτά τέθηκαν σε συνάντηση που είχαν ο Δήμαρχος Γιώργος Γεωργιόπουλος με την Υπουργό Πολιτισμού  το χρονικό διάστημα που προηγήθηκε της καθόδου του κυβερνητικού Κλιμακίου.

 

Πηγή: patrisnews.com

 

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης