Η 25η Μαρτίου στην αποκλεισμένη Δαμασκηνιά Κοζάνης

Πρώτη καταχώρηση: Τετάρτη, 25 Μαρτίου 2020, 12:15
 Η 25η Μαρτίου στην αποκλεισμένη Δαμασκηνιά Κοζάνης

Η 25η Μαρτίου, εκτός από τις επίσημες εκδηλώσεις που γίνονταν στο χωριό, ήταν πάντοτε μια ευκαιρία να γεμίσουν από κόσμο οι γειτονιές της Δαμασκηνιάς. Εγγόνια, παιδιά, κάτοικοι που τον χειμώνα φρόντιζαν να περνούν στα αστικά κέντρα ανέβαιναν στο χωριό για να γιορτάσουν και να δουν παππούδες και γιαγιάδες. Ο πρόεδρος της κοινότητας Δαμασκηνιάς Παύλος Τζάνας θυμάται με νοσταλγία τα προηγούμενα χρόνια τον κόσμο που συγκεντρωνόταν στο χωριό, την κατάμεστη εκκλησία και την πλατεία του χωριού. Σήμερα το χωριό εξαιτίας της καραντίνας είναι έρημο, οι κάτοικοι είναι κλεισμένοι στα σπίτια τους και, όπως σημειώνει ο κ. Τζάνας «μόνο η ελληνική σημαία έξω από τα γραφεία της Κοινότητας και σε ορισμένα άλλα σπίτια δείχνει ότι κάπου υπάρχει ζωή».

«Σηκώθηκα το πρωί και τοποθέτησα τη σημαία έξω από το κοινοτικό κατάστημα και την πλατεία του χωριού» αναφέρει ο πρόεδρος και συνεχίζει: «Παρότρυνα να κάνουν το ίδιο και οι κάτοικοι. Η Δαμασκηνιά έχει χτυπηθεί βαριά από τον κορωνοϊό, μετρά ήδη δύο νεκρούς και αρκετά επιβεβαιωμένα κρούσματα που νοσηλεύονται μερικοί σε σοβαρή κατάσταση στο ΑΧΕΠΑ, στο Νοσοκομείο Πτολεμαΐδας και στο αντίστοιχο της Κοζάνης».

Ο Δημήτρης Πασχαλόπουλος είναι ένας από τους τρεις κτηνοτρόφους του χωριού, έχει 250 πρόβατα και καθημερινά δίνει το δικό του αγώνα. Πρέπει να αρμέξει τα ζώα του, να μεταφέρει το γάλα με δικά του μέσα στα όρια του χωριού για να το παραλάβει το βυτίο και να φροντίσει για την τροφή των ζώων του. «Ευτυχώς που έχω μαζί μου και τον γιο μου και με βοηθά στην καθημερινότητα» δηλώνει ο ίδιος. Ο νεαρός, που σπουδάζει στο Τμήμα Γεωπονίας στη Λάρισα, βρέθηκε στο χωριό για να δει τους γονείς του και τον έπιασαν τα έκτακτα μέτρα της καραντίνας. Ο κτηνοτρόφος σχολιάζει στο ΑΠΕ ΜΠΕ ότι «οι ζωοτροφές τελειώνουν, μόνοι μας δεν μπορούμε να βγούμε από το χωριό να αγοράσουμε τροφές», ενώ υπενθυμίζει ότι ο Δήμος Βοΐου και η Περιφέρεια «υποσχέθηκαν ότι θα' ρθει ένα φορτηγό με καλαμπόκι για να το μοιράσουμε στις αποθήκες μας, αλλά μέχρι στιγμής δεν έχει γίνει τίποτα, μόνο λόγια».

Τέλος να υπενθυμίσουμε ότι, μετά από ενέργειες του Δήμου Βοΐου, κλιμάκιο ιδιωτών γιατρών μεταβαίνει αυτή την ώρα στο χωριό, όπου θα εξετάσει διά ζώσης όσους από τους κατοίκους αντιμετωπίζουν προβλήματα υγείας, ενώ θα πραγματοποιήσει λήψη αίματος για μικροβιολογικό έλεγχο.

Τελευταία ενημέρωση: Τετάρτη, 25 Μαρτίου 2020, 12:33