Τη λύπη της για την αποχώρηση του Γενς Βάιντμαν από τη θέση του προέδρου της Bundesbank εξέφρασε πριν από λίγο η καγκελάριος Άνγκελα Μέρκελ, δια του εκπροσώπου της, Στέφεν Ζάιμπερτ.

«Η καγκελάριος λυπάται για την απόφαση του κ. Βάιντμαν, αλλά έχει επίσης και μεγάλο σεβασμό για αυτήν», δήλωσε ο κ. Ζάιμπερτ και τόνισε ότι ο απερχόμενος επικεφαλής της κεντρικής τράπεζας «εκπροσώπησε την Bundesbank με εξαιρετικό τρόπο, τόσο σε εθνικό όσο και σε διεθνές επίπεδο». Η κυρία Μέρκελ «τον ευχαριστεί για το έργο του σε αυτά τα πολύ δύσκολα χρόνια της θητείας του σε ό,τι αφορά τη νομισματική και δημοσιονομική πολιτική». Τώρα είναι καθήκον της μελλοντικής ομοσπονδιακής κυβέρνησης να βρει τον διάδοχό του, επισήμανε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Σύμφωνα με τη σχετική νομοθεσία, η ομοσπονδιακή κυβέρνηση πρέπει να προτείνει έναν υποψήφιο για το αξίωμα, ενώ ο διορισμός γίνεται από τον ομοσπονδιακό πρόεδρο. Στο ίδιο πνεύμα, εκπρόσωπος του υπουργείου Οικονομικών ανέφερε πάντως ότι η υπηρεσιακή πλέον κυβέρνηση λειτουργεί, όπως απαιτείται, με αυτοσυγκράτηση, αφήνοντας να εννοηθεί ότι ο νέος επικεφαλής της Bundesbank θα επιλεγεί από την επόμενη κυβέρνηση.

Ο 53χρονος Γενς Βάιντμαν αιφνιδίασε νωρίτερα σήμερα το Βερολίνο, με την επιστολή του προς τον ομοσπονδιακό πρόεδρο Φρανκ-Βάλτερ Σταϊνμάιερ, στον οποίο, επικαλούμενος προσωπικούς λόγους, διατύπωνε την πρόθεσή του να αποχωρήσει από τη θέση του στις 31 Δεκεμβρίου, έπειτα από δέκα χρόνια στην κορυφή της Bundesbank. Για την απόφασή του ενημέρωσε την επικεφαλής της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας Κριστίν Λαγκάρντ, αλλά και τον υπουργό Οικονομικών Όλαφ Σολτς.

Η ανακοίνωση της παραίτησης του κεντρικού τραπεζίτη της Γερμανίας απασχολεί βεβαίως ευρέως τα γερμανικά ΜΜΕ. «Με τον Βάιντμαν η ΕΚΤ χάνει τον τελευταίο της διορθωτή», γράφει η εφημερίδα Die Welt και επισημαίνει ότι η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα χάνει τώρα το τελευταίο αντίβαρο με μεγάλη επιρροή, αναφερόμενη στην πάγια στάση του γερμανού τραπεζίτη κατά της χαλαρής νομισματικής πολιτικής. «Φεύγει ο πραγματιστής», αναφέρει η εφημερίδα Die Zeit και επισημαίνει ότι ο κ. Βάιντμαν αποχωρεί χωρίς δυσαρέσκεια και όχι για πολιτικούς λόγους. Ο Γενς Βάιντμαν «ήθελε να τονίζει τα επιχειρήματά του, αλλά ήταν πάντα και ανοιχτός σε συμβιβασμούς», γράφει ο συντάκτης και ξεκαθαρίζει ότι η συνεργασία του με τον κ. Σολτς υπήρξε πάντα αρμονική. Ο τελευταίος τον είχε μάλιστα προτείνει και για τη θέση του προέδρου της ΕΚΤ, την οποία τελικά κέρδισε η Γαλλία με την Κριστίν Λαγκάρντ. Μεταξύ των υποψηφίων για τη θέση του κ. Βάιντμαν στην Bundesbank, η Zeit αναφέρει τον υφυπουργό Οικονομικών Γιεργκ Κούκις, πρώην στέλεχος της Goldman Sachs, τον Ούλριχ Μπιντζάιλ, γενικό διευθυντή στην ΕΚΤ, την Έλγκα Μπαρτς, η οποία εργάζεται στην BlackRock και την αναπληρώτρια του Γενς Βάιντμαν, Κλαούντια Μπουχ.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Σύμφωνα με την Sueddeutsche Zeitung, οι Φιλελεύθεροι (FDP) θέλουν το ζήτημα του επόμενου κεντρικού τραπεζίτη να συζητηθεί στις διαπραγματεύσεις για σχηματισμό κυβέρνησης που ξεκινούν την Πέμπτη. Ο συμπρόεδρος των Πρασίνων Ρόμπερτ Χάμπεκ ευχαρίστησε σήμερα τον κ. Βάιντμαν για τις υπηρεσίες του, εκφράζοντας τον σεβασμό του στο έργο του, τόνισε ωστόσο παράλληλα ότι απαιτείται εκσυγχρονισμός και της Bundesbank. «Για το μέλλον, χρειαζόμαστε μια Bundesbank η οποία θα μπορεί να αντιδρά στις προκλήσεις της εποχής», δήλωσε. «Το πρόσωπο του νέου κεντρικού τραπεζίτη δεν αποκλείεται να αποτελέσει σημείο τριβής στις διαπραγματεύσεις», εκτιμά η εφημερίδα.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης