Ρεπορτάζ: Σωτήρης Σκουλούδης

Με μια πάρα πολύ αυστηρή προειδοποίηση προς το λιμενικό σώμα, η ελληνική δικαιοσύνη βάζει «πάγο» στις επιδιώξεις και προθέσεις, προσωπικές ή συλλογικές, διαφόρων στελεχών του, οι οποίες οδήγησαν στην επιχείρηση-φιάσκο στα Εξάρχεια και που έφτασαν το λιμενικό σχεδόν σε σημείο ρήξης με την αστυνομία.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Από έρευνα του zougla.gr, όπως προκύπτει από τις καταθέσεις των λιμενικών που συμμετείχαν στην επιχείρηση, όσο και από τα σήματα που στάλθηκαν από το αρχηγείο του λιμενικού προς την αστυνομία, η ομάδα των λιμενικών με τον εισαγγελέα της συγκεκριμένης επιχείρησης έκαναν του… κεφαλιού τους. Δεν ενημέρωσαν κανέναν και όλα τα σήματα προς την ΕΛ.ΑΣ. είναι χρονολογημένα εκ των υστέρων, επιμελημένα με σπουδή, προκειμένου να καταδειχθεί ότι υπήρχε επικοινωνία μεταξύ των υπηρεσιών- κάτι που συνέβη ώρες μετά το επεισόδιο. Διότι σήμα πριν και κατά τη διάρκεια της επιχείρησης, δεν στάλθηκε.

Σύμφωνα με τη νέα εντολή του Εισαγγελέα Πρωτοδικών Πειραιά, στις 8 Απριλίου 2019 (4 ημέρες μετά το συμβάν), σε περιπτώσεις συλλήψεων από όλες τις υπηρεσίες -περιλαμβανόμενου φυσικά του Λιμενικού- απαιτείται η ενημέρωση όλων των αρμόδιων εισαγγελέων σε περιπτώσεις πλημμελημάτων ή κακουργημάτων, όπως και αν προκύψει οποιοδήποτε άλλο σοβαρό ζήτημα.

Η εντολή είναι σαφής, προκειμένου να μην επαναληφθεί το ντροπιαστικό φαινόμενο της αποτυχίας μιας επιχείρησης, εξαιτίας της αδυναμίας συνεργασίας μεταξύ των δύο υπηρεσιών, όπως συνέβη στα Εξάρχεια, όπου τα πράγματα θα μπορούσαν να έχουν εξελιχθεί πολύ χειρότερα…

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Η εντολή:

Οι δραματικές στιγμές στα Εξάρχεια: «Μπάτσε θα πεθάνεις»

Ακολουθεί η επίσημη περιγραφή του συμβάντος, όπως προκύπτει από τις καταθέσεις των λιμενικών.

Αξιοποιώντας πληροφορίες από έναν Σύρο που συνελήφθη λίγο πριν επιβιβαστεί το καράβι με προορισμό την Κω, αποφασίστηκε η έφοδος του λιμενικού σε σπίτι στα Εξάρχεια, καθώς σύμφωνα με τον Σύρο εκεί υπάρχουν μεγάλες ποσότητες ναρκωτικών, οι οποίες χρησιμοποιούνται για εμπόριο στην Αθήνα. 

Κλιμάκιο οχτώ στελεχών του λιμενικού με τον εισαγγελέα έφθασαν στην οικία, εντόπισαν ναρκωτικά και συνέλαβαν δύο γυναίκες, μια Ελληνίδα και μια αλλοδαπή. Τρεις εκ των λιμενικών παρέμειναν εκτός της οικίας, όπως προβλέπεται κατά τη διάρκεια τέτοιων επιχειρήσεων, τόσο για την κάλυψη των συναδέλφων τους, όσο και για να συλλάβουν οποιονδήποτε ύποπτο επιχειρήσει να διαφύγει κατά τη διάρκεια των ερευνών.

Οι λιμενικοί παρατηρούν συγκέντρωση ατόμων και ειδοποιούν τους συναδέλφους τους να αποχωρήσουν. Σύμφωνα με πληροφορίες του zougla.gr, οι λιμενικοί ίσως έκαναν το λάθος να κάνουν άθελά τους εμφανή την παρουσία τους, ενώ ερωτώμενοι από «περαστικούς» ποιοι είναι και τι κάνουν στο σημείο, απάντησαν ότι επρόκειτο για έρευνα του λιμενικού για ναρκωτικά!

Την ίδια στιγμή, δύο οχήματα με 10 άτομα με κουκούλες, κάποιοι εξ αυτών οπλισμένοι, καταφθάνουν στο σημείο με δύο ΙΧ, και ρωτούν τους λιμενικούς ποιοι είναι. Κατά κάποια άλλη εκδοχή που δεν αναφέρεται στη συγκεκριμένη μαρτυρία, τα άτομα δήλωσαν στους λιμενικούς ότι είναι «αστυνομικοί», ώστε να τους αιφνιδιάσουν. 

Μετά από ελάχιστα δευτερόλεπτα, εμφανίζονται στο σημείο περίπου 40 άτομα, επίσης με καλυμμένα τα πρόσωπά τους, με τους τρεις να φέρουν όπλα και τους υπόλοιπους να κρατούν κοντάρια. Οι υπόλοιποι λιμενικοί και ο εισαγγελέας διαφεύγουν τρέχοντας – ο ένας κινήθηκε προς τη διμοιρία των ΜΑΤ που βρίσκεται στο Α.Τ. Εξαρχείων, αλλά τρεις έμειναν πίσω.

Οι λιμενικοί δέχονται επίθεση με κλωτσιές και κοντάρια, ο ένας Αρχικελευστής τραυματίζεται στο χέρι και στο πρόσωπο, ενώ οι άγνωστοι μαχαιρώνουν με ξυράφι τρεις φορές τον έναν Σημαιοφόρο, επικεφαλής της ομάδας, ο οποίος ευτυχώς δεν τραυματίστηκε σοβαρά. Η ομάδα των 10 με τα 2 ΙΧ απευλευθερώνουν τη συλληφθείσα και αποχωρούν μαζί της.

Ένα άτομο από την ομάδα των 40 κουκουλοφόρων έστρεψε το όπλο εναντίον του ενός ανθυπασπιτή του Λιμενικού λέγοντάς του «μπάτσε θα πεθάνεις». Ο συγκεκριμένος ανθυπασπιτής είναι ένας εκ των πιο έμπειρων και μάχιμων στελεχών της Υπηρεσίας Δίωξης Ναρκωτικών του Λιμενικού Σώματος, με ενεργό συμμετοχή σε πολλές επιχειρήσεις και επιτυχίες της υπηρεσίας, και διατήρησε την ψυχραιμία του.

Τα 40 άτομα αποχωρούν στη συνέχεια ανενόχλητα προς την πλατεία των Εξαρχείων, έχοντας αποσπάσει μεταξύ άλλων δύο όπλα των λιμενικών. Οι δύο τραυματίες μεταφέρονται στο Ναυτικό νοσοκομείο.

Τα παραπάνω προκύπτουν από τις καταθέσεις των λιμενικών. Κατά πληροφορίες, ορισμένες πτυχές αυτών των γεγονότων όπως παρουσιάζονται από τις καταθέσεις, αμφισβητούνται… 

Σύμφωνα με πληροφορίες του zougla.gr, στο Σώμα υπάρχει μεγάλη δυσαρέσκεια όχι μόνο για τον τρόπο τέλεσης της επιχείρησης που οδήγησε σε φιάσκο, αλλά και για το γεγονός ότι τη στιγμή της συγκέντρωσης των αγνώστων – δύο ξεχωριστές ομάδες, η μία με τα οχήματα και η άλλη η πολυπληθής με τα κοντάρια και τα τρία καλάσνικοφ πεζή- και αντίθετα με ότι προβλέπει το πρωτόκολλο για τέτοιες περιπτώσεις, οι πέντε λιμενικοί υποχώρησαν ατάκτως για να σωθούν οι ίδιοι και εγκατέλειψαν τους συναδέλφους τους στην τύχη τους, απέναντι σε ένα άγνωστο, εχθρικό και οπλισμένο πλήθος…

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης