Αυστραλία: Συλλήψεις για το βανδαλισμό αγάλματος του Τζέιμς Κουκ στο Σίδνεϊ

Πρώτη καταχώρηση: Κυριακή, 14 Ιουνίου 2020, 07:31
Αυστραλία: Συλλήψεις για το βανδαλισμό αγάλματος του Τζέιμς Κουκ στο Σίδνεϊ

Η αυστραλιανή αστυνομία ανακοίνωσε ότι συνελήφθησαν δύο γυναίκες μετά τον βανδαλισμό τα ξημερώματα (τοπική ώρα) στο Σίδνεϊ αγάλματος του Βρετανού εξερευνητή Τζέιμς Κουκ, καπετάνιου του πρώτου δυτικού πλοίου που έφθασε στην ανατολική ακτής της Αυστραλίας.

Η αστυνομία της Νέας Νότιας Ουαλίας ενημερώθηκε για τον βανδαλισμό με γκράφιτι στο άγαλμα του Κουκ στο Χάιντ Παρκ, στην κεντρική συνοικία της μεγαλύτερης πόλη της Αυστραλίας λίγο μετά τις 04.00 σήμερα το πρωί (23.00 ώρα Ελλάδας Σαββάτου), πριν συλληφθούν δύο γυναίκες ηλικίας 28-30 ετών.

Σύμφωνα με την αστυνομία, οι γυναίκες βρέθηκε να έχουν μια τσάντα με δοχεία χρωμάτων σε σπρέι. Δεν ορίστηκε εγγύηση για να αφεθούν ελεύθερες και σε βάρος τους θα απαγγελθούν κατηγορίες για καταστροφή περιουσίας, ανέφερε η αστυνομία.

Διαδηλωτές κατά του ρατσισμού, που έχουν βγει στους δρόμους έπειτα από τον θάνατο του Αφροαμερικανού Τζορτζ Φλόιντ κατά τη βίαιη προσαγωγή του λευκούς αστυνομικούς, ζητούν να αναθεωρηθεί η κληρονομιά που άφησαν πίσω τους ορισμένοι από τους αρχιτέκτονες της οικοδόμησης των ευρωπαϊκών αυτοκρατοριών καθώς και να απομακρυνθούν τα αγάλματά τους.

Από τον Σέσιλ Ρόουντς στην Αγγλία έως τον Χριστόφορο Κολόμβο στις ΗΠΑ και τον Βασιλιά Λεοπόλδο Β΄ στο Βέλγιο, σε όλο τον κόσμο αγάλματα ανθρώπων που βοήθησαν στην οικοδόμηση αυτοκρατοριών μετατρέπονται στον στόχο επιθέσεων τις τελευταίες εβδομάδες, μερικές φορές από τους απογόνους των ίδιων των αυτοχθόνων.

Το άγαλμα του Κουκ καθαρίστηκε από τις αρμόδιες υπηρεσίες του δήμου το πρωί, ενημέρωσε εκπρόσωπος της αστυνομίας.

Τελευταία ενημέρωση: Κυριακή, 14 Ιουνίου 2020, 07:31