Τα νέα κρούσματα του κορωνοϊού στην Ελλάδα που ανακοινώθηκαν σήμερα, Πέμπτη 30 Απριλίου, είναι 15 και το σύνολο των περιστατικών στη χώρα μας ανέρχεται πλέον στα 2.591, σύμφωνα με την ενημέρωση του κ. Σωτήρη Τσιόδρα.

Όπως ανέφερε ο κ. Τσιόδρας, 38 ασθενείς νοσηλεύονται σε ΜΕΘ διασωληνωμένοι, ενώ 74 έχουν εξέλθει από την εντατική θεραπεία.  

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Ο κ. Τσιόδρας ανακοίνωσε έναν νέο θάνατο από τον κορωνοϊό στην Ελλάδα και πλέον το σύνολο των νεκρών στη χώρα μας ανέρχεται σε 140. Η μέση ηλικία των θανόντων είναι τα 74 έτη, και το 92% έπασχε από υποκείμενο νόσημα ή ήταν μεγάλης ηλικίας, άνω δηλαδή των 70 ετών. Εκ των θανόντων οι 37 ήταν γυναίκες και οι υπόλοιποι άνδρες.

Η μέση ηλικία των διασωληνωμένων είναι τα 67 έτη, ενώ oι 10 εξ αυτών είναι γυναίκες και οι υπόλοιποι άνδρες. Το 87% των διασωληνωμένων πάσχει από υποκείμενο νόσημα.

Από τα κρούσματα, το 56% είναι άνδρες ενώ τα 591 σχετίζονται με ταξίδι στο εξωτερικό και τα 1.286 με ήδη γνωστό κρούσμα.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Στη χώρα μας έχουν μέχρι σήμερα πραγματοποιηθεί 75.170 διαγνωστικά τεστ.

Συνολικά έχουν αναρρώσει 1.374 άτομα. Από τους θετικούς στον κορωνοϊό ασθενείς που νοσηλεύονταν σε νοσοκομεία, 428 έχουν πάρει εξιτήριο και έχουν πάει σπίτι τους. Παράλληλα, 946 έχουν αναρρώσει στο σπίτι τους.

O κ. Τσιόδρας ανακοίνωσε πως θα υπάρχει διευρυμένος εργαστηριακός έλεγχος για μοριακή ανίχνευση που συστήνεται σε όλα τα άτομα που έχουν σοβαρή λοίμωξη του αναπνευστικού, ηλικιωμένα άτομα ή άτομα με υποκείμενη νόσο, φιλοξενούμενους ή εργαζόμενους σε κλειστές δομές, υγειονομικούς υπαλλήλους και προσωπικό υπηρεσιών πρώτης γραμμής.

Ο κ. Τσιόδρας τόνισε πως ο έλεγχος αντισωμάτων θα πραγματοποιείται για επιδημιολογικούς σκοπούς και μόνο.

Επίσης ανέφερε ότι η καμπύλη της μετάδοσης στην Ελλάδα μας παραμένει σταθερή, ενώ μίλησε για αισιόδοξα μηνύματα από δύο νέα φάρμακα. Συγκεκριμένα, ο κ. Τσιόδρας είπε ότι «χθες ανακοινώθηκαν τα προκαταρκτικά θετικά αποτελέσματα για ένα από τα φάρμακα που δοκιμάζονται στη θεραπεία της νόσου σε μία μελέτη με πάνω από 100 ασθενείς, η οποία έδειξε πως οι ασθενείς ανέρρωσαν γρηγορότερα. Επίσης, άλλο φάρμακο που δοκιμάστηκε σε τρεις εργαστηριακές μελέτες στο Ηνωμένο Βασίλειο και αφορά τους υποδοχείς, δηλαδή την πόρτα που χρησιμοποιεί ο ιός για να μπει στον οργανισμό, εμπόδισε την είσοδο του ιού και τον πολλαπλασιασμό του στα κύτταρα».

«Θέλω να βλέπω το πεδίο της πανδημίας ως μια μεγάλη νίκη, ως μια νίκη για να πάμε μπροστά. Δεν πρέπει να μετατρέπεται αυτή η ευκαιρία σε ευκαιρία για αντιπαράθεση. Χάρη στη θυσία όλων και όλων σας είμαστε όλοι μαζί. Αναγνωρίζουμε τις θυσίες και την αγωνία για το οικονομικό μέλλον. Η δική μας είναι να έχουμε επάρκεια στα επιστημονικά ζητήματα. Όλη αυτή η εμπειρία αποτελεί ευκαιρία, για να ενισχυθεί το αίσθημα ασφάλειας. Όλα θα γίνονται με διαφάνεια και κανόνες εποπτείας».

«Προσπαθούν κάποιοι κύκλοι να τονίσουν υπέρμετρα τις επιστημονικές αβεβαιότητες. Δεν τις ξέρουμε δηλαδή εμείς; Και να βγάλουν αντιφάσεις προς τα έξω, προς τον κόσμο. Να κλονίσουν την εμπιστοσύνη του κόσμου με ψευδοεπιστημονικά επιχειρήματα. Εμείς δεν έχουμε αγωνία;», δήλωσε κ. Τσιόδρας. 

«Ελπίζω πως δεν είναι στην πρόθεση όσων τα χρησιμοποιούν να λειτουργήσουν με διαλυτικό σκοπό, να κλονίσουν την προσέγγιση και τη στρατηγική μας. Δεν νομίζω ότι θα μπορούσα να το πω πιο καθαρά: Είμαστε συμμέτοχοι σε μια κοινή προσπάθεια, για την οποία από τα βάθη της καρδιάς μου σας ευχαριστώ».

 

Χαρδαλιάς: Στο ακέραιο μέχρι τη Δευτέρα τα περιοριστικά μέτρα κίνησης

 

Παίρνοντας τον λόγο ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας Νίκος Χαρδαλιάς υπενθύμισε πως απομένουν τρεις ημέρες για την άρση των μέτρων περιορισμού. 

Αύριο, Πρωτομαγιά, δεν επιτρέπονται μετακινήσεις μακριά από τον τόπο μόνιμης κατοικίας, δεν επιτρέπεται να πάμε ούτε στο εξοχικό ούτε στο χωριό, επανέλαβε  ο κ. Χαρδαλιάς. Επίσης, είπε πως «προσβλέπουμε ότι όλα τα σωματεία των εργαζομένων και όλες οι πολιτικές δυνάμεις θα αναγνωρίσουν με τη στάση τους την κρισιμότητα των στιγμών, τους κινδύνους πρώτα απ’ όλα για τα ίδια τους τα μέλη τους και να συμβάλλουν στην προστασία της ανθρώπινης ζωής».

Τρεις ημέρες μένουν για να ολοκληρώσουμε το πρώτο τμήμα της προσπάθειας μας για να περάσουμε στο επόμενο στάδιο, σημείωσε ο κ. Χαρδαλιάς και επισήμανε πως κάθε ημέρα που μένουμε σπίτι κάνει ακόμα πιο ισχυρά τα θεμέλια πάνω στα οποία θα στηριχθούμε για να κάνουμε το επόμενο βήμα από Δευτέρα.

Υπενθύμισε ότι μέχρι τη Δευτέρα ισχύουν στο ακέραιο τα περιοριστικά μέτρα κίνησης και σημείωσε: «Μένουμε σπίτι μέχρι τη Δευτέρα και στη συνέχεια βγαίνουμε με προσοχή με βάση τους νέους κανόνες».

«Χέρια πλένουμε, αποστάσεις κρατάμε, μάσκες φοράμε», είναι το τρίπτυχο του σχεδίου εναντίον του κορωνοϊού, όπως δήλωσε ο κ. Χαρδαλιάς. 

 

 

Οι ανακοινώσεις Αυγενάκη για τον αθλητισμό

 

Το χρονοδιάγραμμα για την επιστροφή του αθλητισμού στην κανονικότητα ανακοίνωσε παίρνοντας τον λόγο ο υφυπουργός Αθλητισμού, Λευτέρης Αυγενάκης.

Όπως ανακοίνωσε ο κ. Αυγενάκης η επανεκκίνηση της αθλητικής δραστηριότητας θα γίνεται σταδιακά.

Σε ό,τι αφορά στο ποδόσφαιρο από την προσεχή Τρίτη 5 Μαΐου θα επιτρέπεται στους παίκτες των ομάδων της Super League να προπονούνται σε ολιγομελή τμήματα σε ανοιχτούς χώρους.

Τα Υγειονομικά Πρωτόκολλα Προπόνησης για 

* Αθλητές, 

* Προπονητές και 

* προσωπικό ομάδων, αλλά και για 

* διοικητικό και τεχνικό προσωπικό Αθλητικής Εγκατάστασης, 

ενδεικτικά, έχουν ως εξής:

 

1. Τηρούμε κατάλογο για όσους εισέρχονται στην αθλητική εγκατάσταση. Διαμορφώνουμε μια είσοδο.

2. Διεξάγουμε έλεγχο των εισερχομένων στους αθλητικούς χώρους μέσω της συμπλήρωσης ερωτηματολογίου με το πρόσφατο ιστορικό τους. Πέραν των αθλητών, όλοι οι υπόλοιποι φοράνε μάσκες.

3. Κρατάμε απόσταση δύο μέτρων από κάθε άλλο άτομο. 

     Δεν κάνουμε χειραψίες ή εναγκαλισμούς. 

     Αποφεύγουμε να αγγίζουμε το πρόσωπό μας.

4. Χρησιμοποιούμε αποκλειστικά τα δικά μας αθλητικά είδη, τα οποία πλένουμε στο σπίτι μας.

5. Προτιμάμε τη μεταφορά προς και από τον αθλητικό χώρο με το δικό μας μέσο μεταφοράς. 

6. Ενημερώνουμε άμεσα σε περίπτωση που έχουμε συμπτώματα πυρετού, βήχα, δύσπνοιας και υπέρμετρης κόπωσης ή έχει κάποιος από την οικογένειά μας.

7. Αν έρθουμε, στη διάρκεια της προπόνησης, σε επαφή με άλλο άτομο, αρχικά πλένουμε τα χέρια μας διεξοδικά ή χρησιμοποιούμε αντισηπτικό και στη συνέχεια ξεπλένουμε το πρόσωπο μας με άφθονο νερό. 

   Όσον αφορά στη χρήση οργάνων απολυμαίνονται, μετά τη χρήση ανά αθλητή.

8. Χρησιμοποιούμε αποκλειστικά δικά μας μπουκάλια με νερό, κατά προτίμηση εμφιαλωμένο.

9. Τα αποδυτήρια, τα ντους, το κλειστό γυμναστήριο και τα κυλικεία της εγκατάστασης παραμένουν κλειστά. Αποφεύγουμε τις τουαλέτες.

10. Αν τα ρούχα προπόνησης απολυμαίνονται από την ομάδα, τα βάζουμε σε μια υδατοδιαπερατή τσάντα και τα αφήνουμε στη μέριμνα του συλλόγου.

Η περίοδος αυτή, σύμφωνα με τον κ. Αυγενάκη, είναι πιλοτική και όσα ανακοινώθηκαν σήμερα θα ισχύουν από την προσεχή Τρίτη, 5 Μαΐου, έως και σχεδόν τα μέσα του μήνα όπου και θα υπάρξει νεότερη ενημέρωση.

Αρχικά, θα επιτραπούν όλες οι ατομικές προπονήσεις στους αθλητές και στις αθλήτριες που έχουν ήδη προκριθεί ή διεκδικούν την πρόκριση για τους Ολυμπιακούς Αγώνες, σύμφωνα με την εισήγηση της Ελληνικής Ολυμπιακής Επιτροπής. 

 

Θα επιτραπούν, ακόμη, για αθλητές ηλικιών Εφήβων – Νεανίδων και μεγαλύτερες, 

ΜΟΝΟ προπονήσεις σε ανοιχτούς χώρους και 

ΜΟΝΟ για ατομικά αθλήματα χαμηλής επικινδυνότητας, όπως:

• Τένις

• Ποδηλασία δρόμου

• Γκολφ

• Ιππασία

• Σκοποβολή

• Τοξοβολία

• Κολύμβηση ανοιχτής θαλάσσης

• Ορειβασία – αναρρίχηση (σε ανοικτούς χώρους)

• Τρίαθλο

• Υποβρύχια δραστηριότητα

• Μηχανοκίνητος αθλητισμός

• Αεραθλητισμός

• Χειμερινά αθλήματα,

 

Για τα μαχητικά αθλήματα:

• Πάλη,

• ΤάεΚβοΝτο,

• Πυγμαχία,

• Τζούντο,

• Καράτε,

• Ζίου Ζίτσου,

• Παγκράτιο,

• Κικ Μπόξινγκ κ.ά.,

επιτρέπεται προπόνηση ΜΟΝΟ φυσικής κατάστασης (σε ανοικτούς χώρους). 

 

Προπονήσεις αθλημάτων υγρού στίβου σε κολυμβητικές δεξαμενές, θαλάσσιο σκι και αθλήματα παραλίας, όπως για παράδειγμα μπιτς βόλεϊ θα επιτραπούν σε επόμενο χρόνο. 

Όπως σε μεταγενέστερο χρόνο θα ληφθεί μέριμνα και για τους αθλητές ΑμεΑ.

 

Για τις περιπτώσεις της πρώτης κατηγορίας ποδοσφαίρου 

θα επιτραπεί από την προσεχή Τρίτη 5 Μαΐου, 

* η προπόνηση ομάδων ποδοσφαίρου των ΠΑΕ, μελών της SL1, 

* σε αυστηρώς ολιγομελή τμήματα 6-8 αθλητών, 

* πάντοτε σε ανοιχτά γήπεδα, 

* με ειδικά υγειονομικά πρωτόκολλα, βασισμένα και στα διεθνή δεδομένα.

 

Η προπόνηση θα αφορά ΑΥΣΤΗΡΑ 

* στην επαναφορά της φυσικής κατάστασης των αθλητών, 

* στην ενδυνάμωση και 

* στη βελτίωση ατομικής τεχνικής.

Σε κάθε περίπτωση πάντως η επανεκκίνηση των αθλητικών δραστηριοτήτων (ακόμα και προπονήσεων) θα είναι κεκλεισμένων των θυρών.

Επιπλέον, ειδική μέριμνα θα υπάρξει για τους υποψηφίους μαθητές των Πανελλαδικών που έχουν δηλώσει Σ.Ε.Φ.Α.Α., Στρατιωτικές σχολές και Σχολές Σωμάτων Ασφαλείας, ώστε στο αμέσως επόμενο στάδιο άρσης των περιορισμών και σε συνεργασία με το Υπουργείο Παιδείας, να μπορούν να προπονηθούν επαρκώς για τα αγωνίσματα στα οποία θα εξεταστούν.

Ειδική μέριμνα θα υπάρξει για τους μαθητές-αθλητές. 

Για την κατά το δυνατόν ολοκλήρωση τουλάχιστον των πρωταθλημάτων Εφήβων και Νεανίδων όλων των Ομοσπονδιών, που τα αποτελέσματά τους συνυπολογίζονται στη μοριοδότηση όσων συμμετέχουν φέτος στις πανελλαδικές εξετάσεις.

Επίσης, δεν πρόκειται να επιτραπεί η λειτουργία των υπαίθριων γυμναστηρίων που έχουν εγκαταστήσει αρκετοί δήμοι σε πάρκα και πλατείες.

«Προχωράμε ταχύτατα στη δημιουργία Μητρώου Αθλητικών Φορέων, ώστε να αποτυπώσουμε το ερασιτεχνικό αθλητικό περιβάλλον και να ανταποκριθούμε πιο αποτελεσματικά στις πραγματικές ανάγκες που προέκυψαν λόγω της πανδημίας», είπε ο υφυπουργός.

«Δεν είμαστε σε θέση να δώσουμε οποιαδήποτε διαβεβαίωση για αθλητικές διοργανώσεις δήμων ή άλλων φορέων όπως μαραθωνίους, μαζικό αθλητισμό, ούτε και για λειτουργία κάμπ και κατασκηνώσεων», δήλωσε ο κ. Αυγενάκης και κατέληξε λέγοντας: «Τηρούμε απαρέγκλιτα τα υγειονομικά πρωτόκολλα. Δίνουμε έμφαση στην ατομική υγιεινή και την ατομική ευθύνη. Προστατεύουμε την κοινωνία και την αθλητική οικογένεια. Μένουμε ασφαλείς, αθλούμαστε υπεύθυνα. Για να κατακτήσουμε νέες κορυφές».

 

 

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης