Τρεις νεκροί από γιατρό-μαϊμού

Πρώτη καταχώρηση: Τετάρτη, 17 Ιουνίου 2020, 13:50
Τρεις νεκροί από γιατρό-μαϊμού

Ένας αδίστακτος 47χρονος στην Αττική εμφανιζόταν ως εξειδικευμένος γιατρός και έπειθε ασθενείς με ανίατες νόσους να διακόψουν τη θεραπεία τους και να ακολουθήσουν τις «θεραπείες» που τους πρότεινε, αγνοώντας τις οδηγίες και τα φάρμακα που τους είχε συστήσει ο γιατρός τους! Αντί αυτών, τους πουλούσε ψεύτικα, υποσχόμενα φάρμακα που περιείχαν κάνναβη!

Το χειρότερο είναι ότι τρεις άνθρωποι -οι δύο παιδιά- έχασαν τη ζωή τους ακολουθώντας τις υποδείξεις του, ενώ ο ίδιος εμπλέκεται σε τουλάχιστον 45 περιπτώσεις εξαπάτησης. 

Μάλιστα, ο 47χρονος, εκμεταλλευόμενος στο έπακρο την ανθρώπινη αγωνία και τον ανθρώπινο πόνο, «ψάρευε» τα θύματά του σε διάφορα μοναστήρια, τα οποία επισκέπτονταν οι ασθενείς για να προσευχηθούν.

Ο άνδρας συνελήφθη το μεσημέρι της Τρίτης 16/6/2020 στην Αττική από αστυνομικούς του Τμήματος Προστασίας Περιουσιακών Δικαιωμάτων της Διεύθυνσης Ασφάλειας Αττικής. Εκκρεμούσε ένταλμα σύλληψης για υποθέσεις ανθρωποκτονίας, απάτης, διακίνησης ναρκωτικών και αντιποίησης ιατρικού λειτουργήματος. Η αστυνομία αναζητά και συνεργούς. 

Όπως ανακοινώνει η αστυνομία:

Προηγήθηκε πολύμηνη έρευνα 13 τουλάχιστον μηνών, στο πλαίσιο της οποίας προσδιορίστηκε πλήρως το εύρος της εγκληματικής δράσης του συλληφθέντα, ο οποίος χρησιμοποιώντας ψευδή στοιχεία ταυτότητας εμφανιζόταν ως γιατρός νευροογκολόγος-νευροχειρουργός-φυσιοπαθητικός.

Εμφανιζόταν ακόμα ως ερευνητής σπουδαίου ιατρικού κέντρου της Ελβετίας, διαθέτοντας εξειδίκευση στην παιδοχειρουργική-παιδοογκολογία, με σπουδές στην Αμερική και γνώση πρωτοποριακών μεθόδων θεραπείας.

Για να ενισχύει περαιτέρω το «κοινωνικό-επαγγελματικό» του προφίλ και να γίνεται πιο πειστικός, παρουσιαζόταν ως γόνος εύπορων οικογενειών ή/και συγγενής γνωστών οικογενειών, διοικητικό στέλεχος του Διεθνούς Ερυθρού Σταυρού και στέλεχος αμερικανικής επενδυτικής εταιρείας, με γνωριμίες και διασυνδέσεις στον επιχειρηματικό και πνευματικό κόσμο, και σε πολλές περιπτώσεις ως γιατρός ή/και πιλότος της Πολεμικής Αεροπορίας.

Ως προς τη μεθοδολογία που ακολουθούσε, αφού προσέγγιζε ανυποψίαστους πολίτες που αντιμετώπιζαν, είτε οι ίδιοι, είτε συγγενικά τους πρόσωπα, σοβαρά προβλήματα υγείας ή ανίατες ασθένειες, τους έπειθε να διακόψουν την ιατρική τους θεραπεία και να ακολουθήσουν «θεραπεία» που τους σύστηνε ο ίδιος, υποσχόμενος πλήρη ίαση.

Η «θεραπεία» περιελάμβανε σκευάσματα με ουσίες άγνωστης προέλευσης και χημικής σύστασης, χωρίς φαρμακευτικές ενδείξεις, τα οποία παρουσίαζε ως δήθεν εξελιγμένα ειδικά φάρμακα-αποστάγματα και τα οποία, όπως προέκυψε στο πλαίσιο της έρευνας, περιείχαν, μεταξύ άλλων, δραστικές ουσίες κάνναβης. Σκευάσματα τέτοιου τύπου κατασχέθηκαν στην οικία του, όπου βρέθηκαν 65 μπουκάλια διαφορετικών ποσοτήτων.

Σε πολλές περιπτώσεις, μάλιστα, ο συλληφθείς εμφανιζόταν σε διάφορα διαγνωστικά κέντρα ως γιατρός-συνοδός ασθενών οι οποίοι υποβάλλονταν σε διάφορες εξετάσεις ή αναλάμβανε τον συντονισμό χειρουργικών επεμβάσεων.

Με τη δράση του αυτή έθετε σε προφανή κίνδυνο την υγεία και τη ζωή των ασθενών που εξαπατούσε με το πρόσχημα της ιατρικής ιδιότητας, αποσπώντας μεγάλα χρηματικά ποσά. Χαρακτηριστικό είναι ότι σε μία περίπτωση εξαπάτησης ασθενούς απέσπασε τουλάχιστον 15.000 ευρώ.

Τα χρηματικά ποσά τα λάμβανε είτε σε μετρητά, είτε σε μορφή επιταγών. Στη συνέχεια, φρόντιζε να προσδίδει νομιμοφάνεια στα ποσά που αποσπούσε, κυρίως μέσω της διοχέτευσης των επιταγών στην αγορά, χωρίς να εμφαίνεται ως οπισθογράφος.

Ο αριθμός των ασθενών που εξαπάτησε εκτιμάται ότι είναι μεγάλος, ενώ από τα μέχρι τώρα στοιχεία της έρευνας έχουν προσδιοριστεί 45 τουλάχιστον περιπτώσεις.

Μάλιστα, σε 3 από τις περιπτώσεις αυτές και συγκεκριμένα δύο ανηλίκων, ηλικίας 14 και 16, καθώς και ενός 76χρονου, επήλθε ο θάνατος των ασθενών. Για τις περιπτώσεις αυτές, ο συλληφθείς είχε καταφέρει να αποσπάσει πάνω από 58.000 ευρώ.

Έχουν ταυτοποιηθεί ως συνεργοί του τρεις ακόμα ημεδαποί, ενώ ερευνάται η συμμετοχή και άλλων προσώπων.

Σημειώνεται ότι στην οικία του κατασχέθηκαν ακόμα 2 όπλα-αεροβόλα, 2 μαχαίρια, θρησκευτική εικόνα-πιθανή αρχαιότητα, αυτοκόλλητες ετικέτες επαγγελματικής ιατρικής ταυτότητας, χειρόγραφες σημειώσεις με προγράμματα διατροφής, βότανα κ.λπ., CD με εξετάσεις διαφόρων ασθενών.

Ο συλληφθείς οδηγήθηκε στον αρμόδιο Εισαγγελέα.

Ποινική δίωξη για ανθρωποκτονία κατά συρροή

Ο 47χρονος που εμφανιζόταν ως γιατρός εξαπατώντας κυρίως καρκινοπαθείς ασθενείς, οδηγήθηκε στον ανακριτή και πήρε προθεσμία για να απολογηθεί τη Δευτέρα.

Σε βάρος του 47χρονου ασκήθηκε ποινική δίωξη για ανθρωποκτονία κατά συρροή, διακίνηση ναρκωτικών ουσιών, αντιποίηση ιατρικού λειτουργήματος και απάτη.

Ο γιατρός-μαϊμού συστηνόταν ως Νίκος Κοντός και δήλωνε ότι ήταν ογκολόγος, ειδικός χειρουργός με πτυχία από τις σπουδές του σε Αμερική και Ελβετία.

Σύμφωνα με πληροφορίες, ο κατά δήλωσή του «γιατρός, μπήκε στο στόχαστρο των διωκτικών αρχών τον περασμένο Νοέμβριο, μετά τις καταγγελίες σε βάρος του αλλά και τις μηνύσεις από γονείς δύο παιδιών που έφυγαν από τη ζωή καθώς τους έπεισε να σταματήσουν τη θεραπευτική αγωγή στην οποία υποβάλλονταν». Αρχικά πάντως οι αστυνομικοί δεν κατάφεραν να τον εντοπίσουν αφού δεν γνώριζαν το πραγματικό του όνομα. Την έρευνα μάλιστα για τη δράση του επόπτευε ο ίδιος ο Προϊστάμενος της Εισαγγελίας, ενώ η σύλληψή του έγινε μετά από ένταλμα που εξέδωσε ο ανακριτής.

Σύμφωνα με την έρευνα των αστυνομικών, ο 47χρονος εισέπραξε από τις οικογένειες των θυμάτων του πάνω από 53.000 ευρώ.

Συνεργός φέρεται να είναι η σύζυγός του, η οποία παρουσιαζόταν ως γόνος γνωστής εφοπλιστικής οικογένειας, και δύο ακόμα γιατροί, για τους οποίους όμως ερευνάται ο ρόλος τους, καθώς, σύμφωνα με δικαστικές πηγές, είναι πιθανόν και αυτοί να έχουν εξαπατηθεί.

Η αντίστροφη μέτρηση για τον 47χρονο φαίνεται ότι ξεκίνησε μόλις αντιλήφθηκε κάτι περίεργο στη στάση του ένας γιατρός όταν του ζήτησε να μπει μαζί του στο χειρουργείο. Ο γιατρός κατάλαβε ότι κάτι δεν πήγαινε καλά, αφού ο 47χρονος δεν ήξερε ούτε να αποστειρώνει τα χέρια του πριν το χειρουργείο.

Ωστόσο η βαθιά πίστη του στον Θεό που, όπως δήλωνε, είχε και οι σχέσεις του με την Εκκλησία αλλά και τα συχνά ταξίδια του στο Άγιο Όρος κατάφερναν να κερδίζουν εύκολα την εμπιστοσύνη των ασθενών στο πρόσωπό του. Σύμφωνα με πληροφορίες, τα επόμενα 24ωρα αναμένεται εισαγγελική διάταξη για να δοθούν στη δημοσιότητα τα πλήρη στοιχεία του, προκειμένου να εντοπιστούν και άλλες πιθανές περιπτώσεις ασθενών που εξαπατήθηκαν από τον κατηγορούμενο.

 

Τελευταία ενημέρωση: Τετάρτη, 17 Ιουνίου 2020, 16:18